Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

Ogoonek pisze:Można dostać ataku nerki od przedawkowania.
Czy ten atak nerki to nie jest przypadkiem kamica nerkowa,
spowodowana odkładającymi się szczawianami ?

Cytat: Tworzeniu się kamieni sprzyja zastój moczu oraz obecność w nim, np. złuszczonych nabłonków, wokół których wykrystalizowują się sole. Wytrącaniu się soli sprzyja również zagęszczony mocz powstający w wyniku przyjmowania zbyt małej ilości płynów lub obecności w organizmie siarki lub metali ciężkich takich jak ołów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamica_nerkowa
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

artur1968 pisze:
Ogoonek pisze:Można dostać ataku nerki od przedawkowania.
Czy ten atak nerki to nie jest przypadkiem kamica nerkowa,
spowodowana odkładającymi się szczawianami ?
Taką informację przekazał mi wujek. Odkąd nie konsumuje za dużo ostrych potraw nic takiego się nie pojawiło. Mój chłopak miał coś podobnego ok. 2 lata temu, gdy nagminne jadł chili i pieprz cayenne. Więc nie, nie jest to kamienica nerkowa. :) Być może ich organizmy tak zareagowały i akurat ból pojawił się w nerkach lub promieniował na nie.
Pozdrawiam, Ogoonek :)
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do chili, a właściwie ich ostrości, to wynika ona z oddziaływania kapsaicyny w nich obecnej z receptorami bólu, a nie ma żadnych właściwości żrących. Co prawda pobudza trawienie, ale nie szkodzi na żołądek(według badań, które jednocześnie wykazały, że sos tabasco takie uszkodzenia w postaci wrzodów powoduje - winny tego jest kw. octowy którego w tabasco jest sporo). Toteż przypuszczam, że problemy z nerkami nie były spowodowane spożywaniem chili, ale co najwyżej w ten sposób ujawnione. Możliwe, że na skutek promieniowania, złej diety, czy innych przyczyn. :wink:
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

:? Albo jedzenia szczawiu.

Ale najczęściej - za mało płynów lub za dużo innych czynników ryzyka.
Bynajmniej - nie C2H5Oh ale po prostu H2O.

Ja polubiłem szczególnie w zimie bo szybko rozgrzewa,
oraz w czasie kataru - bo doskonale przeczyszcza noc i nie tylko. :lol:
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p

Post »

kjakub pisze:Co do chili, a właściwie ich ostrości, to wynika ona z oddziaływania kapsaicyny w nich obecnej z receptorami bólu, a nie ma żadnych właściwości żrących. Co prawda pobudza trawienie, ale nie szkodzi na żołądek(według badań, które jednocześnie wykazały, że sos tabasco takie uszkodzenia w postaci wrzodów powoduje - winny tego jest kw. octowy którego w tabasco jest sporo). Toteż przypuszczam, że problemy z nerkami nie były spowodowane spożywaniem chili, ale co najwyżej w ten sposób ujawnione. Możliwe, że na skutek promieniowania, złej diety, czy innych przyczyn. :wink:
W takim razie masz rację:) Zwracam honor. Takie informacje mi przekazano więc się nimi podzieliłam. Może to był zbieg okoliczności, może było tak jak napisałeś :)
Alembik, nie musisz obawiać się "ataku nerki" :D
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

No ale mdłości, pali i boli najpierw żołądek a następnie jelita. Dlatego zdecydowanie nie zamierzam na przykład połykać chili. Lepiej pogryźć i odczuć najsilniejsze efekty w ustach. Mam raczej złe doświadczenia z jedzeniem chili na siłę (połykaniem i zapijaniem)

słyszałem tez ze chili może ujawnić na przykład chorobę wrzodową żołądka, ale mam szczerą nadzieję ze jestem zdrowy, więc może po prostu jestem podatny na kapsaicynę albo po prostu nieprzyzwyczajony do jej działania.
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p

Post »

Alembik pisze:No ale mdłości, pali i boli najpierw żołądek a następnie jelita. Dlatego zdecydowanie nie zamierzam na przykład połykać chili. Lepiej pogryźć i odczuć najsilniejsze efekty w ustach. Mam raczej złe doświadczenia z jedzeniem chili na siłę (połykaniem i zapijaniem)
słyszałem tez ze chili może ujawnić na przykład chorobę wrzodową żołądka, ale mam szczerą nadzieję ze jestem zdrowy, więc może po prostu jestem podatny na kapsaicynę albo po prostu nieprzyzwyczajony do jej działania.
Z tego co wiem, to mleko pomaga na złagodzenie pieczenia a woda jeszcze je wspomaga. Chyba najmniej przyjemny etap jest w momencie wydalania chili. W ogóle pokarm trzeba sporo mielić w ustach. Nie połykaj, to nie zdrowe. Pewnie jesteś zdrowy, bo inaczej to m.in. miałbyś zgagę, bóle w nadbrzuszu, wymioty, niesmak w ustach, schudłbyś itd. Nie martw się :)
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

Alembik: Czy przy dokładnym pogryzieniu nie masz objawów ze strony żołądka i jelit? To by było dziwne, bo rozgryzając papryczkę uwalniasz kapsaicynę która i tak, praktycznie w całości wędruje dalej, do żołądka i jelit. Prędzej oczekiwał bym niestrawności(gruba skórka), czy nadkwaśności/zgagi przy spożywaniu na pusty żołądek(kapsaicyna pobudza wydzielanie soków żołądkowych). Jeśli chodzi o ujawnianie, to jest to prawdopodobne, gdyż w przypadku np. stanu zapalnego kapsaicyna oddziałuje na podrażnione nerwy w okolicznych tkankach. Ale jeszcze o do wrzodów, to pojawiają się informacje, że chili w pewnym stopniu przyśpiesza ich gojenie, lub łagodzi objawy, a co ciekawe, w zagranicznej literaturze nie znalazłem żadnych informacji jakoby spożywanie ostrej papryki miało negatywny wpływ na nerki(jakie pojawiają się w polskojęzycznej - jednak nie znalazłem żadnego poparcia tej teorii... może źle szukałem), a nawet w przypadku niewydolności nerek jest zalecany jej dodatek do potraw w celu zastąpienia soli(konieczne ograniczenie spożycia sodu)! Jedyne działanie które może mi się wydawać niekorzystne w przypadku problemów z nerkami, to działanie moczopędne, oraz ewentualnie niewielki wpływ na ciśnienie tętnicze.
Również mam nadzieję, że jesteś zdrowy, ale nieprzyzwyczajony :wink:
Potwierdzone są informacje, że wrażliwość na ostry smak zmniejsza się z czasem na skutek przyzwyczajenia. Stąd też jedząc regularnie ostre potrawy, z czasem odpowiadają nam coraz ostrzejsze. Ponadto wykazano, że spożywanie kapsaicyny powoduje wzrost poziomu endorfin(tzw. "hormony szczęścia"), które odpowiadają za pewien błogostan po spożyciu czegoś ostrego, a w rezultacie ujawnia się działanie przeciwbólowe(!), oraz coraz bardziej lubimy spożywać ostre potrawy(swego rodzaju uzależnienie) ;:137
artur1968: Owszem, rozgrzewanie jest zimą przyjemne, ale czy zauważyłeś taką zależność, że w krajach o ciepłym klimacie(np. kraje afrykańskie, Indie, Tajlandia, Meksyk) większość potraw jest dosyć ostra? Akurat ostrość wywołuje intensywne pocenie się, co pozwala lepiej znosić upały ochładzając organizm.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p

Post »

kjakub pisze:Alembik: Czy przy dokładnym pogryzieniu nie masz objawów ze strony żołądka i jelit? To by było dziwne, bo rozgryzając papryczkę uwalniasz kapsaicynę która i tak, praktycznie w całości wędruje dalej, do żołądka i jelit. Prędzej oczekiwał bym niestrawności(gruba skórka), czy nadkwaśności/zgagi przy spożywaniu na pusty żołądek(kapsaicyna pobudza wydzielanie soków żołądkowych). Jeśli chodzi o ujawnianie, to jest to prawdopodobne, gdyż w przypadku np. stanu zapalnego kapsaicyna oddziałuje na podrażnione nerwy w okolicznych tkankach. Ale jeszcze o do wrzodów, to pojawiają się informacje, że chili w pewnym stopniu przyśpiesza ich gojenie, lub łagodzi objawy, a co ciekawe, w zagranicznej literaturze nie znalazłem żadnych informacji jakoby spożywanie ostrej papryki miało negatywny wpływ na nerki(jakie pojawiają się w polskojęzycznej - jednak nie znalazłem żadnego poparcia tej teorii... może źle szukałem), a nawet w przypadku niewydolności nerek jest zalecany jej dodatek do potraw w celu zastąpienia soli(konieczne ograniczenie spożycia sodu)! Jedyne działanie które może mi się wydawać niekorzystne w przypadku problemów z nerkami, to działanie moczopędne, oraz ewentualnie niewielki wpływ na ciśnienie tętnicze.
Również mam nadzieję, że jesteś zdrowy, ale nieprzyzwyczajony :wink:
Potwierdzone są informacje, że wrażliwość na ostry smak zmniejsza się z czasem na skutek przyzwyczajenia. Stąd też jedząc regularnie ostre potrawy, z czasem odpowiadają nam coraz ostrzejsze. Ponadto wykazano, że spożywanie kapsaicyny powoduje wzrost poziomu endorfin(tzw. "hormony szczęścia"), które odpowiadają za pewien błogostan po spożyciu czegoś ostrego, a w rezultacie ujawnia się działanie przeciwbólowe(!), oraz coraz bardziej lubimy spożywać ostre potrawy(swego rodzaju uzależnienie) ;:137
artur1968: Owszem, rozgrzewanie jest zimą przyjemne, ale czy zauważyłeś taką zależność, że w krajach o ciepłym klimacie(np. kraje afrykańskie, Indie, Tajlandia, Meksyk) większość potraw jest dosyć ostra? Akurat ostrość wywołuje intensywne pocenie się, co pozwala lepiej znosić upały ochładzając organizm.
Mądre :D Dzięki za doinformowanie :)
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

ponadto wykazano, że spożywanie kapsaicyny powoduje wzrost poziomu endorfin(tzw. "hormony szczęścia"), które odpowiadają za pewien błogostan po spożyciu czegoś ostrego, a w rezultacie ujawnia się działanie przeciwbólowe(!), oraz coraz bardziej lubimy spożywać ostre potrawy(swego rodzaju uzależnienie) ;:137
Tak znam to :) Ja wpadałem w śmiechawkę od tego chili. Inna sprawa ze ja w ogóle często wpadam w śmiechawkę :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Dyskusja na temat kapsaicyny, przepisów kulinarnych itd przeniesiona została do

Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród

:arrow: Papryczka chili
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Moje 'maleństwa' :)

Waciki 12.02, ostatnie wschody 21.02 i mniej więcej od tego czasu siedzą w ziemi ...
Aji Amarillo
Obrazek
Aji Lemon Drop
Obrazek
Egipska NN
Obrazek
(18,02-wacik,21.02-ziemia)
Peperoncino Picante z akcji
Obrazek
(22.02 - wacik , 27.02 - doniczka)
Medusa
Obrazek
Mulatek ,czyli Explosive Ember
Obrazek

I ogólnie starszaki:
Obrazek
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Piękne sadzonki. ;:215 Zanim trafilam na forum nie wiedzialam,że jest ich tyle gatunków.Ja wysialam wyskubane nasionka z kupionej ostrej papryczki na targu.Rośnie ,ale daleko jej do Twojej.Dopiero się uczę wielu rzeczy.Pozdrawiam . MalgosiaR
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40

Post »

Jakie piękne ;:138 Mimo braku słońca mają się świetnie ;:108 Brawo! Ja swoje też dziś będę podwiązywać :)
Słoneczko, wyjdź! :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Ze ja dopiero znalazłam ten wątek, też uwielbiam ostrą paprykę i od lat ją uprawiam z tym, że w tym roku powiększyłam kolekcje odmian :) Pięknie u was rosną, będę śledzić ten wątek :)

Obrazek moje jeszcze malutkie Bułgarska czuszka
Obrazek Habanero czerwone
Resztę zaprezentuję później :)

Pozdrawiam wszystkich miłośników ostrej papryki :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”