Mój wiejski świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój wiejski świat

Post »

Witaj, Marysiu, w końcówce weekendu. ;:196
Wczoraj żar z nieba do wieczora, parno i duszno, w nocy ulewy i upragniony spadek temperatury, a dzisiaj wspaniała ciepła lecz nie gorąca niedziela. ;:138
Tylko człowiek niewyspany po nocnych emocjach, a dzisiaj szykują się kolejne. :roll:

Kolejne kwitnienia w Twoim ogrodzie czynią go nader barwnym i bogatym. ;:215
Gorące słońce skraca, niestety, czas trwania kwiatów. ;:174 Nie tylko u Ciebie, ale to raczej małe pocieszenie. ;:224
Zdaje się, że nadchodzący tydzień przyniesie w darze nieco oddechu i pozwoli przynajmniej dokończyć dzieła pozbywania się chwastów, które bezkarnie się na rabatach rozpychają. Przynajmniej u mnie. ;:108 W upale nie jestem zdolna do większego wysiłku, a zielsko bezczelnie zasiedliło każde wolne miejsce. ;:223

Niechaj wszystkie roślinki kwitną Ci jak najobficiej i jak najdłużej. ;:303
Dobrej pogody Ci życzę i pogody ducha. ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie w niedzielne popołudnie!~

Bea ależ ja uwielbiam Twój ogród. Mamy podobne gusta roślinne i nie pamiętam jaki duży masz ogród, ale nie chcę Cię martwić ...nie uda Ci się tak do końca. Ja już miałam czyściutkie wyplewione połacie ogrodu z posadzonymi roślinami, a po paru latach wypadałoby wszystko robić od nowa. Z pewnymi gośćmi trzeba się pogodzić, żeby nie tylko mieć ogród ale jeszcze cieszyć się ogrodem. Bea jogurtu jeszcze nie produkuję, ale mleko wiejskie kwaszę ;:215
Dla Ciebie nowinka warzywna (chyba?)

Obrazek

i liliowiec niby zwykły, ale wspaniale pachnie ;:333
Obrazek

Alicjo pewnie każdy w tym zobaczy co będzie chciał, ale ja widzę macierzyństwo. Nasza sympatia AMK niestety brzydnie, teraz już będą pojedyncze kwiaty, ale będą ;:333
Lubisz ptaszki, to mam dla Ciebie takiego użytecznego ptaszka Obrazek

Obrazek
i liliowca Obrazek
Obrazek

Agatko i ja takiego mieć nie będę, bo to pająk który mam nadzieję zakwitnie normalnym kwiatkiem ;:223
Nachyłki siałam różne i bylinę też, a co będzie okaże się za rok Obrazek
a to wybrałam dla Ciebie Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewelinko dziękuję ;:168 Ja nie mam tyle obowiązków i zajęć co Ty więc może daj sobie spokój z sianiem od lutego czy marca, jak my to robimy. Jak już bardzo chcesz to wygospodaruj sobie miejsce w stodole przy oknie i posiej w kwietniu coś co lubisz. Masz cudowny ogród i z każdym rokiem będzie piękniejszy ;:167
a to dla Ciebie Obrazek

Obrazek

Obrazek

Irenko skoro jesteś w domu a upał zelżał to poślę Ci tą żurawkę co Twoje oko wypatrzyło, tylko może coś jeszcze do tego, popatrz proszę ;:168
a na razie Obrazek

Obrazek

Obrazek

Basiu wyczytałam gdzieś że ten rumian może nawet zastąpić trawnik, a ofiarodawczyni zaznaczyła że ma lepsze właściwości niż nasz rumianek Obrazek Rozrasta się, ale mu pozwalam bo w ogóle lubię takie rośliny. Jak będziesz chciała to mogę się podzielić ;:218
a tymczasem dla Ciebie

moja ukochana
Obrazek

Obrazek

Iwonko jak dotrwam to zbiorę nasiona, ale po nocnych deszczach wszystko leży i znowu sznurki i patyki pójdą w ruch ;:223 ale zrobię chyba mix nasion maków. Koło rozczochrańca ubiorek, wysiewa się sam i trochę będę go musiała tępić ;:224 Na wiosnę mogę posłać trochę siewek Obrazek
Dla Ciebie inne białe i liliowiec, nazwany przez ofiarodawczynię tłuścioch ;:306

Obrazek

Obrazek

Tereniu szkoda że rzadko bywasz, ale wiem że jesteś szczęśliwa obcując na co dzień ze swoim ogrodem. Chociaż pomyśl o internecie, bo nawet zdjęcia lepiej wstawiać na bieżąco :D Już sobie wyobrażam jaki masz wypieszczony ogród ;:215 i ja Cię serdecznie pozdrawiam ;:196 i mam dla Ciebie niespodziankę!

Obrazek

Obrazek

Lucynko do obiadu było wręcz fatalnie padający deszcz, wszystko mokre. Byliśmy w Krakowie to droga koszmarna w deszczu, ale potem w momencie wyszło słońce i jest bardzo ładnie. Tylko ja też jak dzisiaj spojrzałam na grządki to powzięłam decyzję: od jutra muszę wypowiedzieć walkę buszowi. Część wyciąć a część wyrwać, bo niektóre rośliny się duszą :shock: Trochę mam co prawda spraw do załatwienia ale postaram się pogodzić jedno z drugim i uporządkować towarzystwo.
Ja wraz z naszą drużyną odpadłam od TV i jestem wyspana, nawet za bardzo, bo dzisiaj w wyczerpanej komórce budzik nie zadzwonił ;:306 Dziękuję za dobre życzenia i najlepszego na najbliższy tydzień ;:196
No i co by Ci tu? może na zielono, bo kolorów masz moc!

Obrazek

Obrazek

A dla tych co tylko oglądają

tarasowe pomidorki!
Obrazek

będą owoce pigwy!
Obrazek

pierwsze papierówki!
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego popołudnia!
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, pewnie się uśmiejesz, ale najbardziej zazdroszczę Ci własnych papierówek. :wink:
Były u śp. Dziadziusia w sadzie. Tak je lubiłam...

Jak duża jest u Ciebie trojeść amerykańska? Zastanawiam się, czy mogę ją wprowadzić do ogrodu, bo ekspansywna ponoć.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu cóż każdy zazdrości czego nie ma, a chciałby mieć ;:306 Zaszczepiłam kilka drzewek i 6 wygląda obiecująco, a znaczniki się zmyły więc będą i inne stare odmiany :D Tylko kiedy?
Trojeść rośnie u mnie trzy lata a dostałam ją od Zosi, bo kupowane i siane znikały. Rok temu okazało się że i ta od Zosi i siana jest, a jest to jedna gałązka jakby od fikusa, co będzie dalej okaże się :?:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, ja kojarzę że rumian rósł takimi wielkimi kępami w ogrodzie. Mama go też ma, ale póki co nie przenoszę go do siebie. Przeniosę go jak tylko sąsiad zrobi ogrodzenie... czekam na to jak na zbawienie. Jak to nastąpi mam w planach olbrzymią rabatę wzdłuż jego ogrodzenia... ;:224 Lubię, bardzo lubię stare kwiaty :) A cykoria ma teraz swoją porę! Na łąkach widać piękne błękitne połacie.
Marysiu co to za kwiatki na zdjęciu pod bordowym powojnikiem?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu to kupidynek! a może Ty myślisz nie o rumianie tylko naszym poczciwym rumianku? bo rumian rośnie niskimi kępami. Cykoria to kwiat mojego znaku zodiaku, dowiedziałam się o tym ale zawsze miałam do niej szczególny sentyment!

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczna jest ta cytrynowa cynia. ;:138
Zbierzesz nasionka? Plisss. ;:196 ;:196
Tej pięknej pełnej 'maruny' też. ;:180
Kłokoczka południowa ;:333 Szkoda, że taka wysoka rośnie.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O rumianie, tzn. u nas mówiliśmy na to zawsze śmierdziuszki, bo trochę śmierdzą... ;:131
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko cynia jest bardziej biało-zielonkawa i jest jeden kwiatek ale oczywiście ma szansę wydać nasiona i zbiorę, rośnie jednak razem z innymi i nie wiem czy powtórzy cechy. Maruny mam parę rodzajów więc zbiorę z każdego, bo wszystkie pełne, mogą siewki tylko które są które nie wiem. Kłokoczka za pięć lat wyrosła do ok 1 m.

Basiu a u nas śmierdziuszki to aksamitki ;:306 czyli nie rumianek zwykły, bo według mnie on pachnie. No to ciekawa jestem o co chodzi, a może o marunę ona trochę śmierdzi :?

Dobrego tygodnia zaglądającym!
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu muszę obwąchać swoje liliowce jak do dotąd to je tylko spożywałam ;:306
Maruny obie śliczne ;:333
Cały szaliczek piekny :D
Pigwę ma moja sąsiadka i pieknie jej owocuje ,ale bardzo żałuje ,ż ją ma bo nie wie do czego owoce wykorzystać :wink:
I chyba będą moje :D
Dobrego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Zajrzałam na chwilę do Ciebie , a tu tyle nowych dla mnie roślin . ;:oj

U mnie zakwitły pysznogłówki , bardzo je lubię . :D

Obrazek

Na moich piaskach jawią się jako cudo i tak je traktuję . ;:108

Pozdrawiam Cię serdecznie . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To ja poproszę o nasionka ubiorka i maruny ;:180 Muszę sobie zapisać, żeby się przypomnieć ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu my też na aksamitki mówimy śmiedziuszki, ale na te rumiany też... jak pójde do mamy z aparatem to cyknę zdjęcia, tych śmiedzielków :;230
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Ja tam lubię aksamitki , szczególnie niskie ,cytrynowe . Nie lubię tylko tych ciemnych w kolorze cegły bo gdy kwitną to mam wrażenie że w ogrodzie trwa ciągła jesień .Aksamitka uchodzi za kwiat cmentarny a przeciez jeszcze nie tak dawno podobnie było z chryzantemą .Teraz mamy mnóstwo odmian i chętnie zapraszamy ją do naszych ogrodów .Jesienią bez chryzantemy ogród byłby smutny , mało kolorowy . Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Tak, Marysiu - bingo. To dla mnie była nowinka warzywna. Poczytałam o nim tu i ówdzie - ale z Jaltomato spotkałam się teraz pierwszy raz.
Daleko jeszcze mojemu do Twojego ogrodu... ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”