Alembik: Czy przy dokładnym pogryzieniu nie masz objawów ze strony żołądka i jelit? To by było dziwne, bo rozgryzając papryczkę uwalniasz kapsaicynę która i tak, praktycznie w całości wędruje dalej, do żołądka i jelit. Prędzej oczekiwał bym niestrawności(gruba skórka), czy nadkwaśności/zgagi przy spożywaniu na pusty żołądek(kapsaicyna pobudza wydzielanie soków żołądkowych). Jeśli chodzi o ujawnianie, to jest to prawdopodobne, gdyż w przypadku np. stanu zapalnego kapsaicyna oddziałuje na podrażnione nerwy w okolicznych tkankach. Ale jeszcze o do wrzodów, to pojawiają się informacje, że chili w pewnym stopniu przyśpiesza ich gojenie, lub łagodzi objawy, a co ciekawe, w zagranicznej literaturze nie znalazłem żadnych informacji jakoby spożywanie ostrej papryki miało negatywny wpływ na nerki(jakie pojawiają się w polskojęzycznej - jednak nie znalazłem żadnego poparcia tej teorii... może źle szukałem), a nawet w przypadku niewydolności nerek jest zalecany jej dodatek do potraw w celu zastąpienia soli(konieczne ograniczenie spożycia sodu)! Jedyne działanie które może mi się wydawać niekorzystne w przypadku problemów z nerkami, to działanie moczopędne, oraz ewentualnie niewielki wpływ na ciśnienie tętnicze.
Również mam nadzieję, że jesteś zdrowy, ale nieprzyzwyczajony
Potwierdzone są informacje, że wrażliwość na ostry smak zmniejsza się z czasem na skutek przyzwyczajenia. Stąd też jedząc regularnie ostre potrawy, z czasem odpowiadają nam coraz ostrzejsze. Ponadto wykazano, że spożywanie kapsaicyny powoduje wzrost poziomu endorfin(tzw. "hormony szczęścia"), które odpowiadają za pewien błogostan po spożyciu czegoś ostrego, a w rezultacie ujawnia się działanie przeciwbólowe(!), oraz coraz bardziej lubimy spożywać ostre potrawy(swego rodzaju uzależnienie)
artur1968: Owszem, rozgrzewanie jest zimą przyjemne, ale czy zauważyłeś taką zależność, że w krajach o ciepłym klimacie(np. kraje afrykańskie, Indie, Tajlandia, Meksyk) większość potraw jest dosyć ostra? Akurat ostrość wywołuje intensywne pocenie się, co pozwala lepiej znosić upały ochładzając organizm.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!