Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sadzenie drzew owocowych

Post »

Merci :D
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rossynant pisze:...Problem w tym czy materiał jest 'kwalifikowany' i jakiej klasy jakościowej deklarowano, bo nic nie broni sprzedać sadzonek nie spełniających wymagań jakościowych jeśli kupujący się zgodzi...
Może warto wyjaśnić dokładnie tą różnicę. Po prostu od wejścia w życie w/w rozporządzenia zniknęło "ze słownika" słowo norma. To o tyle istotna różnica, że (jak zapewne jeszcze większość z Was pamięta) norma jakościowa prawnie regulowała możliwość obrotu i dystrybucji towaru. Ten, który jej nie spełniał nie mógł znajdować się w handlu. Natomiast informacje podane tu w rozporządzeniu pełnią jedynie funkcję zaleceń dla producentów. I materiał, który owych parametrów (wyżej pięknie przedstawionych przez Rossynanta) nie spełnia, oczywiście jak najbardziej może znajdować się w obrocie i handlu. Odpowiadając więc wprost Zatorzaninowi - z haka nici :wink:
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

A ja co roku dawałam obornik na zimę pod drzewka, po prostu okopywałam całą koronę :oops: .
Może przez to tej wiosny aż 9 drzewek pomimo, że pięknie kwitło mi zmarzło.
Teraz wsadziłam już nowe nasadzenia , słyszałam w radiu , że lepiej wsadzać drzewka owocowe na jesieni , brzoskwinie wsadzę tylko wiosną .
rudix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2012, o 14:20

Post »

Chcę posadzić drzewka owocowe na działce o pow. ok. 8 arów. Czy powinnam sadzić jabłonie koło jabłoni, czereśnie koło czereśni itd., czy nie ma znaczenia które drzewa koło których będą rosły? Proszę o poradę, czym się kierować, oprócz zachowania odległości w sadzeniu drzewek.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Lepiej zgrupować, raz że do zapylania bliżej a dwa - jeśli przyjdzie się zająć, ciąć, czymś opryskiwać to prościej. Ale obowiązku nie ma.
Bożena Śmigielska pisze: słyszałam w radiu , że lepiej wsadzać drzewka owocowe na jesieni .
Kiedyś uczyć zwykli, że wiadomość dziennikarska musi odpowiedzieć na pytania: "co? gdzie? kiedy? kto? w jakim celu?" :lol:
:wit
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Witam
O jakiej porze należy sprawdzać poziom wód gruntowych przed sadzeniem drzewek?
Mam miejsce gdzie maju wynosił 50-60cm i nie wiem czy sadzić tam wiśnie czy śliwę czy może jakieś krzewy.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Poziom trzeba ustalić "stały" bo oczywiście po wiosennych roztopach czy przy powodzi wzrośnie. Jak na krótką chwilę wzrośnie to się nie liczy, jak na długo to kłopot. Jak lubi tak sobie wysoko stać po deszczach przykładowo to śliwy a nie wiśnie. Krzewy też potrafią cierpieć od zalania korzonków.
Do 50 cm to borówka amerykańska nawet lubi :wink:
:wit
Ivo_atom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 paź 2012, o 08:32

Post »

Wczoraj dopiero posadziłam drzewka - w czwartek ma u nas padać, a w nocy temperatura poniżej zera :(
Czy powinnam osłonić całe drzewko (geowłóknina), czy może tylko okolice dolne pnia i ziemię wokół drzewka?
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

W tej chwili jeszcze nie musisz drzewek zabezpieczać. Będzie jeszcze ciepło a poranny, chwilowy przymrozek im nie zaszkodzi. Przed większym mrozem dobrze jest zabezpieczyć korzenie przez usypanie kopczyka z ziemi. W taki sposób aby przykryte było miejsce szczepienia i jeszcze trochę szlachetnej odmiany. I w zasadzie to by wystarczylo. Jeśli posadziłaś czereśnie lub brzoskwinie to można okryć drzewko agrowłókniną zimową (biała) lub ogacić słomą. Wystarczy pień.
Ivo_atom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 paź 2012, o 08:32

Post »

Dzięki. Są to wiśnie i śliwy.
Przymrozek jednak od jutra + śnieg ;)
Novi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 paź 2012, o 00:29

Post »

Witam,

przepraszam, że zawracam głowę, a zależy mi na czasie.
Mój znajomy ma u mnie szkółkę drzewek jabłoni, którą chce sprzedać. W przyszłym tygodniu drzewka mają być wykopane i sprzedane. W związku z tym mam pytanie jak usunąć liście i kiedy to zrobić? (Mówił, że dzień przed wykopaniem drzewek; obaj nie jesteśmy specjalistami, stąd moje pytanie).
Oraz drugie pytanie: w jakiej cenie mogą być takie drzewka?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam
Gabriel
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Szkółka znajomego to chyba jest taka amatorska :wink: . Z tego co wiem do pozbywania się liści są specjalne środki, którymi się pryska młode drzewka. Przy tej pogodzie to chyba liście same odpadną.
Novi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak, jest amatorska :)
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Jak amatorska to można poobrywać liście.
Nie wiem jak ceny gdzie indziej, ale w centrach ogrodniczych jabłonie po 15- 20 zł, gruszę też coś koło tego, śliwy, morele, brzoskwinie drożej koło 20 - 25 zł.

Hurtem to sadownicy jabłonie biorą po 4 -6 zł ale po kilkaset, kilkatysięcy drzewek. Oczywiście te pierwszego wyboru.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Novi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”