Mój ogród dopiero powstaje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród dopiero powstaje

Post »

Aniu jakie piękne cacuszka :uszy Fotka Shikoku rewelacyjna :uszy
Goldilocks musi jednak mieć nieco /nie za dużo/ słoneczka, wtedy bardziej wybarwiona ;:108
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te parviflory lubią być chimeryczne co do kolorów w młodości i czasami trzeba zaczekać, żeby pokazały swoje piękno. Np na moim Fukai'u paski pokazały się po dwóch sezonach :wink: A już zacząłem w nią wątpić :lol:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Mój Fukai wykazał się już w pierwszym sezonie, piękny iglaczek :uszy
Bardzo dobry zakup Aniu ;:108
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Jolu bardzo dziękuję ;:196 Mam nadzieję, że im się u mnie spodoba. :D A Goldilocks będzie miał duużo słoneczka ;:3

Pawle mam nadzieją, że parviflorki zadomowią się u mnie i kiedyś ( bardzo kiedyś :lol: ) doczekam się takiego Fukai-a jak pokazywał Janusz :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu mnie też bardzo podobają się twoje zakupy, ale co do pierwszego iglaczka, to mam podobne odczucia, jak Twój eM...
Tak to jest, jak dwóch laików się spotka :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
anka_
ZBANOWANY

Post »

Iwonko bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś. ;:196 Ale jaki z ciebie znowu laik :roll: A tuja jest super. Bardzo lubię takie zmieniające się iglaki. :D

Chcąc uchronić ( czyt. ograniczyć) moje roślinki od kolejnych strat zaczęłam załatwiać formalności związane z ogrodzeniem. I już na starcie mam dosyć :lol: Miedza sąsiedzka- mały konflikt - ale w żadnym urzędzie nie potrafili powiedzieć jak sprawę rozwiązać. W efekcie umówiona wizyta u prawnika. :roll: Od strony drogi gminnej- do UG po decyzję ile od miedzy można stawiać ogrodzenie. Dostałam odpowiedź, że mamy się odsunąć ..... 6 m :shock: Przy długości działki około 160 m to 'trochę' za ogrodzeniem by zostało. :evil: Stanęło na tym, że mamy złożyć podanie o zmniejszenie tej odległości.

Ale dzisiaj lepszy dzień. Piękna zima. :tan Cudne słoneczko, trochę śniegu. Roślinki w białych czapach. :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

O tak musisz się odwoływać, ja też mam plot przy drodze. Brałam nawet geodetę to jak mi wymierzył wg drogi gminnej to 3 metry jeszcze z ogródka należy do drogi. Ale u mnie rosły przy drodze stare drzewa, które pradziadek sadził w ogródku i płot zrobiłam jak uważałam. Niby szedł on po starym ogrodzeniu, ale stare było półkoliste to sprostowałam, żeby miało wygląd. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Aniu, konflikt w sprawie miedzy najlepiej rozwiązać polubownie,
bo formalne rozgraniczenie niesie ze sobą koszty.
Jeśli jednak polubowne nie jest możliwe, to należy złożyć w gminie wniosek o rozgraniczenie,
który rozpoczyna procedurę. Wnioskodawca pokrywa koszty,
potem może wystąpić o zwrot połowy należności od drugiej strony postępowania.
Koleżance przypisano połowę kosztów rozgraniczenia na wniosek sąsiada,
bagatela - ponad 2 tys. zł :roll:, jest w lekkim szoku, bo nigdy nie było tam sporu granicznego.
Jak widzisz, warto rozmawiać i uzgodnić pewne rzeczy z sąsiadem, szkoda kasy, z obu stron.
Powodzenia. :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
anka_
ZBANOWANY

Post »

Aniu :wit najśmieszniejsze jest to że ta droga gminna to zwykła, wąska żwirówka przy której mieszkamy tylko my + stanowi dojazd na pola- więc jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że kiedyś będzie tu asfalt. :roll: Ponoć można walczyć o zmniejszenie do 1m- na miedzy nie ma szans :?

Elu u mnie z sąsiadami nie ma niestety rozmowy. Sprawa niby oczywista, mamy plany, formalnie jest nasze, my płacimy podatek ale.... Jak to kiedyś- za dziada, pradziada załatwiano na 'gębę' i teraz są kłopoty. Mąż chciał oddać sąsiadom ten kawałek- ale w zamian za parcypowanie w kosztach. Ale oni nie chcą wyłożyć grosza. Sprawę komplikuje fakt, że na tamtym kawałku jest staw. W tamtym roku utopiłaby się dziewczynka. Prawnie jest nasz- więc my odpowiadamy. :roll: Teoretycznie mogę wziąć geodetę i grodzić po miedzy. Ale muszę dowiedzieć się u prawnika jak to do końca wygląda. Nie chcę pakować się w koszty ogrodzenia a później rozwalać.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Wznowienie granic działki (zobacz tutaj) jest tańsze, ale przy istniejącym konflikcie, może nie być uznane,
wtedy tylko rozgraniczenie, ale wówczas koszty rozkłada się na dwie strony (takie jest orzecznictwo),
więc to może jest jakiś argument do rozmów z kimś, kto nie chce wydać kasy.
Nie żałuj Aniu miejsca za płotem przy drodze żużlowej. Ja też kiedyś mieszkałam "na końcu",
droga była błotnista po deszczu i pełna kurzu w słońcu. Teraz mamy drogę asfaltową,
samochody jeżdżą na kolejne budowy, jakoś nie wyobrażam sobie, aby płot był tuż przy drodze.
My odsunęliśmy 3 m od krawędzi jezdni, raz w tygodniu kosimy trawę za płotem.
U jednych sąsiadów jest tylko 0,5 m odległości, na łuku drogi, a droga wąska,
było już tam kilka stłuczek zimą, bo widoczność żadna.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
anka_
ZBANOWANY

Post »

Wiesz Elu, muszę uregulować sprawy 'miedzowe' bo wstrzymuje to wszystkie plany. W sprawie sąsiadów to zobaczymy jak to prawnie wygląda. Co do drogi gminnej- to ja wcale nie żałuję miejsca- ale 6m !? tym bardziej, że tu pas gminny ma szer 7m- bo droga przeciwpożarowa. Ale nie do mnie należy decyzja- ja się dostosuję 'do papierka'.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, uśmiecham się na gadkę z sąsiadami. To zupełnie tak jak u mnie :)
każdy twierdzi: "Sąd sądem, a sprawiedliwosć musi być po naszej stronie".

Ja chyba nigdy nie doczekam się ogrodzenia :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
anka_
ZBANOWANY

Post »

A ja mam zamiar zacząć się grodzić w tym roku :lol: Mam już dosyć, że moją pracę ale przede wszystkim moje rośliny niszczą zające, łosie czy sąsiedzi. Ogrodzenie trochę to ograniczy.
A co do gadki sąsiedzkiej to nie przez przypadek Pawlak i Kargul polskimi bohaterami 'bajek'. :roll:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aniu! Współczuję kłopotów z sąsiadami i trzymam kciuki za sprawne załatwienie.
Piękne zdjęcia robisz. Szczególnie mnie zaintrygował gość włochaty.
Chyba dwukrotnie pokazałaś iglaczka z długimi igłami - śliczny - co to jest?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anka_
ZBANOWANY

Post »

Tamaryszku bardzo się cieszę, że do mnie wstąpiłaś :wit I bardzo dziękuję ;:196 Z sąsiadami - no cóż ;:24 zobaczę jak to z prawnego punktu wygląda i zaczynam załatwiać formalności. Co do iglaczka to jak sądzę chodzi o sosnę himalajską.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”