Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

Ooo, jest foto z 2012r. - to te kolorki - najbardziej lubię te białe i niebieskie połączenia :D
To dlatego rok temu powstały te symetryczne rabatki w kolorze białym i lawendowym - niestety letnich kwiatów tak niebieskich jak te bratki i hiacynty nie ma, zwłaszcza róż, więc zadowolę się lawendowym :D
Zdjęcia sprzed dwóch lat - dopiero po połowie kwietnia było tak ciepło, że zakwitły hiacynty. Ciekawe jak bedzie w tym roku. Nie mogę się doczekać, bo na pewno kępki hiacyntowe będą już spore :tan
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne tegoroczne bratki...
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krokusiki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

przebiśniegi - skromne, ale są :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W domu na parapetach dzwonki - w tym roku wyjątkowo inne - nie te drobne niebieskie, tylko udało mi się kupić takie o wielkich kwiatach - ciekawe, czy przyjmą się na rabacie w gruncie ;:224
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo piękne zdjęcie - to sprzed 2 lat ;:167 Kolorki rzeczywiście niebiańsko niebieskie :wink:
Też czekam z tęsknotą na kwitnienie hiacyntów. W jesieni dosadziłam woodstock i bardzo jestem ciekawa ich kwiatów. W reportażu z Keukenhof czytałam, że są oszałamiające. Tyle, że tam ilość robi efekt, a ja mam ich raptem -naście ;:174 O ile nie trafiły mi się pomyłki ;:131
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Bardzo piękne zdjęcie - to sprzed 2 lat ;:167 Kolorki rzeczywiście niebiańsko niebieskie :wink:
Też czekam z tęsknotą na kwitnienie hiacyntów. W jesieni dosadziłam woodstock i bardzo jestem ciekawa ich kwiatów. W reportażu z Keukenhof czytałam, że są oszałamiające. Tyle, że tam ilość robi efekt, a ja mam ich raptem -naście ;:174 O ile nie trafiły mi się pomyłki ;:131
Pozdrawiam, Elwi
Woddstock na zdjęciach wygląda bardzo efektownie. Ciekawa jestem jak w rzeczywistości ;:173
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Monia,
te niebieskie dzwonki kupowane wczesną wiosną w sklepach, jak najbardziej można przesadzić potem do gruntu ;:108 . Jedynie trzeba uważać, żeby w domu nie złapały grzyba :!: . Wówczas giną, albo niby coś tam wypuszczają, ale są mocno osłabione ;:29 .

Wciąż próbuję przekonać się do Novalisa ... :roll: . Już tak mam, że okrzyczane nowości biorę pod lupę i czekam na opinie ... 8-) . Dlatego z niecierpliwością będę czekać na zdjęcia i kilka zdań nt. Twoich lawendowych panienek ;:65 . Poza tym zastanawiam się z jakimi kolorami w sąsiedztwie będzie tej róży do twarzy :?: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozeta pisze:Monia,
te niebieskie dzwonki kupowane wczesną wiosną w sklepach, jak najbardziej można przesadzić potem do gruntu ;:108 . Jedynie trzeba uważać, żeby w domu nie złapały grzyba :!: . Wówczas giną, albo niby coś tam wypuszczają, ale są mocno osłabione ;:29 .

Wciąż próbuję przekonać się do Novalisa ... :roll: . Już tak mam, że okrzyczane nowości biorę pod lupę i czekam na opinie ... 8-) . Dlatego z niecierpliwością będę czekać na zdjęcia i kilka zdań nt. Twoich lawendowych panienek ;:65 . Poza tym zastanawiam się z jakimi kolorami w sąsiedztwie będzie tej róży do twarzy :?: .
Moniczko, dzięki za radę w sprawie dzwonków ;:196 Do tej pory co roku kupowane dzwonki, sadzone do gruntu nie chciały u mnie rosnąć w ogródku. Jedynie dzwonek Poszarskiego rośnie już długo i ma się dobrze - mam nadzieję, bo ostatnio był dzielony i przesadzany ;:173
Jeśli chodzi o Novalisa - miał już w ub.roku kilka szt. i naprawdę jest to b.ładna i zdrowa róża. Troszkę nie podoba mi się to, że w pąku jest czerwony, ale ... wybaczam mu na rzecz zdrowotności. Jeśli chodzi o kolor, to jest ładny, a nie taki trupi jak na niektórych zdjęciach, m.in. u niektórych sprzedawców ;:218
Moje Novalisy rosną wśród bieli i lawendowego - jeśli tam nie będą pasowały, to mam już na nie zastępczy plan :lol:
Myślę, że pasuje również do wszystkich bladoróżowych i ciemnofioletowych bylin :D
Można też posadzić niżej przed Novalis piekną, intensywniejszą kolorem Lavender Ice - ładnie podkreśli fiolet na rabacie ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Moniu, dzięki serdeczne ;:180 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia Jestem pod wrażeniem zagospodarowania przez Ciebie wichrowego wzgórza...wiem ,że to nie łatwe zadanie...wychodzi Ci super. ;:173 Mam pytanie co do wąskich kolumn za ławeczką ,czy to cisy ?

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to cisy - mam nadzieję, że w tym roku zgubią już te przerwy pomiędzy sobą :lol: Mają już kilka lat, ale to odmiana kolumnowa, więc dłużej trzeba czekać na połączenie, za to ma ten plus, że stworzy wąski ekran, a taki tam był potrzebny :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moni, ale się naoglądałam dziś cudeniek w Twoim ogrodzie..! Znowu zmiany i to jakie..! Muszę przyznać,że likwidacja kulistych rabatek wyszła ogrodowi na dobre. A teraz to już w ogóle - klarowny , symetryczny układ, fajne osie widokowe, kapitalnie. Kwitnące rabaty w pastelowych kolorach wyglądają pięknie, ale myślę, że kiedy ściany cisowe uzyskają właściwy rozmiar, efekt będzie doskonały. A z prawej strony rabata aż się prosi...
Bardzo podoba mi się ta wielka pergola!
I masz ciekawe odmiany bodziszków, nie widziałam takich jeszcze.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj :wit Wiosna już u Ciebie w pełni..ile TY już prac poczyniłaś ;:oj ;:333 szkic tego, co właśnie powstaje bardzo mi się podoba ten plan..i jego wykonanie już masz prawie w całości... ;:138 Powstaje coś pięknego..i te cisy wspaniałe kupiłaś..ja próbuję ukorzenić swoje maluchy nie wiem czy mi się uda..Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Własnie miałam napisać, że w ogóle prawie nie pokazujesz rabat sprzed domu.
A tu jedno zdjęcie :D
A pytałam o jabłoń, bo patrząc na ogród z góry wydaje się, że przechyla się na lewą stronę. Pod jabłonią jest pusto. Może nie to, żeby ją likwidować. Można ją przyciąć i zrobić rabaty dla równowagi obok niej.
Ale to tylko moje zdanie, a ja się za bardzo na kompozycji nie znam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, ta rabata przed domem jest iście królewska. Gdy wszystko się rozrośnie, będziesz miała podjazd i ogród jak w Wersalu ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”