Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Wiktoria paczka super ;:138 ten liśc begonii to kolor ma rewelacyjny ;:108 niech Ci się ładnie ukorzeniają roślinki ;:108 ja od Agi też dostałam takiego liścia, ukorzeniłam w wodzie ;:108
co do skrętnika zaś... piękny NN ;:152 na moim parapecie takiego nie ma ;:224 :wink:
p.s. nie wiem co za awaria nastąpiła ale mam nadzieję, że kryzys pokonany ;:134
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niuniu - dziękuję bardzo ;:196 .
Mniodkowa - dziękuję ;:196 . To ja tego liścia też zostawię w wodzie, tym bardziej, że zaraz chyba muszę wybywać z domu :twisted: . Co do skrętnika, to pokombinujemy, jak temu zaradzić :wink: .
Awaria - :twisted: Jeszcze chwilę temu powiedziałabym, że kryzys częściowo wyjaśniony. Facetowi z dołu woda lała się na głowę, więc pojechałam, wpuściłam fachowca, on wszystko obejrzał i stwierdził, że nigdzie żadna rura nie pękła, nic się nie rozszczelniło i znikąd nie cieknie :) . Stwierdził, że to pewnie w pionie coś się rozszczelniło, ale sytuacja zrobiła się patowa, bo ten sąsiad z dołu nie zgadzał się na kucie ściany. No to wczoraj wróciłam do domu, a tu dziś telefon, że facet się zgodził i znów trzeba jechać, żeby wpuścić panów ;:224 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że zamieszanie już się skończyło, więc mogę wrócić do pokazywania roślinek :) .
Niedawno wzięło mnie na przesadzanie sukulentów. Pech chciał, że aichryson wtedy właśnie miał pączki. Już myślałam, że się obrazi i nie rozwinie kwiatów, ale właśnie otworzył dwa pierwsze :tan :
Obrazek

Poza nim właściwie nic nowego nie rozkwitło (choć czekam na kilka ;:65 ), więc wykorzystam ten moment na pokazanie maluchów :wink: . Rozsadziłam te moje chyba-Concordy, bo już przestawały się mieścić w tej maleńkiej czerwonej doniczce. Nie wiem, czy niektórym nie zaszkodziłam, bo to jeszcze straszne drobiny :oops: , ale mam nadzieję, że jakoś to będzie :) :
Obrazek
Największy z nich zaczyna mieć włoski na liściach - myślę, że to jest widoczne (to znaczy: ja je widzę :wink: ):
Obrazek

Młode naranjille kiełkują masowo ;:202 . Jeśli zechcą przetrwać, to zupełnie nie wiem, co z nimi zrobię :roll: :
Obrazek

I młoda passiflora, która wyszła na wierzch przez otwór odpływowy w doniczce :shock: . Przez nią musiałam zrobić rewolucję i wyciągnąć całą zawartość doniczki, otrzepać z ziemi i w końcu wyplątać tego malucha z korzeni żeby wsadzić go we właściwą stronę ;:224 . Nawet nie wiedziałam, że passiflory tak potrafią: wypuścić młodą roślinę gdzieś z korzeni, przy dnie doniczki. Na zdjęciu roślinka wsadzona już w odpowiednim kierunku :wink: :
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Kwiatuszki Aichrysona są słodziutkie. Trzymam kciuki za sieweczki aby szybciutko rosły.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzymam łapki za twoje maluchy, aby wszystkie się przyjęły:).
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

W takim zbliżeniu, jakiego użyłaś, to i ja dostrzegłam te włoski na liściu chyba-conocrda :)
Trzeba przyznać, że młoda passiflora nie miała lekko, ale z drugiej strony, wiadomo, co nas nie zabije itd, więc pewnie będzie się chować wzorowo. :uszy
Nie wiem, czemu myślałam, że ten aichryson to ma spore kwiatki, a to takie maleństwa, ale urocze. ;:108
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Piękny ten maluszek Passiflory i wdzięczne żółte kwiaty Aichrysona,Wiktorio a skrętnik jak zwykle podbił moje ;:167 , jest uroczy ;:196
Sadzonki od agi111, pieknie sie przyjmują ;:108
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

to Ty taka odważna i za takie tycie roślinki się bierzesz do przesadzania??? ;:oj ;:180 ;:180 ;:180
ja to za małe sadzonki fiołków przy liściach matkach to zabieram się... jakby mi kto kazał ;:223 takie maleństwa mnie.. wkurzają ;:224 ale ciągle się łudzę, że jednak zakwitną ;:188 i za moment, jak dopiję kawę to pójdę znów je oddzielać bo narosło to to...
No i kwiatuszek aichrysona oczywiście wspaniały ;:167 ja też mam tą roślinkę, mam nadzieję, że kwiatków też się doczekam ;:172

aha - włoski tez widziałam ;:108 ;:138
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Paczki super ;:138 nie wiedziałam że begonie można z liścia rozmnożyć :shock: szukałam co nieco na ten temat i nic nie pisało o takiej metodzie, no chyba że odnosi się ona do konkretnych odmian. A balko jeszcze musze pochwalić bo jest piękny ;:138
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Tez trzymam kciuki za małe passiflorki :)
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam bardzo za wizytę ;:180 .
Nuto - ;:196 Aichryson rozwinął trzeciego kwiatuszka, więc chyba idzie mu coraz lepiej :) .
Filigranowa - ;:196 Chyba jakoś przetrwały to pikowanie. Póki co, padł jeden, ale nie wiem, czy to z powodu przesadzenia, czy zmiany warunków (w starym miejscu właściwie żyły już normalnie, a teraz siedzą z miniszklarence, z podwyższoną wilgotnością).
Rapunzel - ;:196 Ja się powoli przekonuję do drobnych kwiatuszków - faktycznie potrafią być śliczne :) .
Mmarylo - ;:196 Skrętnik ma kolejne zdjęcie, bo trochę mocniej rozkwitł :heja , ale nie załapał się na dzisiejszą odsłonę :wink: . Roślinka od Agi już dwa razy zmieniała doniczkę, ale mam nadzieję, że w obecnej pozostanie na dłużej i będzie mogła się spokojnie ukorzenić. Listki siedzą w wodzie, a kaktusik też już w swoim domku :) .
Mniodkowa - ;:196 Ja wcale nie jestem odważna - po prostu miałam wybór: albo je rozsadzę, albo uschną, bo korzonki miały nad powierzchnią ziemi. Bałam się, że kiedyś nie zdążę z podlewaniem ;:108 . A co do fiołków, to ja po prostu odcięłam od nich te dorosłe liście, a młode sadzonki sobie rosną razem. Mam nadzieję, że im to jakoś bardzo nie przeszkadza :roll: .
Miko - ;:196 Tak, begonię można rozmnożyć z liścia, tylko nie jest powiedziane, że mi się to uda :wink: . Nawet gdzieś był wątek ze zdjęciami, jak ponacinać listek i przymocować go do podłoża. Jednak ja nie czułam się na siłach, żeby wypróbowywać tą metodę i zwyczajnie wsadziłam listek do wody :) .
O, nawet znalazłam ten wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... it=begoni*
Trzynastko - ;:196 dziękuję bardzo.

Dotarło do mnie ostatnio kilka nowości (w tym paczka od stynki0207), ale to i kwitnący skrętnik następnym razem. Dziś sesja jednej roślinki, czyli jeden dzień z życia kwiatka :wink: (kolejna passiflora mi zakwitła)

Przed południem zauważyłam, że pojawił się kwiat (niestety, okno wschodnie, więc zdjęcia robiłam pod światło):
Obrazek Obrazek

Późnym popołudniem kwiatuszek był już nieco zmęczony upałem i wyglądał jakby już miał dość :wink: :
Obrazek Obrazek

Jednak wieczorem wstąpiły w niego nowe siły i odżył:
Obrazek Obrazek

A po północy nawet kwiatki śpią :wink: :
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

przyznam szczerze, że zdjęcia o poranku najbardziej mnie zachwyciły ;:108 a i nie powiem, że cały dzień pewnie nad nim "tańczyłaś" aby uchwycić te momenty :wink: ;:224 ale warto było, bo sesja super ;:138
Wiktoria_W pisze:Tak, begonię można rozmnożyć z liścia, tylko nie jest powiedziane, że mi się to uda :wink: . Nawet gdzieś był wątek ze zdjęciami, jak ponacinać listek i przymocować go do podłoża.

poważnie?? :shock: to jednak czasami lepiej zyć w nieświadomości jak ja i wepchnąć jak podpadnie i czekać na efekty :;230 a efekty się pokazały więc teraz to ja już z siebie dumna jak paw jestem skoro to nie takie proste było ;:224

no i dzisiaj to ja juz czekam na nowości od stynki bo ja też u niej robiłam zakupy i się domyślam co Ty tam możesz mieć ;:224 ;:167 ;:108
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Cudny ten kwiat ;:oj , składa się z tylu rożnych ciekawych elementów jak jakieś urządzenie elektroniczne :;230 ,a na dodatek maja różne wzory u kolory. Prawdziwy cod natury.A sesja zdjęciowa miodzio ;:196
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Passiflora ;:oj zaśliniłam się i w dodatku jakie ładne ujęcia fotografa ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Piękne zdjęcia i kwiat cudowny ;:167
Już nie mogę doczekać się jesieni ;:224
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9