Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Bonsai wygląda pięknie
Zachwycałam się, dopóki sama nie spróbowałam. Po jakimś czasie porzuciłam - to jednak barbarzyństwo... ;:131
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne osłonki do bonsai masz :wit
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

Przepiękne bonsai, powodzenia w drutowaniu, do tego trzeba mieć cierpliwość, a co do Bromelii nie moja bajka, uwielbiam je wtedy kiedy kwitną ( u kogoś). :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytałam kiedyś, co nieco o sztuce bonsai.
Wiem, że jest bbardzo czasochłonne i trzeba mieć talent i umiejętności, by tworzyć piękne drzewka bonsai.

Twoje zachwycają, oczu od nich oderwać nie można.

Widać, że rzeczywiście, to są prawdziwe Twoje "oczka w głowie".

Dziękuję za ucztę dla oczu.

Frizea błyszcząca, rzeczywiście jest błyszcząca. Piękna ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Arkadius121 pisze:Roślinka samosiejka,która z czasem być może pokryje całe podłoże i stanowić będzie poniekąd element dekoracyjny.
Arku - a dlaczego 'poniekąd' ;:oj
To będzie zdecydowanie piękny element dekoracyjny !!
Jedyne, nad czym się zastanawiam, to czy te samosiejki nie zabiorą zbyt dużo przestrzeni życiowej samemu drzewku :(
Bonsai to dla mnie zdecydowanie zbyt trudna sztuka do opanowania :oops:
Ale widzę, że Tobie to przychodzi dość łatwo, bo metamorfozy drzewek są super ;:138
Frizea prześliczna ;:167
Też mi się nie udało utrzymać jej przy życiu :cry:
Po przekwitnięciu zapomniałam o niej, dopóki sama o sobie nie przypomniała :lol:
Zwyczajnie wypadła mi z doniczki, i się rozsypała ;:145
Cóż, wylądowała w koszu - nie chciało mi się układać z niej puzzli :;230
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Arku :wit
Piękne bonsai ;:433 ;:433 ja też ostatnio bawiłam się w obcinanie i formowanie bonsai u córci :D
Frizea błyszcząca śliczna ;:333 Ach i para łabędzi super pokazana - super Ci pozowały ;:63 ;:63
Pozdrowienia z zielonej i kolorowej wyspy Jersey :wit
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Natalko - Przyznam Ci się,sztuki formowania drzewek bonsai dopiero się uczę ;:108

Lucy -
onectica pisze:Bonsai wygląda pięknie
Zachwycałam się, dopóki sama nie spróbowałam. Po jakimś czasie porzuciłam - to jednak barbarzyństwo... ;:131
Czyżbyś miała porzucić również Lucky Bamboo bo i one też wymagają formowania :?:

Pati - Tak się składa,że kupując drzewko bonsai zwracam również uwagę na osłonki i jeżeli nie są ciekawe i zbytnio się nie prezentują i drzewko w niej nie jest odpowiednio wyeksponowane,zmieniam je na inne ;:108

Madziu - Masz rację formowanie drzewek wymaga nie małej cierpliwości i jej też się uczę już od dawna i nie tylko do tego zajęcia :)

Justynko - Bardzo dziękuję ;:196

Ewo - Co do samosiejek,to z nimi w tym przypadku bywa różnie-nie wszystkie przeżywają ;:185
Dzięki za uznanie ale upłynie trochę czasu zanim opanuje sztukę formowania bonsai.

Tereniu - Moje drzewka z pewnością nie mogą się równać z tymi jakie ma Twoja Córka,bo wiesz ja kupuję takie skromniutkie-na moją kieszeń ;:108
Swoimi pozdrowieniami sprawiłaś mi bardzo miłą niespodziankę-bardzo dziękuję ;:196 ,spędzaj mile czas na wyspie i w gronie swoich dzieci i wracaj zdrowa :wit

Miło mi było gościć Was i tym razem.Swoimi odwiedzinami sprawiłyście mi bardzo miłą niespodziankę za co bardzo a bardzo Wam dziękuję i zapraszam serdecznie do następnych odwiedzin i serdecznie Was,Forumowiczów i Gości pozdrawiam.

Trzykrotka pasiasta stojąca na półkach a dokładnie dwie,sięgały już podłogi i można by je było tylko poprzycinać-poskracać ale górne pędy wyrastające z doniczki nie wytrzymywały obciążenia bardzo długich,zwisających pędów i stawały się cienkie,żółknące a co za tym szło listki na nich zaczęły usychać.Postanowiłem zatem ściąć wszystkie w środku zimy-w grudniu-/trzykrotce to nie szkodzi bo szybko się regeneruje i i ukorzenia/,poprzycinać na mniej więcej równe kawałki i włożyć do wody aby się ukorzeniły.Zmieniłem podłoże na świeże,lekkie próchnicze-rośnie w każdym ale w takim szybciej się ukorzenia i ładnie rośnie.

Temat dyżurny to storczyk hebryda-peloric.Za pierwszym podejściem w markecie zrezygnowałem z jego kupna bo jego cena mnie odstraszała-55,00zł ;:oj Po powrocie do domu zdecydowałem jednak,że jeżeli będzie jeszcze nazajutrz stał na półce w markecie to go kupię.Poprzedniego dnia przyglądnąłem mu się pobieżnie,bo cena odstraszała ale zdążyłem zwrócić dokładniejszą uwagę na jego kwiaty,które na jednym pędzie były hybrydami a na drugim peloricami :!: Dla mnie była to duża ciekawostka bo takiego do tej pory jeszcze nie spotkałem i nie miałem w swej kolekcji ;:oj Stał i czekał na mnie,kupiłem,przyniosłem do domu i przyglądnąłem mu się dokładniej.Jest wysoki w osłonce-stąd między innymi taka cena.Ma dużo pąków i oby wszystkie się rozwinęły ale kwiaty hybrydy i pelorici rosną prawie,że na przemian na obydwu pędach :?:Domyślam się,że albo doszło do samozapylenia albo było to celowe działanie człowieka :?:Jedyną wadą jaką posiada,to zanemizowane liście,korzenie ma zdrowe i jego wegetacja mogłaby trwać w miarę długo.Być może jest z tych wrażliwszych i zareagował tak stojąc długo na półce bez wody i nawożenia,bo podłoże i korzenie napowietrzne miał bardzo suche albo zaatakował go wirus,chociaż plam na jego liściach nie widać?No cóż jeżeli długo nie powegetuje,będę się musiał z tym pogodzić ale fakt uwiecznienia jego bardzo ciekawych kwiatów na zdjęciach zrekompensuje mi jego stratę.

Obrazek Obrazek

Tak wyglądała moja tradescantia w końcu lata 2014.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia z końca stycznia br.

Obrazek

Tak wygląda dziś jedna z nich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiaty peloric to te z nie rozłożonymi środkowymi płatkami.

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze :wit
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Arku - jestem pełna podziwu dla Ciebie .Serce i dar do pielęgnacji obiegania i cięcia ;:138
Chyba im śpiewasz :D :wit
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Arku ;:oj Trzykrotki są takie śliczne, gęste i zdrowe ;:oj Jak Ty to robisz :?: Moje nigdy takie nie były... ;:174 Naprawdę, aż miło popatrzeć ;:154 O Storczyku nic nie napiszę, bo są inni, którzy zrobią to lepiej ale gratuluję zakupu i trzymam kciuki za jego zdrówko ;:215
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Dobry wieczór Arku , przywiodła mnie tu intuicja i nie zawiodłam się , zachwycasz zdjęciami , od razu wyczuć moźna artystyczną duszę ;:215 . Storczyki i cała reszta cuuuuuuudna . Mam pytanko Ludisia discolor , jak się miewa , sama niedawno stałam się posiadaczką tej niesamowitej roślinki i ciekawa jestem Twoich z nią doświadczen ?
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Arku jak zwykle cudownie pokazujesz swoje roślinki. Takie zwykłe , a niesamowicie pokazane .

Nie dziwię się,że obok storczyka przeszedłeś i zastanowiłeś się bo cena nie jest niska jego ale ma swój urok :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witam Arku :wit :wit
Jak zwykle pięknie pokazane kwiaty ;:433 ;:433
Trzykrotki masz cudne ;:333 A storczyk to chyba każdy jest piękny ;:215
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Arku ? pierwszymi fotkami przypomniałeś mi moją krótką przygodę z trzykrotką.
No wstyd przyznać, ale traktowałam ją dość brutalnie i instrumentalnie :oops:
Była po prostu pokarmem dla moich ówczesnych zwierzątek domowych ? patyczaków :;230
A może wyglądać tak ślicznie ? jak u Ciebie ;:138
Sesja storczykowa piękna i bardzo relaksująca ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Arku! Jakie przepiękne trzykrotki!!! ;:oj
Jestem zachwycona sposobem, w jaki je pokazałeś. Naprawdę trudno mi było sie z nimi dogadać, za to jedna z zeszłorocznej wymiany rośnie u mnie całkiem dobrze i chyba chciałabym powrócić do nich gdyby nei fakt, że z miejscem krucho. jak miło, że u Ciebie tak wspaniały okaz mogłam obejrzeć, bo wart wszelkich starań! Piękne i zachwycające ;:333
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ty, to Potrafisz nawet trzykrotce zrobić piękna sesję zdjęciową ;:215

Często Odmładzasz trzykrotki?
Bo ja co roku mam młode roślinki.

Widzę, że storczyki Cie wciągnęły. A to niebezpieczny wirus, bo storczyków jest tysiące ;:224
Piękny peloric, to nowość?
Zauważyłam, że na niektórych płatkach ma dwie plamki małe...ciekawe, czy jest bardziej "piegusem", czy więcej pasków.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”