Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Nasiona dać na wate i zalać wodą tak by nie były przelane do momentu wzrostu??
pozdrawiam
Kasia
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam całą garść arctic white i wywalę je chyba bo nie mam co z nimi zrobić. Też nie zapylałam, ;) "same" się zrobiły.
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17

Post »

aryia1985 pisze:Nasiona dać na wate i zalać wodą tak by nie były przelane do momentu wzrostu??
Szkoły są różne i pewnie każda skuteczna. Ja wysiewałem wprost do ziemi a raczej na ziemię, inni najpierw moczą w ciepłej wodzie, a potem do ziemi. Wysiewać najlepiej krótko po zbiorze. Moje nasiona miały chyba trzy czy cztery miesiące i też wzeszły.
Michał
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

JAWiktor nasiona wysiać na ziemie i podlewać jak zwykłe kwiaty do doniczki??
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17

Post »

Nasiona są dość duże i łatwo się je wysiewa, a co ważniejsze można to zrobić równo co ma znaczenie w późniejszym okresie jak już roślinki będą rosły.
Ziemię najpierw nieco zwilżyłem, rozłożyłem nasiona, lekko przyklepałem do ziemi, a potem spryskiwałem. Można lekko przysypać ale symbolicznie żeby nasiona się nie przemieszczały. Dużo wody nie potrzebują na razie. Raczej potrzeba im takiej wilgoci, a nie podlewania jak tradycyjnie podlewa się kwiaty.
Musisz wziąć pod uwagę, że tych nasion będzie dużo - kilkadziesiąt. Jeśli wysiejesz wszystkie to lepiej pomyśl a jakiś skrzyneczkach, a nie doniczkach.

Obrazek Obrazek
Michał
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Skoro jesteśmy w temacie wysiewu nasion, to pozwólcie, że dorzucę dwa słówka.

Nasionka uzyskałam z zapylenia kwiatów tej samej roślinki. Wcześniej krzyżowałam, tym razem spróbowałam samozapłodnienia ;:306

Obrazek Obrazek Obrazek

Dosłownie przed chwilką opróżniłam nasiennik. I zaraz zamierzam wysiać te nasionka. Wysieję wprost do podłoża. Poprzednim razem wysiewałam bezpośrednio i też nasiona namaczając w wodzie, aż do chwili wypuszczenia liścieni. W siewkach wielkiej różnicy nie zauważyłam. Siewki uzyskane z namaczania tuż po wschodach może listki miały bardziej masywne, ale obecnie wszystkie się wyrównały. Toteż stwierdziłam, że nie będę się trudzić z namaczaniem, zaoszczędzę trochę czasu ;:131 Czy słusznie? Czas pokaże...
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Każda metoda siewu jest dobra jeśli daje dobre wyniki :wink: ja zdecydowanie preferują sianie w wodzie bo wtedy sadzę tylko te dobrze wykształcone siewki, w takiej ilości i konfiguracji jaka mi odpowiada :wink:

aryia1985 - co do torebek nasiennych - jeśli zwartnica nie została zapylona torebka się nie rozwija tylko zamiera i odpada. Jeśli torebka rośnie to znaczy, że kwiat został zapylony :wink:
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

sauromatum mnie torebki nasienne nie zamierają tylko rosną. Dwie z czterech są spore a pozostałe dwie chyba mi zamierają bo 'nóżki' są blade
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Gianno- Tylko, ze 24 godziny (jedną dobę) - Wysusz te nasiona. Ja tak robiłam ze swoimi, bo inaczej nieprzesuszone czasami łapały pleśń, jak świeże od razu wysiewałam.

Aryia1985- Sauromatum Ma rację.
Żeby wykształciły się nasiona, muszą być kwiaty zapylone. Nawet choćby przez ziemiórki, wiatr, itp.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

Dobra, z nasionami nie wypaliło ale właśnie zauważyłam listek wystający z brzegu doniczki. Czy jest to możliwe że dorobiłam się 'dzidziusia' w tak krótkim czasie odkąd mam hippeastrum??????
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

aryia1985 :wit
Jest to wielce prawdopodobne, nawet pewne :D
Ewa
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

O porade przychodze. Mam 'dzidziusia' od mamy oddzielić w najbliższym czasie czy niech zostanie do momentu aż będe 'mamusie' do spoczynku szykować?
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niemowlę musi być przy matce przez jakiś czas, lepiej i szybciej wtedy rośnie. Nie zauważyłam aby dłuższe macierzyństwo osłabiło roślinę mateczną.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

Kiedy mam 'dzidziusia' od 'mamusi' oddzielić??
pozdrawiam
Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja to robię tak. Pod koniec lata obcinam roślinom dorosłym liście (maluchom nie) i przenoszę, w donicach w których rosły, do piwnicy. W grudniu lub styczniu ( zależy kiedy chcę mieć kwiaty - zakwitną po 6 tygodniach od posadzenia) wyjmuję cebule z ziemi, oczyszczam z martwych łusek i korzeni, sprawdzam czy aby nie mają jakichś lokatorów lub chorób i sadzę posypane cynamonem. Jeśli bobasek jest malutki i dobrze trzyma się matki to go zostawiam z nią na jeszcze jeden sezon. Zależy to od odmiany, w niektórych cebulki przybyszowe szybko odpadają same, w niektórych wolno rosną i potrzebują więcej czasu. :wit
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”