Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89

Post »

Ja się z całego serca, gorąco jak mój piekarnik, przychylam do życzeń Marty :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Dzięki za wpisy :) Marta, selenicereusy też nie należy do najmniejszych roślin, a posiadam już dwa gatunki u siebie i nie ma większych problemów - zawsze w pogotowiu mam nożyk :wink: Peniocereusy będe starał się ujarzmić na jakiejść drabince, podobnie jak mojego S. grandiflorus.
A teraz ważna informacja. Prawdopodobnie w związku z tegorocznym opóźnieniem, wiosna tym razem przyjdzie zdecydowanie szybciej. Moja P. saint-pieana jako dość niezawodny zwiastun końca zimy zbiera się do kwitnienia :lol: Kolejny symptom rychłego końca zimy, choć z nieco innej bajki to kwitnący barwinek (niestety nie byłem wyposażony w aparat więc nie będzie zdjęcia).

Parodia saint-pieana
Obrazek

Obrazek

Pąków na parodii jest kilka ale tylko jeden jest w miarę widoczny zza jesiennych cierni.
Poniżej moja szczepiona duma :wink:

Echinocereus pectinatus ssp. wenigeri SB1094
Obrazek
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Parodia saint-pieana miodzio! ;:333
Mam jednak wrażenie, że te pąki za prędko się nie otworzą i na wiosnę też jeszcze poczekamy... No, mimo wszystko już blisko coraz bliżej. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artur89 pisze:Marta, selenicereusy też nie należy do najmniejszych roślin, a posiadam już dwa gatunki u siebie i nie ma większych problemów - zawsze w pogotowiu mam nożyk Peniocereusy będe starał się ujarzmić na jakiejść drabince, podobnie jak mojego S. grandiflorus.
No dobra to powiedz mi czy takie cięte to mają szansę zakwitnąć? Bo przecież w przypadku Selenicereus to raczej nie dla szczególnej urody pędów się je uprawia :wink:
Artur89 pisze:A teraz ważna informacja. Prawdopodobnie w związku z tegorocznym opóźnieniem, wiosna tym razem przyjdzie zdecydowanie szybciej. Moja P. saint-pieana jako dość niezawodny zwiastun końca zimy zbiera się do kwitnienia Kolejny symptom rychłego końca zimy, choć z nieco innej bajki to kwitnący barwinek (niestety nie byłem wyposażony w aparat więc nie będzie zdjęcia).
A mrozy jakoweś to już u Was były? :wink:
Pytam bo w przypadku barwinka to z tego co pamiętam czasami puszcza kilka kwiatków także na jesieni jeżeli jest dość długa.
U mnie zawzięcie kwitły wszystkie pierwiosnki bezłodygowe- rekordzista fioletowy 6 kwiatów dał, ba nawet gruzińskie kilka pokazały, dopiero te ostatnie mrozy(-8 do-10) je zwarzyły.
A teraz znowu ciepło i będę jęczeć bo na zimnym zimowisku mam + 11 ;:202

Hmm... co do parodii i wiosny- drzewiej ludzie na jaskółki patrzyli :lol: żeby tę porę roku sobie wyprorokować a teraz... w roślinki z drugiej półkuli się wgapiają :lol: ale osobiście nie mam nic przeciw temu żeby kwitła... żółciutko będzie :D

Dumę z weningeri w pełni rozumiem ;:108 (żółtek czy miks kolorystyczny jakiś? bo na podstawie numerka to ja nie wiem ;:185 )
Ale...póki co dla mnie wygląda jak... viridiflorus- tylko się nie obraź.
Poza tym jak ktoś powie pectinatus to wyobrażam sobie zgoła inny układ cierni bo...pectinatus
tylko mi nie tłumacz, że takie jak Twój też są bo to wiem... ale tego nie rozumiem :lol:
Jak zakwitnie pewnie się będę skręcać z zazdrości a nie analizować :lol:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryk, pewnie na kwiaty przyjdzie poczekać z 1-1.5 miesiąca :lol:
Marta, ten echinocereus będzie kwitł różowym kwiatem - czyli takim.
Jeśli chodzi o selenicereusa to musiałem mu poobcinać końcówki pędów bo nieco się zwęziły po wstawieniu do domu. Drabinka ma z 150cm więc selenicereus może spokojnie dorosnąć nawet do 2m wysokości. Pędy są niestety zbyt grube bym mógł je pozawijać.
Co do mrozów to pewnie jakieś były chociaż nie mam pewności bo mieszkam w innym rejonie PL :wink: U mnie na zimowisku w piwnicy również jest dość ciepło (jak na zimowisko), na tyle, że zastanawiam się czy nie przenieść epifitów co by im dupska przechłodzić i tym samym zachęcić do kwitnienia na wiosnę :idea:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:Parodia saint-pieana miodzio! ;:333
Mam jednak wrażenie, że te pąki za prędko się nie otworzą i na wiosnę też jeszcze poczekamy... No, mimo wszystko już blisko coraz bliżej. :wink:
Ja bym nie był tak optymistycznie nastawiony co do nadejścia wiosny .... Ponieważ jeszcze zimy tak na prawdę nie ma :;230 A chyba Wszyscy pamiętają jak późno mieliśmy wiosnę w minionym sezonie ....
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemek, nie kracz bo znowu wiosna przyjdzie miesiąc poźniej :wink: a wtedy będziemy już znali winowajce i dojdzie do linczu na forum :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Ja tylko stwierdzam fakty ;:170 ;:209
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak patrzę za okno to aż mi się coś robi...
Wielkanoc w zaspach po pachy :evil: i Boże Narodzenie +12... to czyste wariactwo :shock:

A echinocereus z fotki niezły ;:224
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jest zły choć wolę jednak te o żółto-pomarańczowych kwiatach. Tego wziąłem ze względu na wielkość kwiatu i dla urozmaicenia :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Toteż dlatego napisałam "niezły"... a nie super :D
Preferencje widzę, że mamy podobne :lol:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, wiem tylko przychylam się do tego co napisałaś :wink: Na różowo to może sobie rubispinus kwitnąć, on i tak jest cały różowy/fioletowy także dodatkowa porcja różu w postaci kwiatu mu nie zaszkodzi :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj wpadł mi do koszyka kolejny zielony pasażer na gapę :twisted: Coś ostatnio często mi się to zdarza, oby nie za często :lol: Jako przeciwnik marketowych źródeł na swoją obronę powiem, że wspieram lokalnych przedsiębiorców bo roślina pochodzi z pewnej podwarszawskiej spółdzielni hodowlano-rolniczej :wink: Teraz pozostaje poczekać parę miesięcy aż zakwitnie - wtedy też padnie decyzja o jej dalszych losach.

Chamaecereus hybr. H035
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gromadź je gromadź - po zakwitnięciu jeśli ciekawe chętni na wymianę się zawsze znajdą. Choćby ja... :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Taką ciekawostkę i ja bym pewnie przygarnęła... :wink: Usprawiedliwienie przyjęte! ;:306
Natomiast co do zimy: ja już krakałam miesiąc i dwa temu w dwóch różnych wątkach. Powtórzę i tu: moje pachypodia jeszcze nie zrzuciły liści na zimę (a robią to jak tylko mają nadejść mrozy), więc zimy jeszcze trochę nie będzie (to się już sprawdziło). Natomiast co do rzeczywistych prognoz: Wielkanoc wypada na 20 kwietnia i będzie w śniegu lub deszczu, w zależności od regionu. Natomiast dwa tygodnie później, na majówkę będzie prawie lato. Ja tak nie chcę, ale muszę, więc zobaczycie sami, jak będzie w niektórych regionach. U nas beznadziejnie - ani zimy, ani lata, a mrozu tylko trochę w okolicach...marzec/ kwiecień.
I ja nie kraczę, ani Przemek, tylko tak po prostu będzie i my tylko uprzedzamy, by się nie spieszyć z wystawianiem roślin bez zadaszenia ;:131
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”