Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Tytuł wątku mówi sam za siebie ...nic dodać - nic ująć ;:196 . Ślicznie , kolorowo ...a mokrzycy nie mam wpadnę po komunii ....więc już ją zapisuj ...dużo ....lelosperma ładna ...a u mnie tuż nad oczkiem miałam dwie i padły po miesiącu ...
Azalie ... ;:224 widzę , że się w nich zakochałaś ;:oj ...ale warto dla zapachu i kolorów ...jest tyle odmian , że szok ....Ja mam tylko dwie ....pontyjską i japońską ...a teraz dokupiłam kolejną ...japońską miniaturkę o kwiatach biało różowych .
Miałam dzisiaj ochotę na drzewiastą piwonię ...urzekły mnie już dawno ...ale byłam z M ...który uciekł , gdy mu pokazałam jak pięknie wygląda już kwitnąca za ...39 zł ...podobnie i Rh były z ogromnymi pąkami i kwitnące w przepięknych kolorach ...czerwieni , bladego różu z bielą i w kremie oraz bieli - te mi się podobały ...niestety - nie kupiłam żadnej roślinki ;:145
Pozdrawiam cieplutko i bardzo serdecznie Dorciu Ciebie i Twojego M :wit ;:196 .

P.S. Byłaś w Tychach , na Giełdzie ...czy dopiero się wybierasz ?
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maska pisze:W jakim Krakowie Ty mieszkasz, że już Ci wszystko tak rozkwita, u mnie irysy w śpiących pączkach, piwonia drzewiasta (inna) kwitła po roku jednym kwiatkiem w tym po kolejnym ma dwa pączki, ale gdzie jej do kwitnienia :lol: Bardzo ładne azalie i ciemny irys też (takiego nie mam) ;:196
Dorotko moje irysy również jeszcze śpią ;:19 hehe... Piękny kolor irysów masz!
A azalie to jednym słowem cudo,cudo i jeszcze raz cudo!! ;:138
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Renatko było bardzo fajnie, trochę musiałam sprawdzać zegarek bo po południu miałam gości na obiedzie i mąż wyjeżdżał do pracy. Na szczęście wszystko udało się zwiedzić, zakupy roślinne zrobić. Zdjęcia z Pisarzowic będą w najbliższym czasie.

Kasiu moja miłość do azalii dopiero rozkwita, wolę je bardziej od rododendronów mniej z nimi zachodu. Wiosną dwie o żółtych odcieniach zakupiłam, tak bardzo ładnie wyglądają w ogrodzie widać je z oddali.
Moje koty przechodzą obojętnie wokół kocimiętki, ale pamiętam kota działkowego, który przychodził na kocimiętkę sąsiadki, to co on na niej wyprawiał warte było oglądania.
Kamasję mam posadzoną w pełnym słońcu, chyba jej to odpowiada, bo zawsze pięknie kwitnie.

Grażynko moje irysy też rozpoczęły kwitnienie, muszę tego roku pooznaczać kolorki bo czeka ich przesadzanie.

Marysiu już od kilku lat nie mieszkam w Krakowie, nie zmieniłam w profilu tak zostało.
Moje piaski szybko się nagrzewają więc roślinki szybciej kwitną i szybciej przekwitają. Teraz czekam na deszcz, bo sucho jest bardzo, wczoraj miałam wszystko powiędnięte.

judytko wiedziałam jaki będzie miała kolor, tylko nie rozumiem dlaczego tyle lat nie zakwitała. Też mam nadzieję, że co roku piwonia będzie kwitła.

Jagódko mokrzyca się rozsiała, mam dwie sadzonki na skalniaku więc przyjeżdżaj, będziemy kopać.
Azalie, ich urok odkryłam niedawno, mam już kilka, chyba nie są to ostatnie. Piwonię drzewiastą dostałam w prezencie, wiem że kosztowała wtedy 45 zł. Wczoraj kupiłabym następną za 29 zł, ale jak zapytałam o kolory to okazało się, że dlatego taka cena bo kolorki wymieszały się i większość sadzonek może być o różowych kwiatach.
W Tychach nie byłam, brak czasu remont trwał i będzie trwać ;:222 chyba kwiaty kupię u siebie na miejscu. Na razie skrzynek na tarasie nie mam jak powiesić.

Moje rododendrony
Obrazek

Obrazek
amsonia
Obrazek
maki niedługo zakwitną
Obrazek
magnolia, złotokap od Grażynki
Obrazek Obrazek
orliki
Obrazek

Obrazek

Reniu zaczynają obecnie rozkwitać irysy wysokie, nie mam jakiś rarytasków rosną u mnie pospoliciaki, ale ja je wszystkie kocham tak samo.
Azalie też uważam za piękne krzewy, nowe nabytki jutro muszę posadzić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

O tak Dorotko irysy sa piękne! :tan Sama chcę sobie nabyć kilka odmian jakiś nowych kolorków to będzie tak kolorowo :heja
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Dorotko szybko Ci wszystko kwitnie i pięknie ,azalie oczywiście najpiękniejsze o piwonii nie wspomnę .
Powiedz mi co to jest za roślinka pod nazwą uwularia i gdzie ją mogę kupić .Kolorek ma prześliczny .
Awatar użytkownika
pratellina
200p
200p
Od: 23 kwie 2012, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko cudne masz kwiaty.Gratulacje ;:oj
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Dorotko pięknie u Ciebie kwitną azalie ,moje rododendrony maja w tym roku po kilka kwiatków a twoje wprost oblepione ;:oj Śliczne też masz kępy orlików , moje w większości jeszcze w pączkach .W Twoim ogrodzie wszystko kwitnie ekspresowo!
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Dorotko irysy to też moja miłość u mnie też mało nowych cudownych odmian ale te stare też bardzo cieszą jak kwitną :D Rododendrony śliczne a tej roślinki o nazwie uwularia to nie znam ,mogę prosić o zdjęcie samych kwiatuszków?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,piękny ten niebieski orlik.Kupowałam kilka razy w biedronce jako niebieski,ale nigdy na taki kolor nie zakwitł.
Złtokap tez pięknie kwitnie,moj jak zwykle znowu strajkuje.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Dorotko sprawdziłam w internecie roślinkę z niebieskimi kwiatuszkami i pod nazwą ,którą podałaś widnieje jagodowiec .Jak byś znalazła jej imię ,to napisz ,bo jest śliczna . :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

ewa_rozalka pisze:Dorotko sprawdziłam w internecie roślinkę z niebieskimi kwiatuszkami i pod nazwą ,którą podałaś widnieje jagodowiec .Jak byś znalazła jej imię ,to napisz ,bo jest śliczna . :D
No właśnie ja też wygooglałam i jest to jagodowiec i żółty :lol:

Wiem, że nie mieszkasz w Krakowie ale niedaleko i ja też ale różnica w kwitnieniu - tydzień ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pięknie wyrósł ten złotokap. ;:138
Jeśli nawet zakwitł to znaczy, że mu się podoba w tym miejscu.
Teraz to już możesz o nim zapomnieć i sam sobie da rady.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny niebieskie kwiatki to nie uwularia, tylko amsonia. Dzięki Grażynce moja pomyłka została naprawiona, tak mylą mi się te nazwy. wiem co mam, ale jak przyjdzie mi w danej chwili rozpoznać to mylę wszystko ;:124
Przed chwilką wróciłam z ogrodu, burza mnie przegoniła, teraz fajnie deszczyk podlewa roślinki.

Reniu mnie też marzą się irysy o postrzępionych płatkach, ale jak widzę ile kosztują rezygnuję, może kiedyś.....

Ewo tę roślinkę kupiła mi kilka lat temu moja mama na targu, przeniosłam ją ze starej działki, nazwę tak jak pisałam wyżej pomyliłam to amsonia kwitnie na jasno niebiesko, kwiaty ma drobne, nie kwitnie długo, później ciekawie wybarwiają się jej liście.

prattelina witam nowego gościa :wit dziękuję za pochwałę.

Beatko mam wysianych kilka odmian orlików już pasowałoby mi je porozsadzać , ale cały czas myślę gdzie je posadzić, bo miejsca brakuje. Rododendrony rosną u mnie już 5 lat, kwitną pięknie, chyba chcą wynagrodzić zeszły rok bo po paskudnej zimie wszystkie pąki im wymarzły.

Renato ja też lubię kwiaty z babcinych ogródków, były niezawodne, te które można kupić dziś są piękne, ale takie delikane, krótkowieczne. Kwiatuszki amsonii ( nie uwularii, pomyliłam nazwy) zrobię, teraz leje deszcz, nie wyjdę do ogrodu.

Małgosiu ja roślin w Biedronce już nie kupuję, taka jestem zła na te ich zgniłe korzonki. Chociaż mam kilka badylków z początków sprzedaży roślinki rosną radzą sobie wspaniale.
Złotokap jest śliczny :tan

Marysiu pomyliłam nazwy ;:223 roślin.
Jak miałam działkę niedaleko Ciebie to właśnie wszystko kwitło, owocowało dwa tygodnie później.

Grażynko ten pięknie rośnie, a drugi mniejszy zeszłej zimy trafiło. A czy go się przycina, muszę to sprawdzić, kiedy i jak ciąć.

Rankiem zrobiłam kilka zdjęć

irysy
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
azalie
Obrazek Obrazek

Obrazek
rododendron Nova Zembla
Obrazek
mak i clematis
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko bajeczne kolorowe widoki..... maj nie ma sobie równych, tyle kwitnących krzewów, kwiatów....bajka ;:oj
Masz mnóstwo różaneczników, i wszystkie takie piękne...... Widzę, że już nawet wysokie iryski zaczęły Ci kwitnąć :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko ja również uważam, że maj to najpiękniejszy miesiąc dla naszych ogrodów, jest bardzo kolorowo na rabatkach, a wokół piękna soczysta zieleń. Irysy wysokie zaczęły kwitnąć od wczoraj, są piękne.

Mam jeszcze kilka zdjęć z ogrodu, to wkleję bo później sama sobie narobię zdjęciowego bałaganu, a jeszcze mam dużo zdjęć z Pisarzowic

na początek powtórka irysowa
Obrazek Obrazek
rabatka przy domku w cieniu
Obrazek
piwonia majowa
Obrazek
skalniaczek
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany