Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Witaj Wandziu :wit
Obejrzałem zdjęcia,piękny masz ogródek ;:7 Róża pastella przecudna,pewnie pachnąca ;:7
Zapraszam do mnie :wit
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Justi, ja jeszcze do Poszarskiego dorzucę dzwonek Pink Octopus. Tak ekspansywny jak podagrycznik. Jola-April wzięła ode mnie kawałek, ale ma świadomość tego rozłażenia się. Ciekawe, kiedy zacznie wykopywać :;230
Jakoś na razie się nie zapowiada ;:306 Była mała kępka cały sezon, zobaczymy na wiosnę ;:224 Już się cieszę że będzie go więcej :tan

Skupiony też mam i też bez szału na rabatach ;:306
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Justyś, ja bym chętnie domówiła, ale co zrobić jak miejsca brak na siostry?
Musze się zadowolić pojedynczym egzemplarzem :(
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Gosia, to usuń nie-siostry ;:306
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

cyma2704, Miriam, żurawka to cudna roślina i ma wiele zastosowań. A jej kwiatuszki nie tylko że stanowią wdzięczne towarzystwo dla różyczek, to jeszcze i bukieciki w wazonie ładnie z nich wyglądają i są baaardzo trwałe.

April , ty Jolu masz mnóstwo niezagospodarowanego miejsca, więc takie zadarniające dzwonusie to super rozwiązanie. Do czasu... aż ci zaczną włazić z butami w różyczki ;:145

Ilonka, dobry masz sposób na rozłażące się rośliny. W donicach to nawet lepiej się uprawia, bo wilgoć dłużej się utrzymuje. Ja jednak staram się w ogóle unikać tych ekspansywnych bylin. Chyba że bardzo by mi na jakiejś zależało, więc zastosuję Twoją metodę. Dziękuję za inspirację ;:196

A-nie, Takasobie, Ewa7, Nifredil, Rozetka, Annes77, justi, Danio, Bartosz, Margo, no cóż Pastelka nie na darmo uzyskała ADR. Ale faktycznie jako jedna sztuka jest zaledwie poprawna, dobrze i długo kwitnie, ale efektu nie ma takiego jak w grupie. Ja mam na tej rabatce 4 sztuki i jednego Leonarda, a poza tym inne odmiany po jednej sztuce. Teraz wolałabym, aby każda odmiana była posadzona z siostrą. Ale już za późno. I gdy dzisiaj cokolwiek zamawiam, to nigdy po jednej sztuce. Z wyjątkiem róż pnących, które pojedynczo i tak są wielkie jak na mój ogródek.

Obrazek

Na pierwszym planie powolutku rozwija się czerwona Flammentanz, a z drugiej stony jako dopełnienie kompozycji ciemnoczerwona Oklahoma.
Obrazek

Co prawda miałam w tym roku nie siać, ale byłam sobie na zakupach w Lidlu i zobaczyłam takie oto fajne mini-szklarenki. Ziemia, nasiona, przykyrwka - nic, tylko wysiać i czekać. No więc złamałam swoje postanowienie i zakupiłam lobelię i petunię. Jeśli chodzi o petunię, to mam nadzieję, że będzie to odmiana Million Bells, bo tak wygląda na zdjęciu, a ja ją bardzo lubię i co roku obsadzam nią donice na tarasie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ten sposób na ekspansywne i doniczki sprawdza się :) Ja sadziłam tak ? do doniczki bez dna i potem do gruntu trawę imperatę cylindryczną Red Baron.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, rabata z Pastellą jest romantycznie cudowna ;:167 Tak, Pastelka to jedna z niezawodnych róż i nie od parady ma ADR ;:108
Mnie interesuje bardzo, to co w tle:
Obrazek

Czy to nie jest przypadkiem skalnica cienista? Czy żurawka?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

AnaAn, oj, szkoda że ja Imperaty nie wsadziłam w doniczkach. Chyba mi się rozlezie za bardzo po bokach ;:224

Elwi, to są kwiatuszki żurawki. Chyba odmiana Regina, ale wiele innych też tak ładnie kwitnie :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Piękna ta różanka. ;:138 Dlaczego ja się tak boję róż. ;:174 Też nie oparłaś się pięknym, kolorom na opakowaniach nasion. :)
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Wandziu, czy ja dobrze gdzieś przeczytałam, że Ty jakąś niesamowitą ilość pnących zamówiłaś?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Bardzo podoba mi się pomysł połączenia żurawki z Pastellką ;:215
Ciekawa jestem Wandeczko czy faktycznie z tych nasionek petunii wyjdą te malutkie Million Bells. :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Hehehe..., a już myślałam, że tylko ja się złamałam na torebki z nasionami do rozsady, bo tych, co wysiewa się prosto do gruntu, to nie liczę ;:306 . Ma być kolorowo i już!.
Dzwonek kremowy nawet kupiłam, jak popatrzyłam u Ciebie, że ładnie wygląda. Ale będzie gęsto ;:oj .
Któraś z dziewczyn napisała, że nasze ogrody są jednak z gumy; coś w tym jest ;:224 . A dopiero luty ;:223 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Dołączam się do grona przedwczesnych wysiewaczy ;:162
Ja mam zamiar trochę wysiać jutro, wszystko już przygotowane :)
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wandziu,
Imperata rozłazi się, więc w zależności od tego, w jakim masz miejscu można ją zostawić. Ja corocznie wykopuję "nadmiar".
Ale jeśli twoja jest przy różach, to powinnaś szybko na wiosnę jej się pozbyć, bo nie możesz przecież naruszać korzeni róż....
Ps. Ja w tym roku też będę mieć milion bells. Ale zdecydowanie "kupne", już nie mam chęci w to się bawić. Ale bardziej nie mam już parapetów :;230
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewo, jak to przedwczesnych ?? pierwsze siewy robiłam dwa tygodnie temu ;:224 (kobea, tunbergia i heliotrop), wczoraj dodatkowo posiałam werbenę patagońską, lawendę lekarską (ciekawe czy wyjdzie ;:204 ) szałwię trójbarwną i hibiskusy ;:224 Sezon w pełni ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”