Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

Piszesz,że kwiat?w tylko troszkę,a tu pokaz kolor?w ;:63

Gołąbki i kot na wypasie. Jak udaje się wam nad nimi zapanować,że nie niszczą i nie zjadają nasion ?
Moje dwa dzikie gołębie mi opędzlowywują wszystko. Jak tylko wysieję to lecą i jedzą. Swoje nasiona ( bo je nadal dokarmiam),moje. Ale im nie bronię,bo coś tam w drzewach budują i może małe gołębiasy będą. Przyszła mamusia musi dobrze jeść,a że nie idzie rozr?żnić kt?ra to mamusia to jedzą obydwa jak smoki :D
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja się tak nie bawię.Chionodoxa przekwitła,krokusy,śnieżyce przebiśniegi też przekwitły.Byliny rosną chyba tylko po to ,żeby szybko
przekwitnąć.Żeby nie zdjęcia szybko by się o nich zapomniało. :(
Masz różowe sasanki? ;:oj
Białych sasanek mam jeden krzaczek,a że nie są długowieczne wysiałam nasiona zaraz po zbiorze,niestety nic nie wyrosło.Fajne białe szafirki.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Ależ piękny był czwartkowy dzień! ;:138 Słonecznie i cieplutko, niemal gorąco.
Calutki dzionek na łonie i dużo zrobione, tylko tego nie widać. Niektóre czynności, aczkolwiek niezbędne, dla postronnych oczu są niewidoczne. ;:224
Przybywa kwiatków i mimo że pojedynczo sobie zakwitają, to jednak każdy z nich cieszy. :tan

Moniczko [Mondfa] - Misia - owszem - poluje.... Zasadza się i czeka w napięciu, a gdy gołąbek frunie do góry, ona ucieka w przeciwną stronę ile sił w łapkach. Bohaterka.. :;230
Białe szafirki też bardzo lubię, tylko na taką kępeczkę musiałam czekać kilka lat. ;:131 Strasznie wolno ich przybywa.

Julio - masz rację. Dobrze mi się siedziało. ;:333 Za to dzisiaj nadrabiałam stracony czas i znowu czuję, że mam kości i mięśnie. :D

Zuziu111 - ja tak żeruję na sąsiedzkim lilaku. Na mojej działce nie mam, ale sąsiedzki rośnie tuż przy siatce i częściowo zdobi moją działkę. ;:63
Mnie też serce wyrywa się ku działeczce, ilekroć muszę zostać w domu, ;:7 jednak nie samą działką człowiek żyje. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Majeczko - na fotkach działka kwitnąca aż miło, w rzeczywistości nie jest już tak 'różowo', choć narzekać też nie mam prawa. ;:185 Dopiero gdy zaglądam do zaprzyjaźnionych ogrodów i widzę całe łany tulipanów czy narcyzów, zdaję sobie sprawę z ubóstwa mojej tegorocznej wiosny. ;:108
Gołębie nasion nie zjadają, bo nie bywają głodne, natomiast wyciągają młodziutkie sieweczki, dlatego też ja nazywam je 'szkudnikami' i gonię z rabat, na których mam coś posiane. ;:134 Mimo wszystko nie da się upilnować całości, :oops: toteż wysiewy uskuteczniam w zimnym inspekcie, by na rabatki sadzić nieco podrośnięte sadzonki. ;:108
U gołąbków nie jest ważne, które z nich jest mamą, które tatą, bo one działają po partnersku. Na zmianę wysiadują jajeczka i na zmianę karmią swoje dzieci. ;:215

Danusiu [danuta z] - moje śnieżniki jeszcze kwitną, ale one u mnie później zaczęły. Ale fakt jest faktem, że z powodu letnich temperatur wszystko krótko kwitnie. ;:222
Sasanki pokazane na zdjęciach są czerwone, ale różową też mam, dzisiaj dopiero zakwitła...niestety, tylko jednym kwiatuszkiem.
Ja też wysiewam nasiona sasanek prosto z krzaczków i zawsze wiosną sporo dzieciaczków miałam. Tegoroczne mrozy zniszczyły mi nie tylko młode sieweczki, ale też przerzedziły stare roślinki. ;:222

Różowa sasanka.
Obrazek

Migdałek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

U Ciebie Lucynko mimo wszystko wiosna szybciej jednak niż u mnie. U mnie migdałek dopiero w pąkach :) Skalnice u mnie przeżywają tylko białe ;:oj Pojęcia nie mam czemu różowe nie... Bardzo ładnie u Ciebie ;:168 ;:167
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Lucynko ja też czuję mięśnie i kości ;:306 , dosyć laby, trzeba popracować żeby zobaczyć efekty.
Kicia odpoczywa i patrzy czy Pani grzecznie pracuje ;:108
Ładne kwiatuszki, niedługo będzie ich jeszcze więcej ;:108
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko podczytuję, podglądam i nawet coś naskrobałam dzisiaj, ale w kosmos poleciało ;:131 Więc napiszę jutro bo dziś padam na twarz ... buziaczki i głaski dla sierściuchów ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Padam na twarz. Taka mnie dzisiaj wena opanowała, że calusieńki dzień tyrałam jak w kieracie, a teraz nawet cztery litery nie pozwalają spokojnie posiedzieć.
Na rabatach coraz to jakieś kwiatki się pokazują i nareszcie jest nieco strojniej, choć nie tak, jak być miało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moniczko [Mondfa] - u mnie w ostatnich dwóch dniach dzięki słonku wiosna mocno przyśpieszyła, pokazały się nawet tulipany, które na jutro powinny już rozwinąć pąki. ;:333 Niewiele ich, ale ważne że są. ;:63
Skalnice trzeba odmładzać, ja zapomniałam to zrobić białym, ale troszkę ich ma pąki, więc pewnie zakwitną. ;:108
Dziękuję za miłe słowa. ;:196

Kasiu [100780] - nie ma letko, cza się urobić po łokcie, by coś mieć. :pogon
Każdy, nawet najmniejszy kwiatuszek cieszy, ;:303 a Misia ostatnio łazi za mną jak pies i zawsze pokłada się w pobliżu mnie. ;:168

Ewuniu [ewarost] - jakiś odwrócony książę Cię porządnie wycałował, zamieniając w żabkę? ;:202
Muszę poszukać dobrego królewicza i posłać go, by przywrócił Ewunię. :tan
Całuję gorąco ( pomoże może...) ;:79 ;:79 ;:79 Sierściuchy wygłaskane, a jakie dumne!

Pięknego słonecznego weekendu życzę wszystkim Przyjaciołom i przypadkowym Gościom. ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Ja nie mam nic z cebulowych oprócz paru lilii. A bardzo lubię narcyze - przepiękne te pełne, hiacynty, szafirki, tulipany i wszystkie pozostałe. Ale musiałabym kupić jakieś koszyki na cebule chyba, bo u mnie teren przeryty przez różne gryzonie. Ostatnio kot upolował coś, co miało rozmiary świnki morskiej ;:oj
i dumy przyniósł to do swojego legowiska :oops: :;230 Ale dobrze, że upolował. Jednego na milion szkodnika mniej :;230
Ale co zrobić... Trzeba się dzielić, jak mówi Ninka :)
;:167
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Lucynko ,Ty narzekasz na brak kwiecia na działce,musiałabyś zobaczyć moją,chociaż dzisiaj bardzo podobały mi się szafirki.Mam ich bardzo dużo w różnych miejscach ,tak się poroznosiły ,że nawet byłam zła ale dzisiaj jakoś m się podobało.Twoja działeczka już wypucowana ;:63 ,ja powoli też ogarniam ,ale nie idzie to tak szybko jak bym chciała.Pozdrawiam Cię serdecznie i aby Wam zdrówko dopisało i ;:3 świeciło ;:168
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

:roll: Widzę serduszkę białą u Ciebie ;:63 wydawało mi się,że swoją uśmierciłam przy przesadzaniu... A wiosną niespodzianka..odbiła od korzenia i też już kwitnie! :)
A działeczka Twoja Lucynko też kwitnąca jak wszędzie!

Miłego weekendu bez padania na twarz... ;:131

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko ostatnio czuję się jak taka rozklapsowana żaba ;:306 , a ta z avatarka wprawia mnie w lepszy humor no to niech troszkę pobędzie :) Miałam pisać jutro, a zrobiło się pojutrze ... Bardzo mnie cieszą Twoje kwitnienia, bo już miałam wyrzuty, że Twoje / Moje u mnie kwitną a u Ciebie nie ... ale jest ;:215 ... To taki czas zrobiła sie piękna wiosna to i my wpadłyśmy w wir ogrodowego aerobiku... od poniedziałku chwila wytchnienia bo ma podlewać ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Kwiatków co raz więcej kwitnie u Ciebie.U mnie też dużo kwitnie.Zakwitają tez co raz to inne.Dziś pojechałam na trochę a byłam bite trzy
godziny.Posiałam trochę kwiatków.Przyszykowałam miejsce do pikowania aksamitek .Pogoda marna przez ten szalony wiatr.Niby słońce
świeciło ,ale było chłodnawo,posprzątałam trochę w altanie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko! trochę miałam przerwy, bo weny zabrakło ;:168
Powoli wracam do zwiedzania ogrodów, chociaż niewiele mam na to czasu, bo późno otwieram komputer i szybko oczy się zamykają. W dodatku moja głowa chyba czuje nadchodzącą zmianę pogody :?
Widzę coraz więcej kwiatków Ci rozkwita, śliczne tulipanki. U mnie tak szybko niektóre kwiaty przekwitły że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Jak tak dalej pójdzie to w połowie maja róże zakwitną :lol:
Życzę Ci miłej niedzieli i serdecznie pozdrawiam ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko Kochana ;:196 nadrabiam zaległości. No ten tydzień to był zwariowany :roll: ale dziś już wyrwałam chwilę żeby chociaż co nieco nadrobić, pooglądać i odpisać.
Widzę, że u Ciebie wiosna się rozkręca ;:215 Szczególną moją uwagę zwróciły przeurocze sasanki i biała serduszka ;:oj , ale i reszta nie zgorsza :)

U nas dzisiaj kolejny gorący dzień, zaczyna być sucho. Szczególnie roślinki, które mają płytki system korzeniowy zaczynają odczuwać brak wody. Na szczęście już na działce wodę puścili i nie trzeba dowozić z domu.
Ten upał tak przyspieszył rośliny, że kwitną jakby oszalały, ale to wróży tylko skrócenie czasu kwitnienia cebulowych - bo dla nich zwyczajnie jest za gorąco.

Lucynko wszystkiego dobrego przesyłam ;:168
Udanej niedzieli :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, super mieć czasami taką wenę, mnie ostatnio coś opuszcza. Może dlatego, że tu boli, tam źga... :roll:
Bardzo kolorowo u Ciebie! Cudnie! ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”