Słoneczne rabaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty

Post »

Kochana, to Ty w tym roku sadzonki naparstnic na ryneczku wystawisz, bo gdzie taką ilość pomieścisz, przecież to duże rośliny. ;:215
Forsycja świetnie Ci zakwitła a Rudzik przystojniak, chętnie bym go z moją Kicią wyswatała. ;:306
Jak coś u mnie przegapiłaś, to właśnie masz czas na refleksję. :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Nowy tydzień, a ja mam wrażenie, powtórki tego co nam pogoda zaserwowała w poprzednich dniach. Nadal zimno, wiatrzysko, że mało głowy nie urwie... Do kitu z taką wiosną ;:222 , protestuję.
Dobrze, że chociaż mogę popatrzeć na Twoje fotki. Najpiękniejsze zestawienie szafirków z hiacyntami ;:215 I mimo chłodu dużo wiosennych kwitnie u Ciebie ;:224
Narzekasz, że Twoje tulipany wystawiają Cię na próbę cierpliwości. A ja widzę, że już pokazują kolory, więc nie jest tak źle.
O moich tego nie mogę powiedzieć.
Mam nadzieję, że prognozy się sprawdzą i pod koniec tygodnia wreszcie przyjdzie tak długo wyczekiwane ciepełko, czego i Tobie i sobie życzę ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko wiedz, że ja o Tobie stale pamiętam. Kończy mi się "areszt domowy" a zbliża weekend. W niedzielę biorę się za szpadel. ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witajcie :wit
Coś mi się wydaje, że pogoda okrutnie sobie z nas wszystkich żartuje :roll: Weekend beznadziejny: w sobotę śnieg. Specjalnie z myślą o Aneczce nie zrobiłam zdjęć, ku wielkiemu zdziwieniu męża (Hej, widziałaś jak sypie?! Nie robisz zdjęć na forum? :;230 ) Niedziela z wiatrem, który ze wszystkich sił próbował oderwać nam głowy od tułowia. Poniedziałek, nie odbiega od schematu, przyniósł nam zwodnicze słońce, które było ciepłe i przyjemne jedynie przez szybę, wychodząc z domu okazywało się, że warto wrócić po zimową kurtkę i gruby komin :shock: Koniec kwietnia.. Szkoda słów. Dzisiaj, można powiedzieć, że pogoda się wycisza i dojrzewa do prognozowanego pięknego czwartku. Oby się sprawdziło.. Wykorzystałam kilka godzin słońca i przepikowałam wreszcie hibiskusy.. Nawet połowy nie zrobiłam i brakło mi pojemniczków.. widocznie to jakiś znak. Pozostałe siewki oddam w dobre ręce, może szwagierka przygarnie ;:224 Przesadziłam też kępy konwalii, które do tej pory walczyły o teren z truskawkami. Bardzo nierówna walka, tym bardziej, że sympatia publiczności wyraźnie była po stronie truskawek. Pachnące maleństwa dostały nowe miejscówki pod różami Loiuse Odier i Cornelią. Tam mogą się mnożyć ile mają ochotę ;:173

Wando, w tym sezonie będę mieć większość białych naparstnic. Kupiłam w ubiegłym roku specjalną odmianę o białych kwiatach i wiśniowych gardzielach. W tym roku będą kwitły. Te małe sieweczki to tradycyjnie mix różowych, które będą kwitły dopiero w przyszłym sezonie ;:108 Wiem, że jest trochę zachodu z tymi roślinami, ale nie potrafię sobie darować, a niestety (jak mnie nauczyło doświadczenie) naparstnice najładniejsze są w drugim roku po wysianiu. Później zaczynają karłowacieć i zanikać ;:222
Witch, ty wiesz gdzie moje kociaki urządziły sobie leżankę?! Idealnie na wychodzących piwoniach :twisted: A przecież obok mają ogromne poduchy kocimiętki..
Annes, jak tam twoja lawenda? Zaczyna coś odbijać? Moja już w większości miejsc jest delikatnie zieloniutka. Nawet nie wiesz jak mi ulżyło, myślałam, że na własne życzenie pozbyłam się lawendy ;:130 Siałaś mix naparstnicy, czy miałaś kupowaną? W tym miksie są bajeczne kolory. Od ciemno różowych po delikatne, pudrowe i nawet całkiem białe.. Piękności.
Maryś, witaj kochana ;:196 Długo cię nie było, i bardzo mi miło, że wróciłaś. Pierwszy raz zaobserwowałam w tym roku samosiejki naparstnicy. Zwykle chyba traktowałam je motyką :oops:
Zuza, moje sasanki już zaczynają pióropusze pokazywać. Naparstnice są bardzo drogie i nigdy nie rozumiem dlaczego. U nas płaci się po 12 zł za pojedynczą sadzonkę z kwiatami, a przecież za rok (zwykle rok- dwa) te kwitnące są nieciekawe i zamierają. Sporo jak na jednoroczny kwiatek, tym bardziej, że nasiona bardzo ładnie wschodzą.. widziałaś moje? To przecież tylko pół opakowania nasion, a roślinek zatrzęsienie. Jeśli cię pocieszę, to ja dałam się nabrać na kłącza białej ostróżki.. nic z nich nie wyszło i ostatecznie zgniły ;:222
Grażynko, prawda jest taka, że jak widzę u kogoś piękną, szeroko rozrośniętą forsycję to serce mi się kraje jak pomyślę o mojej... ale faktycznie u mnie trzeba myśleć o miejscu, a pod taką prowadzoną na "nóżce" mogę wcisnąć np piwonię ;:183
Marto, ja nie będę wskazywała palcem u kogo widziałam ogromne ilości wiosennych kwiatów ;:224 Łany narcyzów i hiacyntowy zakątek.. wciąż mam je w pamięci i później patrzę na swoją rabatę, a w głowie dźwięczy maleńki głosik "więcej, gęściej, niech to szybciej przyrasta" ;:306
Stasiu, te naparstnice pójdą w rabaty i nawet po nich śladu nie będzie. Uwielbiam je i moim skromnym zdaniem pasują do każdej aranżacji. A swoją drogą, na ryneczku mogłabym zrobić niezłą konkurencję, bo jak widzę jak sprzedają małą, pojedynczą sadzonkę za sporą kasę to śmiać mi się chce, bo u mnie nawet nie pikuję pojedynczo tylko po kilka. Przecież w grupce wyglądają ładniej ;:108 .. na taczkach by mnie wywieźli :;230
Dorotko, dołączam się do protestu. Bardzo cieszyłam się na ten czwartek (podobno ma być ciepły i słoneczny) a już teściowa mi zapowiedziała, że weekend znowu wietrzny i zimny.. I jak tu cokolwiek sobie zaplanować...
Aneczka, ja wiem, że pamiętasz. Oby pogoda wytrzymałą do weekendu, bo i ja mam ambitne plany jak wykorzystać wolne ręce małżonka :;230

Zanim przejdę do zdjęć właściwych pozwolę sobie przedstawić Pana Jeża. Mój małżonek rozpoczął prace polowe. Wywiercił otwory pod trejaż, ale czekając na lepszą pogodę zostawił je niezabezpieczone. Na nieszczęście dla Pana Jeża, dziury wypadły na trasie przelotowej mój ogród- przejście na szkołę i wpadł jak przysłowiowa śliwka w kompot. Dziury głębokie na 0.5 m, ciasne, ciemne.. A na dokładkę w sobotę sypał paskudny śnieg. Rankiem jeszcze wszystko było puste, następnego dnia pułapka była już pełna. Ile namęczyliśmy się żeby go wyciągnąć bez rozkopywania dziur.. a raczej eM się namęczył, powodowany poczuciem winy za niezabezpieczone otwory.

Obrazek

Wyziębiony i "zamknięty w sobie" jeżyk trafił do domu, gdzie rozbudził się na całego, wypił mleko i zyskał grono wiernych fanów w postaci dzieci i tatusia. Prawdziwy z niego przyjemniaczek i chyba wdzięczny za ratunek, bo wcale nie wydawał się być przestraszony otoczeniem i towarzystwem. Mimo fali protestów musieliśmy Pana Jeża wypuścić na wolność, a w międzyczasie "ktoś" pozasłaniał dziury kostką brukową ;:224

Obrazek

A teraz efekt mojej pracy.. i ten moment kiedy uświadamiasz sobie, że w przyszłym roku to chyba otworzę szkółkę z hibiskusami..

Obrazek

Słońce nas ostatnio nie rozpieszcza, proponuję więc pokaz mojego prywatnego słoneczka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a do tego żółciachne żonkile,

Obrazek

żółciachny Omieg

Obrazek

oraz żółciachna prymula

Obrazek

a na koniec "brzydka" rabata. Wciąż czekam na wymurowanie obrzeży..

Obrazek

i fragment "przyzwoitej" rabaty

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Muszę przyznać, że nawet mnie wiosną cieszy kolor żółty! ;:131 Śliczny, cieplutki aż miło.
Pan Jeż ma słodziutką buźkę. Może się zadomowi w Waszym ogródku, jak mu raz po raz podstawicie miseczkę mleka i kilka dżdżowniczek? Tylko kotów pilnujcie, by nie zeżarły wszystkiego. :wink:
Męcz no męża o wymurowanie tej rabaty, bo ja już oczami wyobraźni widzę jaka ona cudna będzie. Powiedz, że przeciez musisz zdjęcia na forum robić... :wink:
I chciałam Ci podziękować za nie pokazywanie sobotnich zdjęć. ;:196
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aleś ty dzisiaj rozweselona :lol:
U mnie jeża dawno nie było.
Za to pies nadrobił i po jednym dzień po dniu sobie przyniósł ;:306
No,hibiskusy dwa to wystarczająca liczba,a gdzie tyle :lol:
Forsycja ;:173
Wdychać tylko mogę ;:173
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko fajny gość do Was zawitał.Oby tylko się zadomowił tak jaku Lidzii Bobo.
Fotki słoneczne na tę paskudną pogodę mile widziane. Tylko już nie pisz o śniegu. ;:185 :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wszystkie żółtki jak słoneczka, którego dla mnie ciągle za mało...chociaż dzisiaj już było znacznie cieplej. Może w końcu rzeczywiście pogoda zrobi się przyjemniejsza :roll:
A ja się pochwalę...M zaczął dzisiaj prace nad murkiem :tan Muszę teraz zaklinać pogodę, żeby jak najszybciej skończył ;:224
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Śmiesznie zapoznaję się z twoim wątkiem, czytam na kompie a zdjęcia oglądam w telefonie ;:306 Dobrze że mam bardzo duży ekran :wink:
Jeżyk milusi, dobrze że udało się go uratować. Często nie zdajemy sobie sprawy na jakie niebezpieczeństwa narażamy rdzennych mieszkańców naszych ogrodów.
Jak nie lubię żółtego to forsycja o tej porze roku mnie zachwyca. U siebie odkryłam, że mam dwie odmiany. Jedną jaśniejszą z drobniejszymi kwiatkami i drugą bardziej jajecznicowatą, ciemniejszą z całkiem sporymi, ładniejszymi kwiatami.

Ty czekasz na wyłożenie obrzeży, ja na warzywniak. Jak to jest że facetom czas biegnie inaczej. Ulubione ostatnio powiedzenie moich panów to " nie musisz mi tego co pół roku przypominać".....ręce opadają i nie tylko...
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Forsycje teraz takie cudne są. A ja mam tylko nad ziemią 5 cm może. Ukradnę chyba mamie bo ma jeden na wydanie. :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O nie, nie, nie, Sabinko. Rabata wcale nie brzydka, tylko obrzeże nieciekawe. A to baaardzo duża różnica jest ;:108
Za to ta z tym pniem, cudo normalnie ;:167 No i feeria barw ;:180
Hehe, ja też nie lubię żółtego koloru, ale jakoś tak wczesną wiosną wcale a wcale mi nie przeszkadza ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Widzę że masz kolejne zwierzątko ;)
Piwonie przeżyły kocie leżakowanie?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko, dobrze że przygoda jeża zakończyła się szczęśliwie. ;:215 Hibiskusy szybko rosną, niedługo z kubków powędrują do doniczek. ;:108 Dużo słonecznego koloru pokazałaś, potrzebny po tych szarościach.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Co Ty robisz z tą forsycją, że taka obsypana kwieciem.
Moja to straszny drapak, trzymany ze względu na róże ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Piękne te Twoje żółciachne roślinki. ;:138 Jeżuś jaki duży, może to czyjaś mama :uszy
Pozdrawiam Ela
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”