Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Basiu, bardzo dziękuję! Cieszę się, że zdążyła zakwitnąć. Jeszcze dwie rozchylają swoje płatki. Może zdążą a może przyjdzie mi się nimi cieszyć za rok 8-)
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Moje dalie już spakowane na zimę. Zmarzły tydzien temu, nie było sensu trzymać w ziemi bo ostatni deszcz spadał 20 lipca. Karpy wyjmowałem jak z popiołu, od razu czyste, bez ziemi. Przechowuję w pokoju z wyłączonym kaloryferem, w domu. Mają za ciepło, aby nie wyschły pakuję w sklepowe siatki foliowe i zawiązuję. W normalne lata, przed pakowaniem w reklamówki porządnie suszę karpy, dwa , trzy tygodnie. W lutym zaglądam, jak zbyt przesuszone wrzucam trochę wilgotnej ziemi. Jeżeli za słabo dosuszone, łatwo w cieple gniją/butwieją. Tak dopasowałem przechowanie do warunków jakie mam. Dla roślin rok najgorszy jak pamięcią sięgam. Pózne odmiany i z małych karp nie dały rady zakwitnąć. ;:222 Może następny rok będzie lepszy. :D
Pozdrawiam

Karol
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie po dzisiejszej nocy Dalie trochę zostały uszkodzone przez przymrozek, miałam nadzieję że doczekam jeszcze kwitnienia czterech odmian, pączki jeszcze są ale prognozy niekorzystne także. :(
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Do tej pory u mnie bez mrozów martwi mnie ta dzisiejsza noc .Nawet jak zmarzną to z wykopaniem się nie spieszę chyba ,żeby zaczęło lać ,albo miało być po wyżej -5 to będę się spieszyć ,a tak nich posiedzą jeszcze trochę. :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Ech a u mnie ta noc juz przesądziła o wszystkim. Dobrze, że wczoraj jak latałam po ogrodku by okryć hortensje to pomyślałam, ze zerwę sobie dalie do wazonu choć miałam nikłą nadzieję, że prognoza na przymrozki się nie sprawdzi a tu pech. A tyle jeszcze pąków miały i niestety nie ujrzę jednej z odmian w tym sezonie bo nie zdążyła się rozwinąć. To prawda, że dla roślin dziwny ten rok był, dalie kwitły mi dzięki regularnemu podlewaniu ale daturki dopiero teraz obsypaly się pąkami i na nic to bo już dziś poszły do domku. Z daliami się nie śpieszę, zastosuję się do Waszych rad, że mogą jeszcze posiedzieć w ziemi - w sumie to dobrze bo mam tyle roślin do oporządzenia, że nie dałabym rady na raz.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

U mnie rozkwitła jeszcze Boushuuji

Obrazek Obrazek

oraz Ferncliff illusion

Obrazek Obrazek

a to miał być Hale Bopp (422), ale na pewno nie jest...

Obrazek

pokazała się też wreszcie Show'n'Tell

Obrazek Obrazek

Dzivite pokazuje na co ją stać

Obrazek Obrazek

Niestety kilka jeszcze jest w pąkach i pewnie już nie zdążą się rozwinąć :(
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu piękne ;:215
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też przymrozek skosił ostatniej nocy dalie. Wczoraj udało mi się zrobić zdjęcia i mam jeszcze jedną prośbę o pomoc w identyfikacji.
To miała być 'Almand Climax' ale to zupełnie inna dalia:
Obrazek

A drugą dostałem od znajomej bez nazwy ale też pochodzi od p. Stanisława. Nie rozwinęła się do końca, może jednak ktoś rozpozna ją:
Obrazek
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

I po Daliach po dzisiejszej nocy wszystkie Dalie czarne, jak wczoraj były lekko muśnięte mrozem to dzisiaj już po nich, a tak chciałam zobaczyć jeszcze kilka odmian, już miały takie duże pączki. Wszystkiemu winne te ślimaki, gdyby mi ich nie zjadały wiosną to zdążyłyby zakwitnąć. ;:145 a teraz trzeba czekać do przyszłego sezonu. Miałam 19 odmian a zdążyło zakwitnąć tylko 5!
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Jacku,
ta druga to na pewno Salzburg 122, w skrócie zwana Salzburg. Pierwsza, trudniej zgadnąć - nie napisałeś nawet jaka jest wielkość kwiatu - podejrzewam, że to Ludvik Mühlstein - ze względu na ten żółty środek, ale może być też jakaś inna odmiana.
Jacku, spiesznie odezwał się Stanisław, z wiadomością, że ta odmiana na pierwszym zdjęciu to Pani Leokadia.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje też dzisiaj padły
Pozdrawiam Alicja
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Moich też już nie ma ;:145 A kilka miało już tak duże pąki, ze liczyłam na to, ze je jeszcze zobaczę...
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

A moje nadal kwitną, ale podejrzewam, że dziś to był już ich łabędzi śpiew - pięknie wyglądały w dzisiejszym chłodnym słońcu...

Obrazek
Mingus Randy F.

Obrazek
Mick's Peppermint

Obrazek
Babouresky (nie zdążył rozkwitnąć)

Obrazek
Bull's Pride

Obrazek
Hapet Fancy

Obrazek
Hapet Herz Ass

Obrazek
Jessica

Obrazek
Snowbound

Obrazek
Islander

I jak tu nie żałować, że sezon 2015 jest zamknięty...
Chociaż ja się jeszcze łudzę, że jutro zobaczę kwitnące - ale zapowiedzieli 0° ;:98
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Moja Dalie padły z czwartku na piątek - noc była dla nich za chłodna. Wczoraj je wykopałam - karpy o dziwo ładnie przyrosły ;:224
Basiu, mam nadzieję, że mróz oszczędzi jeszcze Twoja kwiaty, bo naprawdę ślicznie wyglądają ;:333
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Basi i p. Stanisławowi za pomoc w nazwaniu ostatnich dalii. Zawsze to mniej nn-ek i jasność, co się ma ;:333 'Pani Leokadia' - nie odgadłbym na pewno, bo to i nowość, i ten pierwszy mój kwiat słabo wybarwiony. Ale p. Stanisław ma oko i wie, jakie może przybrać wersje ;:333 Nawet rozmiar tego mojego kwiatu odbiega od oryginału (12cm średnicy) więc dopiero w przyszłym roku będzie można ją w pełni podziwiać ;:65
A Basiu z Twoich zanotowałem sobie 'Jessicę' bo dwie w takim typie mi wypadły ('Helena Rużiczkowa' i 'Weston Spanish Dancer') a one są super!
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”