Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Post »

Justynko przepiękne kwitnienia pokazałaś ;:138 trochę szkoda, że hippeastrum dość szybko przekwita, ale za to storczyki dłużej cieszą oczy :D I te kolorki... ;:173
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Justynko śliczne zakwitło Ci pleione ;:167 , ja zapomniałam mojego wykopać na zimę więc pewnie zamarzło. ;:145
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Justynko... ;:173
Storczyki zawsze radują moje serce i ślipia ;:108 . Zakwitły Ci uroczo ;:138 .
Peloric...też chyba mam takie dziwadełko, z falbaniasto szczypankowymi kwiatkami. Zajrzyj w wolnej chwili, bo mnie ciekawość zżera ;:306 .
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

To rzeczywiście- wegetacja ruszyła- z tego co dane mi było zobaczyć to w moich okolicach kwitnie tylko leszczyna... no tak każdy jest zakręcony na innym punkcie ;:224 kierowanie się zapachem jest ważne- jak mi carnoska kwitnie to jest dramat- bo co tak tu ... - duży krzaczek :;230 inne maluchy hojkowe mi jeszcze nie kwitły- więc się nie mogę wypowiedzieć o zapachach... jak na razie to rosną w listki... pięknie kwitną Ci zwartnica i storczyki- takiego pofalowanego widzę pierwszy raz ;:108
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko pięknie kwitną Twoje kwiateczki ;:215
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Georginja- hihi... nie do wszystkich roślin mam rękę. Np.: datury mnie nie lubią. A są takie cudowne - w tym roku postanowiłam ostatni raz z nimi spróbować...
Prawda jest taka, że uwielbiam kwitnące rośliny. Te o zdobnych liściach, ze względu na wielkość okazów i małą powierzchnię parapetów - mam niewiele...

Violka33- lubię nietypowe storczyki. Ten peloric latem cudownie pachnie.
Łączkę... zaraz pokażę i to nie jedną ;:224

Kociara- Pleione Formosana najpierw kwitnie. A liście wypuszcza dopiero później. Mi się jeszcze "alba" marzy. Może gdzieś, kiedyś uda mi się cebulkę kupić...
Dziękuję za miłe słowa. Czasami zakradnie się "bałagan" i do mojego wątku... a czasami... jest "porządek".

Krzysia- to nie ja...to przyroda zadecydowała o takiej porze kwitnienia. Stał sobie na regale w ciemnym pomieszczeniu (bez okien). Przypadkowo, przy porządkach na regale - go znalazłam. I to już z małymi pędzikami kwiatowymi. Cóż było robić - zmieniłam podłoże i przywiozłam do mieszkania. I sobie zakwitł o dwa miesiące za wcześnie ;:224
Można zrobić podlewanie kropelkowe lub nawilżacz połączyć z czasomierzem i będzie sam się włączać. Nie potrzeba do tego ręki człowieka...
Ja już zaczynam o różnych systemach nawadniania myśleć. Prostych i niedrogich. O tym nawilżaczu myślę... do szklarenki ;:224

Blueberry- na pewno tak. Dużo częściej podlewam hoje w koszach niż te, co stoją piętro niżej - na parapecie.

Crazydaisy- to czekają Cię nieziemskie doznania zapachowe.
Multiflora delikatnie pachnie i tylko południem. Nie ma porównania do zapachu kwiatów lacunos , czy też carnos ;:224
Ja nic na to nie poradzę, że uwielbiam zapach...
Taa... lacunosy są maluchami, gdy są młodziutkie. Gdy są dorosłe - potrafią mieć i kilkanaście metrów długości...

Fraszka_1- hippeastrum już przekwita.
A gg - może spróbuję postraszyć jakim kompostem...

Nolinka- nie ma idealnych roślin. Hippeastra za to kwitną wtedy, kiedy nie kwitną u mnie skrętniki i fiołki. Są uzupełnieniem tych kwitnień.
Storczyki nadal mnie "kręcą". Ale zostawiłam sobie tylko kilka sztuk. Brak miejsca, niestety.

Iksja- takiego pięknego kwiatka Zapomniałaś wykopać?
A może przetrwało? Nie było ostrej zimy... Sprawdź ;)
Zaczyna drugi pąk pękać...

Oxalis- byłam u Ciebie. Podobne te nasze peloric. Ale jednak nieco inne... Oba są piękne.

Kelpie-
a u mnie już trawa się zieleni. Jak będzie nadal tak ciepło, dużo słońca i deszczu - to w marcu będziemy mieć kwitnące sasanki i narcyze ;)
Haha...wolę zapach lacunos, niż carnos. Choć, mazy mi się, bo moja tricolorka zakwitła...

Renata1962- niektóre są w pączkach. Liczę na piękne kwitnienia wiosenne ;:108 Zwłaszcza, że sporo mam nowych odmian. I fiołków, i skrętników, chirit... będą debiuty w tym - o tak :D

Dziś będą... liście. Kilka sukulentów z wymian lub gratisów. O dziwo - rosną pięknie.Od lewej: Rhipsalis, senecio i chyba hatiora (lub jakiś rhipsalis):

Obrazek

Po prawej jest nagarbia, a po lewej...myślałam początkowo, że to inna odmiana nagarbii. Ale teraz już sama nie wiem, może to jakaś kolumnea lub eszynantus jest? ...

Obrazek

H. mathilde wepchała się do zdjęcia...zaczęła szaleć. Prawie z każdego oczka, puszcza się na boki:

Obrazek

I obiecane zdjęcia siewek skrętników... Najpierw, te większe:

Obrazek

Mniejsze, dziś będę pikować tę łączkę po prawej. Kto chętny do pomocy? ;:224

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Kurczątko, ale chętnie bym pomogła. ;:65 Te z pierwszego zdjęcia tez już trzeba do osobnych kubeczków poprzesadzać. A maluszki jeszcze bym nie ruszała, muszą mieć najmniej 2 liście właściwe długie chociaż by na 1,5/2 cm. Moje siewki , odpukać , rosną. Jedna niestety zimy nie przeżyła, reszta jak nic nie sknocę ma rosnąć - już ich przesadziłam do świeżego podłoża. Matyldzia słodka . ;:173
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

najpierw pochwalę nowości ;:oj bo ślicznie o nie zadbałaś, piękne domki dostały i tak grzecznie sobie rosną :;230 Jak dla mnie numer jeden to senscio, uwielbiam te koraliki.
Mathilde ;:oj i dobrze, że wepchnęła się do fotki bo ma się czym chwalić, ślicznym kształtem tych ciapatych listeczków i oczywiście maleńkimi listeczkami.
Oj, to będziesz miała trochę pracy z pikowaniem ale jak cieszą późniejsze efekty ;:215 A u mnie jeszcze ani jeden skrętnik nie zamieszkał, od kiedy mi z nimi nie wyszło to już nie próbuję, dlatego z przyjemnością kibicuję Twoim maluchom ;:138
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Ale drobnica z tych skrętników, pewnie przy pikowaniu trochę zabawy jest :lol:
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Witaj
to sie narobiło tych skrętników ;:215
nowości fajniusie zwłaszcza koraliki ,bardzo mi sie podobają ale zaczyna miejsca brakować na wszystkie zachcianki.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniałe...z prawej strony przy seneccio to jest rhipsalis pilocarpa :wit
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Georginjo- dziękuję za "pomoc wirtualną". Siewki przepikowane...
Te większe pójdą chyba do wielodoniczek, jak tylko skończę wysiewy bylin, jednorocznych i warzyw...

Krzysia- hihi...przez zimę rosły w jednej doniczce, bo nie miałam czasu ich rozsadzić.
Mam nadzieję, ze teraz, gdy dostały swoje domki - to ładnie będą rosły.
Wiesz...gdybyś nie Miała mathilde...ale to dopiero późną wiosną. Teraz jej nie tnę.

bool- sporo tych siewek w łączce było...

Renata1962- ja trochę "przerzedziłam" parapety...dużo roślin Rodzina Dostała ;:224
Część sprzedane. Ale wciąż jest ciasno na parapetach...

Filigranowa27- jak dobrze, że Zajrzałaś. Dziękuję za identyfikację ;:196 Już lecę z etykietką do tego rhipsalisa.

A... po pikowaniu mogę powiedzieć, że wzbogaciłam się... ponad setkę siewek krzyżówki odmiany "Jan" ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Krzysia
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A nie ja mam Mathilde :D i dlatego ją tak chwalę bo wiem w realu jaka z niej pięknotka.
Nowe domki na wiosnę to dobra sprawa bo przez zimę to roślinki i tak rosły jakby chciały a nie mogły :;230 Episcie mi się tak powyciągały, że dzisiaj się wkurzyłam i dwie obcięłam i na nowo ukorzeniam. No niech już przyjdzie ta wiosna ;:65
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Justynko,wspaniałe nowości ;:333
A swoją drogą masz rączkę do roślinek,bardzo dorodne siewki skrętników ;:138

justus27 napisała:
H. mathilde wepchała się do zdjęcia...zaczęła szaleć.....puszcza się na boki
.....no,no to ci dopiero :;230 :;230 :;230

Pozdrówka :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Łączki wyglądają bardzo obiecująco- jak rzeżucha na wiosnę- to te mniejsze skrętniki, a te drugie w szklarence to są już całkiem, całkiem... podziwiam cierpliwość w pikowaniu- ale to nieodłączne w hodowli roślinek- ale my zielono zakręceni to lubimy :tan no i sukulenty- jak karnie w doniczkach stoją ;:224 i na deser hojka- jaka ładna dama :uszy
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”