Zachwycałam się, dopóki sama nie spróbowałam. Po jakimś czasie porzuciłam - to jednak barbarzyństwo...
Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
Bonsai wygląda pięknie
Zachwycałam się, dopóki sama nie spróbowałam. Po jakimś czasie porzuciłam - to jednak barbarzyństwo...
Cudowne osłonki do bonsai masz 
- orzechovvy
- 100p

- Od: 26 sie 2013, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękne bonsai, powodzenia w drutowaniu, do tego trzeba mieć cierpliwość, a co do Bromelii nie moja bajka, uwielbiam je wtedy kiedy kwitną ( u kogoś). 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czytałam kiedyś, co nieco o sztuce bonsai.
Wiem, że jest bbardzo czasochłonne i trzeba mieć talent i umiejętności, by tworzyć piękne drzewka bonsai.
Twoje zachwycają, oczu od nich oderwać nie można.
Widać, że rzeczywiście, to są prawdziwe Twoje "oczka w głowie".
Dziękuję za ucztę dla oczu.
Frizea błyszcząca, rzeczywiście jest błyszcząca. Piękna
Wiem, że jest bbardzo czasochłonne i trzeba mieć talent i umiejętności, by tworzyć piękne drzewka bonsai.
Twoje zachwycają, oczu od nich oderwać nie można.
Widać, że rzeczywiście, to są prawdziwe Twoje "oczka w głowie".
Dziękuję za ucztę dla oczu.
Frizea błyszcząca, rzeczywiście jest błyszcząca. Piękna
- ewa321

- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Arku - a dlaczego 'poniekąd'Arkadius121 pisze:Roślinka samosiejka,która z czasem być może pokryje całe podłoże i stanowić będzie poniekąd element dekoracyjny.
To będzie zdecydowanie piękny element dekoracyjny !!
Jedyne, nad czym się zastanawiam, to czy te samosiejki nie zabiorą zbyt dużo przestrzeni życiowej samemu drzewku
Bonsai to dla mnie zdecydowanie zbyt trudna sztuka do opanowania
Ale widzę, że Tobie to przychodzi dość łatwo, bo metamorfozy drzewek są super
Frizea prześliczna
Też mi się nie udało utrzymać jej przy życiu
Po przekwitnięciu zapomniałam o niej, dopóki sama o sobie nie przypomniała
Zwyczajnie wypadła mi z doniczki, i się rozsypała
Cóż, wylądowała w koszu - nie chciało mi się układać z niej puzzli
Pozdrawiam i zapraszam
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Arku
Piękne bonsai
ja też ostatnio bawiłam się w obcinanie i formowanie bonsai u córci
Frizea błyszcząca śliczna
Ach i para łabędzi super pokazana - super Ci pozowały
Pozdrowienia z zielonej i kolorowej wyspy Jersey
Piękne bonsai
Frizea błyszcząca śliczna
Pozdrowienia z zielonej i kolorowej wyspy Jersey
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Natalko - Przyznam Ci się,sztuki formowania drzewek bonsai dopiero się uczę
Lucy -
Pati - Tak się składa,że kupując drzewko bonsai zwracam również uwagę na osłonki i jeżeli nie są ciekawe i zbytnio się nie prezentują i drzewko w niej nie jest odpowiednio wyeksponowane,zmieniam je na inne
Madziu - Masz rację formowanie drzewek wymaga nie małej cierpliwości i jej też się uczę już od dawna i nie tylko do tego zajęcia
Justynko - Bardzo dziękuję
Ewo - Co do samosiejek,to z nimi w tym przypadku bywa różnie-nie wszystkie przeżywają
Dzięki za uznanie ale upłynie trochę czasu zanim opanuje sztukę formowania bonsai.
Tereniu - Moje drzewka z pewnością nie mogą się równać z tymi jakie ma Twoja Córka,bo wiesz ja kupuję takie skromniutkie-na moją kieszeń
Swoimi pozdrowieniami sprawiłaś mi bardzo miłą niespodziankę-bardzo dziękuję
,spędzaj mile czas na wyspie i w gronie swoich dzieci i wracaj zdrowa
Miło mi było gościć Was i tym razem.Swoimi odwiedzinami sprawiłyście mi bardzo miłą niespodziankę za co bardzo a bardzo Wam dziękuję i zapraszam serdecznie do następnych odwiedzin i serdecznie Was,Forumowiczów i Gości pozdrawiam.
Trzykrotka pasiasta stojąca na półkach a dokładnie dwie,sięgały już podłogi i można by je było tylko poprzycinać-poskracać ale górne pędy wyrastające z doniczki nie wytrzymywały obciążenia bardzo długich,zwisających pędów i stawały się cienkie,żółknące a co za tym szło listki na nich zaczęły usychać.Postanowiłem zatem ściąć wszystkie w środku zimy-w grudniu-/trzykrotce to nie szkodzi bo szybko się regeneruje i i ukorzenia/,poprzycinać na mniej więcej równe kawałki i włożyć do wody aby się ukorzeniły.Zmieniłem podłoże na świeże,lekkie próchnicze-rośnie w każdym ale w takim szybciej się ukorzenia i ładnie rośnie.
Temat dyżurny to storczyk hebryda-peloric.Za pierwszym podejściem w markecie zrezygnowałem z jego kupna bo jego cena mnie odstraszała-55,00zł
Po powrocie do domu zdecydowałem jednak,że jeżeli będzie jeszcze nazajutrz stał na półce w markecie to go kupię.Poprzedniego dnia przyglądnąłem mu się pobieżnie,bo cena odstraszała ale zdążyłem zwrócić dokładniejszą uwagę na jego kwiaty,które na jednym pędzie były hybrydami a na drugim peloricami
Dla mnie była to duża ciekawostka bo takiego do tej pory jeszcze nie spotkałem i nie miałem w swej kolekcji
Stał i czekał na mnie,kupiłem,przyniosłem do domu i przyglądnąłem mu się dokładniej.Jest wysoki w osłonce-stąd między innymi taka cena.Ma dużo pąków i oby wszystkie się rozwinęły ale kwiaty hybrydy i pelorici rosną prawie,że na przemian na obydwu pędach :?:Domyślam się,że albo doszło do samozapylenia albo było to celowe działanie człowieka :?:Jedyną wadą jaką posiada,to zanemizowane liście,korzenie ma zdrowe i jego wegetacja mogłaby trwać w miarę długo.Być może jest z tych wrażliwszych i zareagował tak stojąc długo na półce bez wody i nawożenia,bo podłoże i korzenie napowietrzne miał bardzo suche albo zaatakował go wirus,chociaż plam na jego liściach nie widać?No cóż jeżeli długo nie powegetuje,będę się musiał z tym pogodzić ale fakt uwiecznienia jego bardzo ciekawych kwiatów na zdjęciach zrekompensuje mi jego stratę.

Tak wyglądała moja tradescantia w końcu lata 2014.

Zdjęcia z końca stycznia br.

Tak wygląda dziś jedna z nich.

Kwiaty peloric to te z nie rozłożonymi środkowymi płatkami.
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze
Lucy -
Czyżbyś miała porzucić również Lucky Bamboo bo i one też wymagają formowaniaonectica pisze:Bonsai wygląda pięknie
Pati - Tak się składa,że kupując drzewko bonsai zwracam również uwagę na osłonki i jeżeli nie są ciekawe i zbytnio się nie prezentują i drzewko w niej nie jest odpowiednio wyeksponowane,zmieniam je na inne
Madziu - Masz rację formowanie drzewek wymaga nie małej cierpliwości i jej też się uczę już od dawna i nie tylko do tego zajęcia
Justynko - Bardzo dziękuję
Ewo - Co do samosiejek,to z nimi w tym przypadku bywa różnie-nie wszystkie przeżywają
Dzięki za uznanie ale upłynie trochę czasu zanim opanuje sztukę formowania bonsai.
Tereniu - Moje drzewka z pewnością nie mogą się równać z tymi jakie ma Twoja Córka,bo wiesz ja kupuję takie skromniutkie-na moją kieszeń
Swoimi pozdrowieniami sprawiłaś mi bardzo miłą niespodziankę-bardzo dziękuję
Miło mi było gościć Was i tym razem.Swoimi odwiedzinami sprawiłyście mi bardzo miłą niespodziankę za co bardzo a bardzo Wam dziękuję i zapraszam serdecznie do następnych odwiedzin i serdecznie Was,Forumowiczów i Gości pozdrawiam.
Trzykrotka pasiasta stojąca na półkach a dokładnie dwie,sięgały już podłogi i można by je było tylko poprzycinać-poskracać ale górne pędy wyrastające z doniczki nie wytrzymywały obciążenia bardzo długich,zwisających pędów i stawały się cienkie,żółknące a co za tym szło listki na nich zaczęły usychać.Postanowiłem zatem ściąć wszystkie w środku zimy-w grudniu-/trzykrotce to nie szkodzi bo szybko się regeneruje i i ukorzenia/,poprzycinać na mniej więcej równe kawałki i włożyć do wody aby się ukorzeniły.Zmieniłem podłoże na świeże,lekkie próchnicze-rośnie w każdym ale w takim szybciej się ukorzenia i ładnie rośnie.
Temat dyżurny to storczyk hebryda-peloric.Za pierwszym podejściem w markecie zrezygnowałem z jego kupna bo jego cena mnie odstraszała-55,00zł

Tak wyglądała moja tradescantia w końcu lata 2014.

Zdjęcia z końca stycznia br.

Tak wygląda dziś jedna z nich.

Kwiaty peloric to te z nie rozłożonymi środkowymi płatkami.
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Arku - jestem pełna podziwu dla Ciebie .Serce i dar do pielęgnacji obiegania i cięcia
Chyba im śpiewasz

Chyba im śpiewasz
- AliWas
- 500p

- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Arku
Trzykrotki są takie śliczne, gęste i zdrowe
Jak Ty to robisz
Moje nigdy takie nie były...
Naprawdę, aż miło popatrzeć
O Storczyku nic nie napiszę, bo są inni, którzy zrobią to lepiej ale gratuluję zakupu i trzymam kciuki za jego zdrówko 
Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
- chalaputkowo
- 1000p

- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Dobry wieczór Arku , przywiodła mnie tu intuicja i nie zawiodłam się , zachwycasz zdjęciami , od razu wyczuć moźna artystyczną duszę
. Storczyki i cała reszta cuuuuuuudna . Mam pytanko Ludisia discolor , jak się miewa , sama niedawno stałam się posiadaczką tej niesamowitej roślinki i ciekawa jestem Twoich z nią doświadczen ?
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Arku jak zwykle cudownie pokazujesz swoje roślinki. Takie zwykłe , a niesamowicie pokazane .
Nie dziwię się,że obok storczyka przeszedłeś i zastanowiłeś się bo cena nie jest niska jego ale ma swój urok
Nie dziwię się,że obok storczyka przeszedłeś i zastanowiłeś się bo cena nie jest niska jego ale ma swój urok
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witam Arku
Jak zwykle pięknie pokazane kwiaty
Trzykrotki masz cudne
A storczyk to chyba każdy jest piękny
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo

Jak zwykle pięknie pokazane kwiaty
Trzykrotki masz cudne
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo
- ewa321

- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Arku ? pierwszymi fotkami przypomniałeś mi moją krótką przygodę z trzykrotką.
No wstyd przyznać, ale traktowałam ją dość brutalnie i instrumentalnie
Była po prostu pokarmem dla moich ówczesnych zwierzątek domowych ? patyczaków
A może wyglądać tak ślicznie ? jak u Ciebie
Sesja storczykowa piękna i bardzo relaksująca
No wstyd przyznać, ale traktowałam ją dość brutalnie i instrumentalnie
Była po prostu pokarmem dla moich ówczesnych zwierzątek domowych ? patyczaków
A może wyglądać tak ślicznie ? jak u Ciebie
Sesja storczykowa piękna i bardzo relaksująca
Pozdrawiam i zapraszam
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Arku! Jakie przepiękne trzykrotki!!!
Jestem zachwycona sposobem, w jaki je pokazałeś. Naprawdę trudno mi było sie z nimi dogadać, za to jedna z zeszłorocznej wymiany rośnie u mnie całkiem dobrze i chyba chciałabym powrócić do nich gdyby nei fakt, że z miejscem krucho. jak miło, że u Ciebie tak wspaniały okaz mogłam obejrzeć, bo wart wszelkich starań! Piękne i zachwycające
Jestem zachwycona sposobem, w jaki je pokazałeś. Naprawdę trudno mi było sie z nimi dogadać, za to jedna z zeszłorocznej wymiany rośnie u mnie całkiem dobrze i chyba chciałabym powrócić do nich gdyby nei fakt, że z miejscem krucho. jak miło, że u Ciebie tak wspaniały okaz mogłam obejrzeć, bo wart wszelkich starań! Piękne i zachwycające
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ty, to Potrafisz nawet trzykrotce zrobić piękna sesję zdjęciową
Często Odmładzasz trzykrotki?
Bo ja co roku mam młode roślinki.
Widzę, że storczyki Cie wciągnęły. A to niebezpieczny wirus, bo storczyków jest tysiące
Piękny peloric, to nowość?
Zauważyłam, że na niektórych płatkach ma dwie plamki małe...ciekawe, czy jest bardziej "piegusem", czy więcej pasków.
Często Odmładzasz trzykrotki?
Bo ja co roku mam młode roślinki.
Widzę, że storczyki Cie wciągnęły. A to niebezpieczny wirus, bo storczyków jest tysiące
Piękny peloric, to nowość?
Zauważyłam, że na niektórych płatkach ma dwie plamki małe...ciekawe, czy jest bardziej "piegusem", czy więcej pasków.