Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

Marysiu! ;:196 Najśmieszniejsze jest to, że u mnie jej w tym roku nie było... ;:224 bo rozdałam wszystkie siewki przez pomyłkę...

Będę starać się codziennie choć na pół godziny zajrzeć do wszystkich... Zobaczymy czy dam radę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam już patent na brak czasu na pielenie....wysiać jesienią kosmosy! :;230
Obrazek
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Renatko, przykro czytać o tym, że szwankuje zdrowie, ale dobrze, że postanowiłaś do nas wrócić. Zawsze to jakaś odskocznia od szarej codzienności. ;:168 Łąka kosmosów to całkiem niegłupi pomysł, nie tylko jako alternatywa dla braku czasu. One po prostu wyglądają rewelacyjnie w grupie ;:108
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko! ;:196 Byłam pewna, że to aksamitki się wysiały.... :;230, a tu taka niespodzianka. Okazało się, że w ogródku mojej babci Jadzi też takie kiedyś rosły, tylko mama inaczej je jakoś nazywa.
Co do zdrowia... właśnie dostałam zaproszenie do Sanepidu... ;:202 ponoć przy boreliozie tak jest.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Renatko z życzeniami zdrowia ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

OOo Reniu złe wieści ;:145 choroby imają się Ciebie okrutnie Miejmy nadzieję ,że wszystko da się podleczyć ,wykurować ważne byś nie poddawała się Kosmosy-warszawianki ,onętki jak je zwał tak zwał kwitły i u mnie w wielkiej ilości wysiewają się ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

O cholera... No to strasznie Ci współczuję problemów ze zdrowiem... :-( I trzymam kciuki za wyleczenie. ;:333

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czy te choroby Cię nie opuszczą?
Trzymam kciuki. Czyli nadal w domu nie w pracy?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! ;:196 Wzajemnie! Pięknie Ci kwitły! ;:333

Beatko! Na pochyłe drzewo... ;:223 A kosmosy mogą się siać swobodnie i u mnie! Zawsze lepiej niż gwiazdnica. :;230

Loki! Dzięki! Chyba problemy ze wzrokiem najbardziej mnie przygnębiły, bo czytać nie mogę, ale chwaściory jakoś całkiem dobrze widzę... ;:209

Gosiu! ;:196 ;:224 Dla urozmaicenia załapałam jeszcze zapalenie zatok i nawet poznałam nowego lekarza na pogotowiu... ;:170

Może ja lepiej pokażę te kilka wspominkowych zdjęć...
Ten zakup (a właściwie zakupy) był na to upalne lato strzałem w dziesiątkę. Posłuchałam Wandzi i nabyłam poidełko sporych rozmiarów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry wieczór, Reniu!
Zajrzałam i ogromnie się ucieszyłam, że do nas wróciłaś, ale jednocześnie zrobiło mi się bardzo smutno, gdy przeczytałam o Twoich kłopotach zdrowotnych. ;:174
Mam nadzieje i wierzę mocno, że wszystko będzie dobrze. ;:167
Wiem: borelioza nie jest chorobą do szybkiego wyleczenia, ale pocieszające jest to, że dość szybko została zdiagnozowana, dzięki czemu można było podjąć prawidłowe leczenie.
Życzę Ci dużo cierpliwości i jak najszybszego powrotu do zdrowia.
Niech anioły nad Tobą czuwają. ;:118 ;:118
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Gdzie Ty takie piękne poidełko dorwałaś?
W dodatku zauważyłam śliczną latarenkę
Z tym swoim zdrowiem masz naprawdę przekichane.
Trzymam kciuki za jak najszybsze wyzdrowienie, wszystkich kłopotów rozwiązanie i żebyś w przyszłym sezonie mogła w pełni cieszyć się ogrodem ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Renatko, dzisiaj mam w planach pieczenie pierniczków na święta, a że przepis mam właśnie od ciebie, tak pomyślałam o tobie cieplutko ;:168
Poidełko w ogrodzie to fajna rzecz, przekonałam się o tym w tym roku, kiedy sporo ptaków przylatywało podpijać sobie wodę do zwykłego basenu rozłożonego dla dzieci :shock: W planach ogrodowym mam wyznaczone miejsce na małe "ciurkadełko", ale kiedyż ja się tego doczekam ;:224 Chyba prędzej dokupię jakieś wolnostojące poidełko ;:108
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko!Dzięki! ;:196 ,,To szybko" to kilkanaście lat... ;:223 Diagnozowano mnie na tyle chorób ;:223

Gosiu! To zasługa mojego H. Mam dwa duże niebieskie i dwa małe: niebieskie i białe, które widać na piątym zdjęciu pod jałowcem. Latarenka to również jego zasługa! ;:333

Sabinko! :;230 Właśnie obiecałam kilku ,,obdarowywanym", że już się za nie biorę. ;:333 Poidełka sprawdziły się w tym roku idealnie (nie nadążałam z dolewaniem wody). Dwie stały naprzeciwko okien mojej kuchni i nigdy nie zmywałam z taką przyjemnością! ;:306
Ptaszki, i piły, i zażywały kąpieli, ale najbardziej rozczuliła mnie synogarlica pojąca już całkiem podrośnięte pisklę. ;:oj A mój M do teraz wspomina kąpiącą się srokę. :;230
Jedno z dużych naczynek ustawiłam na ziemi, bo nie tylko ptaszkom brakło wody w tym roku (moje koty też chętnie z niego korzystały).
Co do ciurkadełka... od kilku lat mam obiecane..., ale jeśli po ośmiu latach doczekałam się szuflady na pościel, to może przyjdzie kiedyś i czas na inne obiecanki... ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drewutni też się doczekałam, choć to już nieaktualne zdjęcie, bo drewna sporo przybyło (to wszystko H przeznaczył na wędzenie, tyle że nadal brak wędzarni...)

Obrazek

Ogórki siałam w tym roku cztery razy... :evil:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Renatko imponujące zasiewy miałaś w tym roku ;:63 Dobrze, że zdrowie pozwala Ci już na normalne funkcjonowanie ;:168
Zdradzisz ten przepis na pierniczki ;:180
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! ;:196 Ze zdrowiem bywa różnie, ale choć są dni, że nie wychodzę z domu (ba! nawet z łóżka tak jak dziś), to staram się te kilka chwil na ogród znaleźć, ale czasem nie widuję go i kilka tygodni. Stan ten cieszy najbardziej chwaściory, którym nawet upały nie zaszkodziły i ślimaki, które przetrzebiły mi sporo roślin, a w tym kilka pięknych jeżówek :evil: ;:124
Te zdjęcia to chyba jedyne, których nie muszę mocno się wstydzić... :oops:

A teraz przepis na osławione pierniczki, który ściągnęłam od Karolinki (Nemezji) dwa lata temu ;:167 .
Robiłam je i gorąco polecam! W zeszłym roku nawet trzy czy cztery porcje :;230 , bo miałam do obdarowania sporo osób.
Pieczenie pierników i ich dekoracja sprawiały ogromną radość dzieciaczkom, więc choć na kilka chwil stawałam się ulubioną ciocią! ;:333
Od szybkiego zjedzenia chroni je jedynie fakt, że muszą poleżeć, by zmięknąć więc i czas najwyższy się za nie zabrać! Ma to i swoje dobre strony, bo bezpośrednio przed świętami jest sporo innych prac.

,,Karolina napisała:
Składniki:
- 5 jaj
- 0,5 kg cukru
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg tłuszczu
- 0,5 łyżki sody
- 1 proszek do pieczenia
- 5 dkg kakao
- 5 dkg przyprawy do pierników
- zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
Wychodzi ich naprawdę dużo. Przez połowę nawet i tak będzie czym dzielić:).

Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni ok 10-15 min.
Pierniczki wychodzą pulchne, ale po wystudzeniu twardnieją. Dlatego przygotowujemy je 2-3 tygodnie przed Świętami. Do tego czasu trzymamy w zamkniętym pojemniku.
Możemy je od razu udekorować lukrem, czekoladą czy posypkami lub zrobić to dopiero gdy zmiękną. Są pyszne i im dłużej poleżą tym są smaczniejsze."

Smacznego!

Ja gdy są jeszcze ciepłe robię w nich dziurki wykałaczką, bo gdy stwardnieją jest to już kłopot. Można poczekać z tą dziurką do czasu gdy ponownie zmiękną, ale ponieważ większość robię na drobne podarunki to wolę wcześniej.
Powodzenia! ;:215

A to archiwalne zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to pierwsze nieudolne próby dekoracji... :oops:
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Reniu kochana, jak ja się cieszę, że wróciłaś ;:4 .
Pięknie wyglądał Twój ogród!
U mnie susza zniszczyła wiele kwiatków.
Życzę Ci dużo zdrówka!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”