Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Pat na pewno lepiej z siewu bezpośredniego jak pisze Mariolka uprawiać dziwaczka niż pomidory. A część zasiewów kwiatów (i nie tylko) to wymaga ciepła do kiełkowania a potem możesz chyba wynieść do chłodnego pomieszczenia.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siej do ziemi. Rośnie dość wysoki, kwitnie. W sam raz przy płocie jak dla mnie. Swojego wykopałam i jak dalię przychowuję, ale nasionka też mam.
Cieszę się, ze doszło, a potem znalazłam jeszcze inne nasionka, które też powinnam CI wysłać, pewnie będzie druga tura :;230
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Dzięki za informacje o dziwaczku, w takim razie idzie do gruntu.

Kusi mnie cynie i aksamitki wysiać na rozsadę...obawiam się, że nie dam rady oprzeć się pokusie :roll: na razie ładnie wzszedł tytoń i petunie po przemieszaniu przez koty, kolejna partia lobelii też wychodzi, chyba od razu przesadzę do doniczek, żeby znowu nie zalać ich w krążkach.. zdjęcia kiedyś będą, ale mam niechcieja strasznego i kolejny nawał pracy zawodowej, więc niewykluczone, ze zdjęcia w końcu wstawię, jak już będzie czas wysadzania do gruntu :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pat na pewno sianie aksamitki w domu sprawi, że będziesz miała wcześniej rośliny kwitnące, ale jak już siać to w kwietniu. Ja sieje ale w tunelu i wsadzam malutkie roślinki, bo na rozsadzanie już nie mam cierpliwości. Mimo moich zmyślnych półeczek nie mam już miejsca na sienie kwiatków ;:185 Owocnej pracy :lol:
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Patrycjo pozwól, że się wtrącę. Ja w ubiegłym roku aksamitki i cynie (eksperyment taki - pełne jakieś, białe) wysiewałam wprost do gruntu na rozsadnik. I pięknie wzeszły, zostały przepikowane i kwitły nieprzerwanie aż do mrozów. Udały się nawet astry. Szkoda miejsca na parapetach.
Pozdrawiam serdecznie- Kasia
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pat, masz alternatywne parapety to siej ile wlezie, ale chyba nie teraz jednak ;:185 Zaczekaj z aksamitkami do kwietnia. Ja w tym roku będę miała aksamitki białe pełne ;:108 Oczywiście osobiście ich nie sieję tylko dałam nasiona sąsiadce co by mi wyhodowała 8-) No ale ja nie mam w zapasie 19 parapetów i czuję się rozgrzeszona ;:224 A Ty kochana, korzystaj ze swoich włości w pełni i do cna :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pat, Twój warzywniak nie dość że mnie zachwycił, to jeszcze utwierdził w przekonaniu, iż mini zielnik i mini-uprawę koktajlowych w donicach po prostu muszę mieć. Ot, taki substytut, ale zawsze ucieszy, zwłaszcza że już raz spróbowałam uprawiać je w donicach, z powodzeniem.

Pozdrowienia i miłych występów w bibliotece :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati jak masz miejsce to siej na rozsady, ale będziesz mieć z tym potem więcej roboty. Na Twoim miejscu wysiałabym do gruntu i spokój.
Mnie póki co tylko lobelie udało się posiać, ale heliotrop już kupiłam :tan , bo wcześniej nie było w ogrodniczym. No i koniecznie kobeę muszę też wysiać, chcę pnącza jednoroczne przy tarasie, bo mnie przejezdne oczy wkur... Jakieś 30m od okna, ale od ludzi wiem co i gdzie mam w domu :evil:
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Pomidory koktajlowe fajnie rosną w wiszących donicach, co rok wieszam w strategicznych miejscach, co by mi okoliczna ludność oszczędziła warzywnik
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Pati super był ten Twój ubiegłoroczny warzywnik ;:138 Ten warzywniczy angielski link super mam ochote na kilka ichniejszych pomysłów ;:215
Koteczka ta sliczna bialutka, rozrabia w nasionkach.... :roll: Ksiezniczka :wink: no az sie wierzyc nie chce ;:306
Koty to diablice wcielone, w tamtym roku obgryzły mi pomidorkowe rarytaski i wywaliły lobelie grrrrr ;:145
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Pat
Jestem pod wrażeniem Twojego zeszłorocznego warzywnika :D
Podziwiam Cię, że w obliczu tylu obowiązków i innych niespodzianek w domu masz czas i chęci na wysiewy i planowanie ogrodu ;:196
Te klimaty angielsko - rustykalno - wiklinowe są bezapelacyjnie 100 procent w moim guście. ;:108
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukałaś sprzedawcy, który ma więcej niż dwie odmiany brzóz, no to podaję: lolek191276. Oczywiście na znanym portalu aukcyjnym. :wit
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

pelagia72 pisze:Pat
Jestem pod wrażeniem Twojego zeszłorocznego warzywnika :D
Podziwiam Cię, że w obliczu tylu obowiązków i innych niespodzianek w domu masz czas i chęci na wysiewy i planowanie ogrodu ;:196
No właśnie ze względu na liczne obowiązki mam chęć, bo z czasem to już różnie :roll: Gdyby nie elementarne poczucie obowiązku wobec bliskich, to już dawno rzuciłabym wszystkie obowiązki domowe i zajmowała się wyłącznie pracami renowacyjnymi i ogrodowymi :)

posiadanie choćby mini-warzywnika bardzo polecam, bo o ile kwiaty i krzewy ozdobne dają satysfakcję natury estetycznej o tyle, przynajmniej dla mnie, możliwość wyjścia do ogrodu i przyniesienia stamtąd czegoś do jedzenia, co się samo wyhodowało daje poczucie mocy niemal boskiej... ekstaza porównywalna ze sprowadzaniem na świat dzieci :D

Melduję, że po lekkim zmodyfikowaniu technologii pędzenia nasion na duchówce, wzeszła mi większość i jeszcze nie zdechła :) Z miliona wysianych lobelii sezonu dotrwa ze 20, ale za to szykuje się las lwich paszczy i szałwii :) A najbardziej cieszą mnie młode listki na dereniu od Marysi wsadzonym eksperymentalnie do wody....wygląda na to, że mój WPŻ (Wielki plan żywopłotowy) ma szansę realizacji :heja

A na pocieszenie siebie odkopałam nieliczne zdjęcia ogrodu z połowy i końca marca ubiegłego roku...dzięki nim jestem w stanie uwierzyć, że i w tym roku wiosna będzie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Już niedługo będzie pięknie. :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Pati, cieszę się że Twoje siewki rosną.... zgodnie z obietnicą przychodzę je pooglądać ;:108
Zastanawiasz się nad Heidi Klum? Jest naprawdę urocza, chociaż u mnie trochę plamek złapała - ale ja nie używałam żadnej chemii....
Dla Ciebie na zachętę

Obrazek

Ps. Jeśli chcesz, to usunę zdjęcie żeby wątku nie zaśmiecać - daj znać ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”