Czosnek zimowy cz.3
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
Tkordus no nie bardzo bo masz takie zielska które rozmnażają się choćby przez rozłogi. Jak nie wyciągniesz skrzypu czy mlecza z większością korzenia to odbije jak nic. Perz tak samo. Po zimie przy przewalaniu kompostu miałam świeżutkie pędy perzu w pryzmie. Część pola zostawiłam przez zimę w ostrej skibie i teraz się bujam ze skrzypem i perzem. Weź teraz podkop z 15cm w głąb by wyciągnąć korzenie jak masz kilka cm dalej warzywa i ich korzeni raczej naruszyć nie chcesz.
Pozdrawiam Jola
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Skrzypu nie pozbędziecie się dopóki nie zmieni się pH gleby. Wyrywanie niewiele daje, bo gleba dalej jest kwaśna, a środki chemiczne w ogóle nie działają.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
To prawda ale można go znacznie ograniczyć
Mam miejsca gdzie rósł stadnie ale podkopywałam rośliny na 15-20cm i powoli wyciągałam korzenie. Heh teraz w tych miejscach mam plagę szczawiu..z drugiej strony zlikwidowałam 2rządki sianego szczawiu i troche pola mi się zwolniło. Jakby problemów do wyboru do koloru 

Pozdrawiam Jola
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chudziak czosnek medalowy i wygląda wspaniale.Oby większość taka była.Ja też swój już używam wykopując b.uschnięte.Główki są różne,ale też takie jak Twoje.

- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Chudziaczku - piękny czosnek, swój też wyrywam na potrzeby kuchni, a mam spore, bo czosnek u mnie pasuje prawie do wszystkiego
Liście już żółkną, ale nie całkiem usychają, dopiero pierwszy na dole zasuszony, więc jeszcze ze dwa tygodnie niech posiedzi

Liście już żółkną, ale nie całkiem usychają, dopiero pierwszy na dole zasuszony, więc jeszcze ze dwa tygodnie niech posiedzi

Pozdrawiam Eugenia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
U mnie też liście czosnku generalnie jeszcze zielone nawet pierwsze jeszcze nie są zasuszone więc do zbiorów jeszcze glówki powinny podrosnąć . Muszę przyznac ,że w tym sezonie czosnek mi sie udał 

Ja wykopałem parę najmniejszych sztuk - nasz kot na nich leżał sobie i połamał całkiem szczypior.
W jednym były małe ząbki, a pozostałe były cebulki - bez ząbków. Duże cebulki tak na 3cm średnicy. Za to soczyste i pachnące
Jak rozgniatałem taką cebulkę do mięsa to sok aż kapał z niej
Mam nadzieję że te większe normalnie będą miały ząbki.
Te wykopane miały cienkie łodyżki - tak 0,5cm i po 3 listki.... ciekawe czemu nie podrosły bardziej.
W jednym były małe ząbki, a pozostałe były cebulki - bez ząbków. Duże cebulki tak na 3cm średnicy. Za to soczyste i pachnące

Te wykopane miały cienkie łodyżki - tak 0,5cm i po 3 listki.... ciekawe czemu nie podrosły bardziej.
Czy jak czosnek będzie gotowy to szczypior będzie się łamał przy samej ziemi czy wyżej? Bo nie wiem czy to wina kota czy może już "dojrzał"
Łamie się szczypior czosnku wiosennego, ale na niego jeszcze nie pora
W zimowym żółkną i zasychają liście.

Jedynym winnym załamania szczypioru jest kot.Czosnek wytwarzający pędy kwiatowe nie załamuje szczypioru.Tak poza tematem-dziwne że kotu nie przeszkadzał zapach czosnku. Joanna
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój czosnek zimowy ma główki nasienne i nie wiem co mam robić
oberwać czy zostawić?

Już dawno nie powinno ich być,chyba że potrzebujesz na nasiona.NIE ZERWANE=NIŻSZY PLON.
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ok, dzięki za odpowiedź, jutro oberwę.