Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi

Post »

Nieraz kogoś zagonię do jakiejś pracy, syn kosił trawnik tak latał z kosiarką że wyciął mi klona szczepionego, miał ładnie wybarwione liście, myślałam że go zamorduję :wink:
Plewić nikomu nie daję bo cały sezon coś schodzi albo jest schowane w ziemi, mniej więcej odróżniam rośliny od chwastów a rodzinka gracuje jak popadło.
Wszystko poprawić i doprowadzić do jako takiego ładu to trzeba sporo czasu poświęcić. Doniczka z rojnikami wylądowała dzisiaj na podłodze, wyzbierałam większe i posadziłam od nowa.
Dzisiaj miałam taki dzień, pośliznęłam się prawie zrobiłam szpagat, stłukłam nogę o rączkę u taczki i do tego zobaczyłam wściekle różowy lakier na paznokciach u córki miałam dosyć :?
Nie wiem kto po mnie przejmie ogródek ale chyba zostanie zaorany :roll:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ;:167 dasz radę z tym ogródkiem, bo my ogrodnicy tak mamy, wszystko robimy sami ;:196
Z synek mam to samo, kilka pięknych okazów kosiarką załatwił, bo lubi kosić wieczorkiem, a z kosiarka (tak, jak Twój synuś) lata, jak szalony, byleby szybko robotę odwalić.
Nad skoszonymi pięknościami stałam i nawet nie miałam sił, żeby mu na wymyślać.
W końcu postanowiłam, że sama koszę trawę :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny, a może o to dzieciom chodzi, żeby nie wymagać, tylko dla świętego spokoju kosić samej?
Wydaje się, że trzeba jednak zwracać uwagę i wymagać, dla Waszego i ich dobra :wink:
Moi chłopcy wiedzieli, że roślinę trzeba mijać, zdarzyło się, że skosili lilie, ale tylko raz :roll:
Potem oni bardziej uważali, a i ja dołożyłam starań,
aby była bardziej widoczna granica między trawnikiem a rabatą :?
A z drugiej strony, nie zawsze lubiłam grzebać się w ziemi, pewnie Wy tak samo???
Dla nas to przyjemność a dla dzieci niezrozumiały "pracoholizm" -tak mój syn to nazywa :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu myślę że większość z nas tak ma z dziećmi ;:108 Moje też nie mają chęci :( Może jak mówi Ela jeszcze się im zmieni ;:138 Mój chociaż kosi ładnie :tan Zobacz o Daturze http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=datura Też sobie przypomnę ;:132
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Aniu - gdyby młodzi mieli wybór to z pewnością woleliby w ogrodzie sam trawnik by pazurków nie wybrudzić , kosiareczką by przelecieli a jakby ona jeszcze działała na pilota?! :roll:
Też się martwię czy młodsze pokolenie doceni naszą pracę i miłość jaką wkładamy w każdą roślinkę, wiem że sporo od nas zależy by ich jakoś wciągnąć w naszą pasję, swoich zabieram na zakupy do ogrodniczego by mi pomagali w wyborze(choć wiem co chcę kupić) ale niech niech się dowiedzą ile taka roślina musi rosnąć i jakie pieniądze wydaję na nie , jak wspólnie kupujemy to po posadzeniu zaglądają jak one rosną.Mam nadzieję że kiedyś będę miała synową -miłośniczkę zieleni ;:224
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny ;:167 nie jest tak źle, przecież dzieci uczą się od rodziców. Zawsze widzą jak koło tego chodzę, plewię nieraz coś pomogą. Fotki z ogrodu nagrywam na płyty, po kilku latach na pewno chętnie zobaczą i może też zaczną dosadzać coś nowego. :P
Syna muszę pochwalić, wszelkie konserwacje przy kosiarce mnie nie obchodzą, wymieni olej, kupi paliwo, wyczyści, robił podpórki na pnącza ;:108
Córcia za to razem ze mną kombinuje jak przemycić jakieś rośliny do ogrodu, zamówić przez internet bo M nieraz burczy i coś mu nie pasuje ;:224
Dobrze że jest podpora z dzieciaków, już niedługo córka będzie mogła zrobić prawko dopiero będę miała wygodę ;:167
Hosta wypuszcza coraz większe listki, nie mam takiej, jest taka jak na etykiecie :heja
Dzisiaj wysiałam troszkę nasion do oczek wodnych, jest ich bardzo dużo :)
Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Aniu,i jak Twoje siewki,kiełkują już :?: U mnie masakra nie mam gdzie tego trzymać,chyba przesadziłam z tymi siewami... ;:223
Begonie zaczynają kiełkować,pelargonie i jeszcze tyle do pikowania...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Aniu-ale chciałabym takie dzieci....moje ani myślą pomóc w ogrodzie....wprost uciekają.....aż nieraz krzyczę,bo takie lenie są :twisted: Córa mówi że dom chce mieć ale w ogodzie tylko trawę....hmmmm,ciekawe.....
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko hosty na razie nie schodzą, pisze że wschody od trzech do czterech tygodni więc maja jeszcze czas. Z roślin do oczek wodnych zeszło na razie trzy sztuki, wysiałam w ubiegłym tygodniu. Za to Lobelia zaczyna gęsto schodzić tez siana w ubiegłym tygodniu. Pozostałe dopiero wysieję ale też nie mam gdzie postawić, czekam aż zrobi się cieplej. Begoni miałam 10 przetrwało 6 sztuk, skiełkowało trzy siedzą w półcieniu więc nie ma się co dziwić. Klematisy wysiane na jesieni w żółtym kolorze zaczynają rosnąć, wcisnęłam w doniczkę przy fiołkach kilka nasion i ładnie zeszły.
W ogrodzie cały czas zmarznięte leży śnieg nie można nic robić i do tego jeszcze nadają opady. Magnolia przetrwała mrozy nie przykryta, nawet pączki nie odpadły dosadzę jeszcze jedną ale w innym kolorze ;:108

Grażynko dobrze że chociaż trawkę chce mieć :) Przyjdzie pora to zacznie sadzić różności i się cieszyć że coś kwitnie. Moja córa to przeleci przepatrzy, zaczyna się zarażać :;230 Sucholuby też na parapetach lubi, tylko podobają jej się kolumnowe ;:63 Skubnęła mi dzisiaj storczyk i postawiła w pokoju u siebie :P :wit U syna za to na parapecie obraz nędzy i rozpaczy, ,,nie muszą badyla u mnie stać'' z nic nie podleje niech uschną a nie ruszy. Do oczka wodę nosił z kolegami ale na lody musiałam dać :wink: Dobrze że kram mam już naprawiony i dopuszczam wężem ;:108
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu piękna hosta , gdzie kupiłaś ?
I gdzie je trzymasz w zimnym czy w ciepłym miejscu ?

Ja mam jeszcze do posadzenia z 16 sztuk , 10 jest już w doniczkach w zimnej piwnicy .

Genia :wit
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj,Geniu kupiłam w obi była tylko taka odmiana, stoi na parapecie w cieple. Posadzę ją do gruntu dopiero w maju, wcześniej zacznę wystawiać ją na dwór niech się zahartuje. Powoli rośnie i jest coraz ładniejsza. Przyszokowałaś mnie 16 sztuk o raju ale fajnie, napisz czy wszystkie są inne czy jednakowe. Będą rosły w doniczkach czy w ogrodzie :?: Niecierpliwię się czy jakieś zejdą z tych które wysiałam ;:65 Z tą ostatnią będę miała cztery różne rodzaje.
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Ja,swoje hosty też posadźiłam do doniczek i trzymam w pokojowej temperaturze,zaczynają wypuszczać kiełki...
Do dwóch miałam obawy,wydawało mi się ze kłoncze jest nadgnite,ale jest mały kiełek to chyba będzie dobrze... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale się zahościło, Marylko jak podrosną to pokażesz, hosty to jedne z najładniejszych roślin do miejsc cienistych, uwielbiam ich kolorowe liście a te wzory... :D
Jak jest kiełek będzie ok ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiałam w tamtym roku iglaki, kilka przetrwało :heja Kilkanaście zgniło od korzenia.
Sosna górska;pokrzywiona; Pinus mugo mughus
Obrazek
Cyprys śródziemnomorski, nie podano na opakowaniu czy może rosnąć w naszym klimacie :?:
Obrazek
Begonia wypuszcza kiełki
Obrazek
Rojniki wylądowały na podłodze, tylko tyle wybrałam z ziemi :?
Obrazek
Lobelia dopiero zaczęła schodzić ;:108
Obrazek
Powojnik wysiany na jesieni :P
Obrazek
Hosta Brim Cup
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ANIU - obejrzałam Twój ogród od początku do końca.Jestem pod wielkim wrażeniem,że w tak krótkim czasie stał się dojrzałym ogrodem, jak wiele pracy w niego włożyłaś, żeby osiągnąć taki wynik. :roll: Posiadasz rośliny, o istnieniu których nie miałam pojęcia.Mieszkamy w tym samym rejonie Polski, aposiadasz rośliny, ktore u mnie wymarzają.Ogników miałam 3 kolory, ale wszystkie zmarzły, budleję sadzę co roku, marznie pomimo przykrycia, a Ty mówisz,że swoich nie okrywasz?
Piękne odmiany orlików ,biały dyptam , kolekcjętrzmielin i mnustwo innych roślin.Swierki Conika masz taki zieloniutkie, opryskujesz od przędziorka ?.Trawę ja także sama koszę , w obawie o bezpieczeństwo roślin.Pozdrawiam. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”