Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Tomku w moim ogrodzie to już zabrakło miejsca na warzywnik ;:7 uważam , że masz całkiem spory warzywnik .

Piknie kwitną u Ciebie RH , szkoda ze to teraz mnie nie ma u Ciebie .

Genia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku dołączam się do ochów i achów nad rho i azaliami.
Masz szczęście, że nie mieszkasz w centrum miasta jak ja, bo nie byłyby tak piękne i okazałe.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agatko, właściwie to nie wyplewiony tylko jeszcze chwasty nie zdążyły wyrosnąć.
Nie wiem konkretnie o którą roślinę Ci chodzi, może myślisz o azali wielkokwiatowej 'Speak's Orange', moim tegorocznym nabytku, ale chyba nie bo ona pomarańczowa

Obrazek

Obrazek

A może o trzech atrakcyjnych dziewczynach 'Juanita', jednak one też nie czerwone, ale jak dla mnie śliczne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A może chodzi o azalię japońską 'Signalglunhen'

Obrazek

A może myślałaś o tym różaneczniku, kwitnie na czerwono, też tegoroczny nabytek, kupiłem go jako 'Nova Zembla' ale sądząc po dwóch innych 'Zemblach' jakie posiadam, to raczej pomyłka z etykietą, a może ktoś rozpozna

Obrazek

Geniu warzywnika miało w tym roku, albo już nigdy nie być. Stało się inaczej i chyba dobrze.
Masz rację, w tych dniach nasz ogród wygląda najatrakcyjniej, szkoda że nie ma Cię tu obecnie, rh jeśli ich za mocne jak na tą porę słońce nie wykończy, pokwitną jeszcze jakiś czas, zwłaszcza że wiele z nich jeszcze jest w fazie wstępnej, przy sprzyjającej aurze, 'zachaczą' dobrze o czerwiec.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grażynko witaj, tak mieszkam w dzielnicy Podgórze, zdala od ścisłego centrum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dobranoc, moja boska 'Giblartar', niestety w tym roku słabiej ukwiecona

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Obrazek

ta azalia jest super ,piękny kolor żółty .
Awatar użytkownika
mmgosik
50p
50p
Od: 9 lis 2010, o 12:20

Post »

Co za widoczki !!! ;:180 Rododendrony i azalie przepiękne ! Ja w tym roku nie doczekałam się kwiatów, :evil: bo wszystko mi zmarzło przez majowe przymrozki ! Napawam się więc widoczkami u Ciebie ! ;:138
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

Czapki z głów, Panie i Panowie :D Co za ogród ;:180
Tomku, dawno tu nie zaglądałem i wiele straciłem. A teraz widzę wiosnę w pełnym rozkwicie i wszystko tak pięknie się prezentuje, że .... ehhhh :) Azalii i rododendronów zazdroszczę Ci chyba jednak najbardziej :wink:
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Gosiu współczuję, bo wiem jak wiosenne mrozki, mogą zniszczyć rozwijające się paki kwiatowe rh. W tym roku na szczęście, zniszczyły mi tylko kwiaty jednego nowo nabytego i przedwcześnie rozwijającego się różanecznika, ale znam ten problem od lat, dobrze że nie jest on coroczny w tych samych ogrodach, lecz ujawnia się na zmianę, raz tu, raz tam, chociaż jakaś sprawiedliwość, mimo to i tak psioczymy bo przecież kwitnienia szkoda :)

Witku witaj, dziękuję, staram się, szkoda że ta wiosenna uroda ogrodu nie trwa dłużej, ale dobre i to :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój najbardziej schorowany różanecznik, NN, mimo wszystko zawsze dobrze kwitnie, chociaż nie posiada ani jednego zdrowego liścia, w tej chwili kwiaty dopiero się rozwijają

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze porzeczkowo-cisowo-hortensjowo-agrestowo (hortensję trochę mało widać)

Obrazek

A jeszcze szczypiorkowo-azaliowo (zdjęcie robione nad warzywnikiem, te rośliny nie rosną razem)

Obrazek

To takie miksy, żeby nie pozbywać się roślin

Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Tomku, dziękuję za odwiedziny :D Takie słowa z Twoich ust to prawdziwy zaszczyt ;:167
Twój ogród należy do moich ulubionych- o tej porze wygląda zjawiskowo!!
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Tak, wygląda jak w bajce i te kolory, ach. Często tu zaglądam, zachwycę się i na paluszkach , po cichutku znikam? Piękny ogród.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Tomku, wspaniała pełnia uroku w Twoim ogrodzie :) azaliowe i rododendronowe widoki zachwycają :!: :!: co do warzywniaka to ja ciągle zastanawiam się jak utargować w moim domu jego całkowitą likwidację ;)
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Piękny ogród, trudno coś więcej wymyślić , bo wszystkie pochwały już przez innych forumków napisane. Interesuje mnie ile masz agrestów i jakie gatunki?
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Rzeczywiście, jakieś mało czerwone te azalie. Pooglądam sobie jutro na targach ogrodniczych, może różowo - pomarańczowe też się wkomponują...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku jak to wiosenna uroda przemija.
Kwiaty przemijają, ale faktura liści ,igieł iglaków, kolory listowia, kształt roślin to wszystko pozostaje.
Pozostaje i zdobi twój ogród przez cały rok.
A przecież zawsze jest w nim coś co kwitnie.
Na swoją kolejkę jak widzę już czekają lilie.
A więc będzie zaraz uroda lata..... :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Moniko bardzo Ci dziękuję. To ja czuję się zaszczycony, że tu na forum mogłem poznać Ciebie i Twój wspaniały ogród. Teraz wiosną, nasze wszystkich bez wyjątku ogrody, są przepiękne, pora to taka wspaniała, tyle radości nam daje i doznań wszelakich, co tu dużo mówić, pora dla ludzi wrażliwych na piękno :D

Marysiu mnie też teraz podoba się w ogrodzie i też mógłbym powiedzieć że jest jak w bajce, oczywiście to tylko sprawka tych wspaniałych roślin kwitnących lub obłędnie kolorystycznie przyrastających iglaków. Bo ani ogród nie ma właściwej kompozycji rabat, ani otoczenie pozostałej części działki na którą nie mam wpływu nie wygląda najlepiej i nie współgra należycie. Ale to co zachwyca mnie 'wiosennością', pokazuję jak najlepiej potrafię :D

Dziękuję Ci Sylwku. Starsze moje azalie nie kwitną w pełni, brakowało im pąków, muszę lepiej zadbać o nie przed następnym sezonem, ale i tak cieszą mnie swą, niezaprzeczalną urodą. Rh mają coś w sobie, co nie pozwala obok nich przejść obojętnie, na mnie działają bardzo, szaleję za nimi.
Nasz warzywniczek, jest tak malutki ze względu na brak czasu do jego pielęgnacji (miało go wcale nie być), a nie brak miejsca, jeszcze jest go sporo, na 80% dawnego warzywnika posiałem na razie trawę i zrobiłem bylinowy kwietnik (tak namieszany, że jeśli go latem pokażę to będziecie pękać ze śmiechu, nakupiłem kwitnących bylin i posadziłem bez poznania ich wszelkich 'parametrów', kiedy je poznam, jesienią poprzestawiam aby wszystko pasowało) :)

Olgo witam Cię serdecznie, to miłe że zaglądasz, uwielbiam górski charakter Twojego ogrodu i oczywiście Twoje-nasze Tatry, które tak pięknie nam przybliżasz, dzięki Ci za to :D
Agrestów mam kilka, sześć dokładnie, trzy szczepione na pniu i trzy krzaczaste. Poszedłem im się przyjrzeć, ale znalazłem tylko jedną etykietkę z opisem, który można odczytać.

Obrazek

Obrazek

Kupowałem je bez specjalnej wiedzy, są wszystkie jeszcze młode, ale owocują i zawsze kilka kompotów do obiadu można ugotować, w połączeniu z porzeczką, to wspaniały kompot, przypominający mi lata dzieciństwa, wolnego od wszędobylskich obecnie napojów gazowanych.

Agatko właściwie to czerwone azalie też mam, ale dopiero zaczynają się rozwijać, to zeszłoroczne rośliny, 'Nabucco" i 'Doloroso'

Obrazek

Grażynko chodziło mi o to że kolory wiosny są dla mnie najpiękniejsze i stawiam je ponad wszystko. Kolory przyrostów iglaków, teraz obłędne, przecież latem ściemnieją i nie będą już tak soczyste. Ale masz rację, inne pory też są ok. Na lilie czekam, dosadziłem ich trochę, sporo się też o nich dowiedziałem tu na forum, to już mogę stwierdzić rozwojowa dziedzina w naszym ogrodzie :D

Dzisiaj burze pokrzyżowały moje 'kosiarkowe' plany ogrodnicze, za to podwiązałem sobie pomidory w szklarni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Dzięki za odpowiedź i pochwałę ogrodu. Ja po zobaczeniu różnych zdjęć na razie nie wstawię swoich roślinek dokąd coś konkretnego nie zakwitnie, albo wybiorę się w góry. Agresty znakomicie kiedyś rosły na tej ziemi, niestety zaniedbałam je nie odnawiałam, a stare krzaki trzeba zamieniać na nowe. Oczywiście u mnie sprawdzają się tylko krzaki te pienne są znakomitym obiektem do łamania przez halny.
Twój ogród odwiedzam za każdym razem kiedy siadam przy komputerze.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”