Wiejski ogród Ewy cz.3
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiejski ogród Ewy cz.3
U mnie Żagwiny wypadły ,gdy zmieniłam wystrój ogródka .One jednak potrzebują bardzie suchego podłoża
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szaleństwo barw się zaczeło, cudowne ujęcia i te kolory. 

- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Witam w niedzielny wieczór.
Pogodę dzisiaj miałam cudną, ale po wczorajszym dniu nie mogę się bez bólu ruszyć, więc w ogrodzie tylko kawka.
Wczoraj zaczęłam ciąć róże, ale kiepsko mi to idzie, bo nad każdą dylemat....ile uciąć. Powinnam wszystkie ciąć tuż nad ziemią, ale jakoś tak nie mogę.
Potem będę się zastanawiała co dalej, a teraz na tych poranionych pędach ładnie puszczają pąki. Mimo łagodnej zimy są też straty. Padły dwie róże sadzone we wrześniu, a reszta po mniejszym, lub większym przycięciu powinna jakoś dać radę.
Marysiu zaskrońce pewnie zwiały przestraszone moim wrzaskiem na ich widok.
Mysiury jednak kwiateczków trochę zostawiły. Jakby tak zupełnie wszystko zjadły, to chyba bym im w te norki trotylu napchała i podpaliła. No co.....przecież już nic nie miałabym do stracenia.
Poprzedni post pisałam w nocy, ale nie dokończłam, bo mi zaczęły literki uciekać i przez niedopatrzenie bez poprawki wysłałam później.
Witaj Tereniu.
Wiosenka już chyba do wszystkich dotarła.
Ze szkodnikami na razie przegrywam, ale może to dlatego że nie walczę tak jak powinnam. Rozkładam trutkę, ale tylko w miejscach gdzie mam pewność, że moje psy i koty się do niej nie dostaną, a takich mam niewiele, bo moje zwierzaki strasznie wszędobylskie.
Jadziu ja mam ich niewiele, ale właśnie sobie uzmysłowiłam, że faktycznie lepiej rosną te na wzniesionej grządce, gdzie jest mniej wilgoci.
Kasiu ano zaczęło się.
Co prawda u mnie nie tak spektakularnie jak u Ciebie, ale coś tam kwieci.

Pogodę dzisiaj miałam cudną, ale po wczorajszym dniu nie mogę się bez bólu ruszyć, więc w ogrodzie tylko kawka.

Wczoraj zaczęłam ciąć róże, ale kiepsko mi to idzie, bo nad każdą dylemat....ile uciąć. Powinnam wszystkie ciąć tuż nad ziemią, ale jakoś tak nie mogę.

Marysiu zaskrońce pewnie zwiały przestraszone moim wrzaskiem na ich widok.

Mysiury jednak kwiateczków trochę zostawiły. Jakby tak zupełnie wszystko zjadły, to chyba bym im w te norki trotylu napchała i podpaliła. No co.....przecież już nic nie miałabym do stracenia.

Poprzedni post pisałam w nocy, ale nie dokończłam, bo mi zaczęły literki uciekać i przez niedopatrzenie bez poprawki wysłałam później.

Witaj Tereniu.

Ze szkodnikami na razie przegrywam, ale może to dlatego że nie walczę tak jak powinnam. Rozkładam trutkę, ale tylko w miejscach gdzie mam pewność, że moje psy i koty się do niej nie dostaną, a takich mam niewiele, bo moje zwierzaki strasznie wszędobylskie.

Jadziu ja mam ich niewiele, ale właśnie sobie uzmysłowiłam, że faktycznie lepiej rosną te na wzniesionej grządce, gdzie jest mniej wilgoci.

Kasiu ano zaczęło się.

Co prawda u mnie nie tak spektakularnie jak u Ciebie, ale coś tam kwieci.

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Ewciu co to jest za roslinka, ta na 3 zdjęciu od dołu, z czerwonymi kwiatkami?
- Ewakora
Witaj Aniu.
To miodunka....nie masz takiej?

To miodunka....nie masz takiej?
Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj . Widzę, że całe forum nie może się ruszać po ostatnim weekendzie
. Dobrze, to znaczy, że praca wre
. Kolorowo jest u ciebie i bardzo ładnie już, piękna wiosna
. Pozdrawiam 

- JAKUCH
To jakaś inna miodunka bez plamek na liściach .U mnie slimaki już dały sie w miodunki i nie tylko tulipanowe liście czy hiacyntowe także młode listki chryzantem też bardzo im podchodzą
.U mnie teraz pada drobny deszczyk i rośliny z pewnością się cieszą--- ślimaki również 

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
No widzę ze się porządnie zaczeło.
Ewciu szaleją ślicznie a fiołeczki przecudne u mnie jeszcze nie kwitną ale inne kolorki się pokazały

Ewciu szaleją ślicznie a fiołeczki przecudne u mnie jeszcze nie kwitną ale inne kolorki się pokazały

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Ewuniu
Miałam takiego małego pełnego czapirzoka żonkilka i chyba go załatwiłam bo nie wychodzi. Rósł trzy lata i nic go nie przybywało
Deszczyk u mnie dzwoni, a ja się cieszę bo sporo roślin rozsadzałam i nie podlałam
Strasznie mi się wieczór skurczył i na nic nie mam czasu
czy po pracach w ogrodzie śpi Ci się lepiej
Buziaczki

Miałam takiego małego pełnego czapirzoka żonkilka i chyba go załatwiłam bo nie wychodzi. Rósł trzy lata i nic go nie przybywało

Strasznie mi się wieczór skurczył i na nic nie mam czasu

Buziaczki

- Ewakora
Witam miłych gości.
Pogoda u mnie taka sobie. Niebo szare i chłodno, ale zaraz zmykam na trochę do ogrodu.
W dalszym ciągu ogrom prac mnie przytłacza.
Pewnie gdybym stale czegoś nie zmieniała, to pracy by było mniej, ale co zrobić, kiedy ja to lubię.
Oczywiście cierpi na tym mój małż, bo biedaczysko na dużo daje mi się namówić. No ja mu serdecznie współczuję takiej żony.
Ostatnio wymyśliłam sobie sporą skrzynię na zioła takie typowo przyprawowe. Na warzywniku grasują nornice, więc ziółka w skrzyneczce będą bezpieczne. Tak więc moje ślubne szczęście niezbyt ochoczo, ale przystało na mój pomysł i ......już mam.
Trochę dech z odzysku i wkrętów i mam miejsce na mój ziołownik. Jeszcze tylko parę taczek ziemi do środka i można sadzić.
Jakie ziółka proponujecie?
Ewelinko ja z ruszaniem mam problem przez cały rok, a teraz to naprawdę ciężki czas dla mnie, ale się nie poddaję, bo ogród potrzebuje mojej opieki.
Jadziu ja też już spotykam ślimaki. Strasznie wcześnie w tym roku ruszyły.
U mnie deszczyk na razie nie kropi , ale coś wisi w powietrzu.
Tak ta miodunka nie ma kropek na listkach. Masz taką?
Kasiulko kolorków już jest sporo, a nawet pierwsze koszenie trawy zaliczone, ale moce przerobowe mocno ograniczone i po prostu nie wyrabiam.
Marysiu
jak zakwitł maluch, to pomyślałam o Tobie, bo pamiętam Twojego z zeszłego sezonu. Mój jest chyba trzeci rok i też tylko jeden.
Mój wieczór mimo zmęczenia dalej jest strasznie długi. Czasem udaje mi się zasnąć przed drugą.
Kiepsko to znoszę, bo odczuwam coraz większe dolegliwości, ale cóż innego mogę zrobić. Na rehabilitację się nie piszę, leki już nie pomagają, więc jak się napracuję w ogrodzie i wracam prawie na czterech, to przynajmniej mam na co zgonić.
Pozdrawiam Cię serdecznie.

Pogoda u mnie taka sobie. Niebo szare i chłodno, ale zaraz zmykam na trochę do ogrodu.
W dalszym ciągu ogrom prac mnie przytłacza.

Pewnie gdybym stale czegoś nie zmieniała, to pracy by było mniej, ale co zrobić, kiedy ja to lubię.

Ostatnio wymyśliłam sobie sporą skrzynię na zioła takie typowo przyprawowe. Na warzywniku grasują nornice, więc ziółka w skrzyneczce będą bezpieczne. Tak więc moje ślubne szczęście niezbyt ochoczo, ale przystało na mój pomysł i ......już mam.

Jakie ziółka proponujecie?
Ewelinko ja z ruszaniem mam problem przez cały rok, a teraz to naprawdę ciężki czas dla mnie, ale się nie poddaję, bo ogród potrzebuje mojej opieki.

Jadziu ja też już spotykam ślimaki. Strasznie wcześnie w tym roku ruszyły.
U mnie deszczyk na razie nie kropi , ale coś wisi w powietrzu.
Tak ta miodunka nie ma kropek na listkach. Masz taką?

Kasiulko kolorków już jest sporo, a nawet pierwsze koszenie trawy zaliczone, ale moce przerobowe mocno ograniczone i po prostu nie wyrabiam.

Marysiu

Mój wieczór mimo zmęczenia dalej jest strasznie długi. Czasem udaje mi się zasnąć przed drugą.

Kiepsko to znoszę, bo odczuwam coraz większe dolegliwości, ale cóż innego mogę zrobić. Na rehabilitację się nie piszę, leki już nie pomagają, więc jak się napracuję w ogrodzie i wracam prawie na czterech, to przynajmniej mam na co zgonić.

Pozdrawiam Cię serdecznie.

Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ewuniu z ziołownikiem świetny pomysł.
Posadź wszystko co najbardziej w kuchni potrzebujesz. Tymianek, miętę, szałwię, koperek, pietruszkę naciową, szczypiorek, itp.
Mam kilka piaskownic, pewnie ukradnę Ci pomysł i sama też takie cudo zrobię. Na razie cieszę się bo mi drzewka pokiełkowały.

Posadź wszystko co najbardziej w kuchni potrzebujesz. Tymianek, miętę, szałwię, koperek, pietruszkę naciową, szczypiorek, itp.
Mam kilka piaskownic, pewnie ukradnę Ci pomysł i sama też takie cudo zrobię. Na razie cieszę się bo mi drzewka pokiełkowały.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Piękne wiosenne widoczki u Ciebie
. Ogród bez Twojej opieki nie byłby taki piękny więc trzymaj się. Pozdrawiam
.

- JAKUCH
Ewuniu
chociaż miodunka ma ładne kwiatki to dziękuję bardzo mam zbyt dużo roślin które kochają ślimaki .Tych jest u mnie dosyć sporo.Rano mnóstwo ich nawybierałam i nawet kamyczki im nie straszne .Fajnie wygląda budzący się ogród

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Ewciu,masz tak wysprzątane w ogrodzie ,ze aż się zawstydziłam ,że mój nie posprzątany tak pięknie ,tyle już kwitnień wiosennych i jak uroczo wyglądają w takim czyściutkim ogrodzie ,pozdrawiam i miłego weekendu życzę 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Hej Ewciu! przecież ja też wymyśliłam skrzynię na zioła
Tylko że ja na spód dam włókninę,a po bokach drewno a skrzynię podejrzałam w angielskim programie Gardeners World
Zakupiłam już kocankę, majeranek i złociste oregano. Posiałam różne bazylie. W zmianach w ogrodzie nie jesteś osamotniona i wszyscy ciągle zmieniamy wygląd grządek, dosadzamy, rozsadzamy i dzięki temu mamy ciągłe zajęcie
Dzięki temu nasz ogród się zmienia i pięknieje
Pierwiosnek od Ciebie ma pęd kwiatowy
Pozdrawiam Cię cieplutko

Pierwiosnek od Ciebie ma pęd kwiatowy

Pozdrawiam Cię cieplutko