Storczyki dorotykol

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki dorotykol

Post »

Storczykowa pisze:Ale ci zazdroszczę... ja na swoją na pewno bardzo długo poczekam, bo w ogóle się nie zanosi na kwitnienie u żadnej z moich, tylko niebieska ma pęd :(((.
Mam nadzieję, że nie będę zbyt nachalna ze swoimi radami, ale Dusiu zacznij je w końcu nawozić choćby 1/4 dawki - vandy jak każde rośliny potrzebują skł. mineralnych by prawidłowo rosnąć i kwitnąć :D

Dziękuję Joasiu mam nadzieję, że utrzyma pędzik - jak na razie jest bardzo tłuściutki i dobrze się zapowiada :heja :heja :heja
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szkoda by mi było potem marnować tyle wody, bo nie mogą być za każdym razem kąpane w wodzie z nawozem, bo uschną, jak moja pierwsza - od przenawożenia. I tak pewnie zakwitną jak co roku - na wiosnę. Tyle lat wytrzymywały bez nawozu, więc i teraz jakoś musza sobie dać radę.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może chociaż rozrób nawóz w spryskiwaczu i pryskaj co jakiś czas po korzeniach. W procesie fotosyntezy składniki mineralne pełnią bardzo ważną funkcje i są niezbędne do prawidłowego rozwoju rośliny:D
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do pryskania to juz w ogole się zraziłam, bo łatwo o gnicie, a poza tym nie mam zadnego działającego pryskacza. Nawet nie mogę ich teraz kąpać tak czesto, jak trzeba, bo uwazam, że trzeba to zrobić rano, a nie mam takiej możliwości, więc kąpię je raz w tygodniu, część w sobote, częsc w niedzielę. Używam wody ze studni.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po korzeniach, a nie po liściach :D ale Ciebie trudno przekonać - może poczytaj o roli makro i mikro skł. w życiu roślin :wink:

Opryskiwacz nie jest drogi to jakieś 10-13 zł.
Pozdrawiam Dorota!
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dorotko wpadłam jak śliwka ;:223 To dopiero będzie widok!!!Moje piją,jedzą i rosną w liście :oops: Chociaż u Ciebie się napatrzę!!Pierwszy rząd zarezerwowany ;:91
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotakol pisze:Po korzeniach, a nie po liściach :D ale Ciebie trudno przekonać - może poczytaj o roli makro i mikro skł. w życiu roślin :wink:

Opryskiwacz nie jest drogi to jakieś 10-13 zł.
Moja pierwsza Vanda była pryskana woda z nawozem i uschła od tego, zasoliły jej się korzenie i dlatego przestałam w ogole nawozić Vandy, żeby się to nie powtórzyło. Teraz wszystkie kąpię w wodzie ze studni (od deszczówki też parę straciłam). Nie wiem, czy są tam jakieś składniki i dlatego wolę nic nie dodawać, bo może się okazać, że już coś jest w wodzie, bo nie znam jej składu, a na korzeniach Phal. czasami zostawia osad po podlewaniu, dlatego staram się nie lać na korzenie powietrzne. Phalaenopsisy też nawożę rzadko, żeby nie miały za dużo składników.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja chyba Ciebie raczej nie przekonam, bo masz bardzo ugruntowane opinie, ale powiedz czy nie byłoby przyjemnie cieszyć się kwitnieniem vand częściej niż raz w roku??? :roll: :roll: :roll:
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko gratuluję pędzików na vandach ;:63 Ależ będzie co podziwiać. A czy możesz podać jakim nawozem je nawozisz? I czy używasz do kąpieli, czy właśnie do spryskiwania?
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaki jest w danej chwili dostępny w moim sklepie ogrodniczym. Obecnie Biopon, a teraz kupiłam Florowit. :D
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotakol pisze:Ja chyba Ciebie raczej nie przekonam, bo masz bardzo ugruntowane opinie, ale powiedz czy nie byłoby przyjemnie cieszyć się kwitnieniem vand częściej niż raz w roku??? :roll: :roll: :roll:
Chciałabym, żeby kwitły, ale jak nie będą chciały, to i tak nie zakwitną. Moje storczyki kwitną, jak chcą, żadnego nie zmuszam do kwinienia, cały rok uprawiam systemem ciągłym, Phal. puszczają pędy wiosną i jesienią, Vandy tylko wiosną, wyjątkiem jest niebieska. Jedna kwitnie co 2 lata, bo bardzo powoli przyrasta w liście i obecnie nie ma gdzie puścić nowego pędu. Inne rosną normalnie, ale nie kwitną. 3 z nich kupiłam dopiero w tym roku, więc są u mnie krótko, ale myślę, że wiosną już będą pędy, bo zdążą się przyzwyczaić przez ten czas. Biała już zaczyna się aklimatyzować, bo przedłużają jej się korzonki.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A kto tu mówi o zmuszaniu??? Mówię raczej o dostarczaniu im niezbędnych składników pokarmowych
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Dorotko, Twoja vanda ma sporo chęci życia. Widać, że w korzonki też inwestuje. Będę zaglądała i obserwowała :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dorotko, można powiedzieć, że dwie Vandy uratowałaś ;:63 ;:63 ;:63
Ta, którą pokazałaś wcale nie wygląda na to, że była opłakanym stanie. Zielone, jędrne liście, aktywne stożki wzrostu mają korzenie...
Okaz zdrowia ! Należą Ci się te pędy ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję kochane ;:196 ;:196 ;:196

Pędziki Vand rosną i jest ich już trzy, bo stara dobra Princeska wypuszcza następny, chociaż nawet jeszcze kwiatki z dwóch kwitnących nie opadły :D
Czasem to się o nią aż boję, bo ile razy można w roku kwitnąć - mam nadzieję, że się nie zamęczy, bo dodatkowo jest ciężarna ;:224

A te oto maleństwa przytargałam z Warszawy :wink: :wink: :wink:

equestris aurea
Obrazek
Obrazek

manii black
Obrazek

i zwykłe
Obrazek

parishii
Obrazek

aboinensis
Obrazek

hieroglyphica
Obrazek

Yin"s Green Jewel
Obrazek

i odoratka
Obrazek

A tu stary bywalec ;:167 kwitnie nieprzerwanie, a żywią go ciągle tylko dwa korzenie :shock:
Obrazek

i c-c który baaardzo się rozrasta :D Muszę się przyznać, że jak do mnie dotarł to uznałam go za brzydala, ale teraz już tak nie sadzę ;:167

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”