Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sadzenie drzew owocowych
Może warto wyjaśnić dokładnie tą różnicę. Po prostu od wejścia w życie w/w rozporządzenia zniknęło "ze słownika" słowo norma. To o tyle istotna różnica, że (jak zapewne jeszcze większość z Was pamięta) norma jakościowa prawnie regulowała możliwość obrotu i dystrybucji towaru. Ten, który jej nie spełniał nie mógł znajdować się w handlu. Natomiast informacje podane tu w rozporządzeniu pełnią jedynie funkcję zaleceń dla producentów. I materiał, który owych parametrów (wyżej pięknie przedstawionych przez Rossynanta) nie spełnia, oczywiście jak najbardziej może znajdować się w obrocie i handlu. Odpowiadając więc wprost Zatorzaninowi - z haka niciRossynant pisze:...Problem w tym czy materiał jest 'kwalifikowany' i jakiej klasy jakościowej deklarowano, bo nic nie broni sprzedać sadzonek nie spełniających wymagań jakościowych jeśli kupujący się zgodzi...

Pozdrawiam serdecznie

- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
A ja co roku dawałam obornik na zimę pod drzewka, po prostu okopywałam całą koronę
.
Może przez to tej wiosny aż 9 drzewek pomimo, że pięknie kwitło mi zmarzło.
Teraz wsadziłam już nowe nasadzenia , słyszałam w radiu , że lepiej wsadzać drzewka owocowe na jesieni , brzoskwinie wsadzę tylko wiosną .

Może przez to tej wiosny aż 9 drzewek pomimo, że pięknie kwitło mi zmarzło.
Teraz wsadziłam już nowe nasadzenia , słyszałam w radiu , że lepiej wsadzać drzewka owocowe na jesieni , brzoskwinie wsadzę tylko wiosną .
Chcę posadzić drzewka owocowe na działce o pow. ok. 8 arów. Czy powinnam sadzić jabłonie koło jabłoni, czereśnie koło czereśni itd., czy nie ma znaczenia które drzewa koło których będą rosły? Proszę o poradę, czym się kierować, oprócz zachowania odległości w sadzeniu drzewek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Lepiej zgrupować, raz że do zapylania bliżej a dwa - jeśli przyjdzie się zająć, ciąć, czymś opryskiwać to prościej. Ale obowiązku nie ma.

Kiedyś uczyć zwykli, że wiadomość dziennikarska musi odpowiedzieć na pytania: "co? gdzie? kiedy? kto? w jakim celu?"Bożena Śmigielska pisze: słyszałam w radiu , że lepiej wsadzać drzewka owocowe na jesieni .

- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Witam
O jakiej porze należy sprawdzać poziom wód gruntowych przed sadzeniem drzewek?
Mam miejsce gdzie maju wynosił 50-60cm i nie wiem czy sadzić tam wiśnie czy śliwę czy może jakieś krzewy.
O jakiej porze należy sprawdzać poziom wód gruntowych przed sadzeniem drzewek?
Mam miejsce gdzie maju wynosił 50-60cm i nie wiem czy sadzić tam wiśnie czy śliwę czy może jakieś krzewy.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Poziom trzeba ustalić "stały" bo oczywiście po wiosennych roztopach czy przy powodzi wzrośnie. Jak na krótką chwilę wzrośnie to się nie liczy, jak na długo to kłopot. Jak lubi tak sobie wysoko stać po deszczach przykładowo to śliwy a nie wiśnie. Krzewy też potrafią cierpieć od zalania korzonków.
Do 50 cm to borówka amerykańska nawet lubi

Do 50 cm to borówka amerykańska nawet lubi

Wczoraj dopiero posadziłam drzewka - w czwartek ma u nas padać, a w nocy temperatura poniżej zera 
Czy powinnam osłonić całe drzewko (geowłóknina), czy może tylko okolice dolne pnia i ziemię wokół drzewka?

Czy powinnam osłonić całe drzewko (geowłóknina), czy może tylko okolice dolne pnia i ziemię wokół drzewka?
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
W tej chwili jeszcze nie musisz drzewek zabezpieczać. Będzie jeszcze ciepło a poranny, chwilowy przymrozek im nie zaszkodzi. Przed większym mrozem dobrze jest zabezpieczyć korzenie przez usypanie kopczyka z ziemi. W taki sposób aby przykryte było miejsce szczepienia i jeszcze trochę szlachetnej odmiany. I w zasadzie to by wystarczylo. Jeśli posadziłaś czereśnie lub brzoskwinie to można okryć drzewko agrowłókniną zimową (biała) lub ogacić słomą. Wystarczy pień.
Dzięki. Są to wiśnie i śliwy.
Przymrozek jednak od jutra + śnieg ;)
Przymrozek jednak od jutra + śnieg ;)
Witam,
przepraszam, że zawracam głowę, a zależy mi na czasie.
Mój znajomy ma u mnie szkółkę drzewek jabłoni, którą chce sprzedać. W przyszłym tygodniu drzewka mają być wykopane i sprzedane. W związku z tym mam pytanie jak usunąć liście i kiedy to zrobić? (Mówił, że dzień przed wykopaniem drzewek; obaj nie jesteśmy specjalistami, stąd moje pytanie).
Oraz drugie pytanie: w jakiej cenie mogą być takie drzewka?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Gabriel
przepraszam, że zawracam głowę, a zależy mi na czasie.
Mój znajomy ma u mnie szkółkę drzewek jabłoni, którą chce sprzedać. W przyszłym tygodniu drzewka mają być wykopane i sprzedane. W związku z tym mam pytanie jak usunąć liście i kiedy to zrobić? (Mówił, że dzień przed wykopaniem drzewek; obaj nie jesteśmy specjalistami, stąd moje pytanie).
Oraz drugie pytanie: w jakiej cenie mogą być takie drzewka?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Gabriel
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Szkółka znajomego to chyba jest taka amatorska
. Z tego co wiem do pozbywania się liści są specjalne środki, którymi się pryska młode drzewka. Przy tej pogodzie to chyba liście same odpadną.

Tak, jest amatorska 

-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Jak amatorska to można poobrywać liście.
Nie wiem jak ceny gdzie indziej, ale w centrach ogrodniczych jabłonie po 15- 20 zł, gruszę też coś koło tego, śliwy, morele, brzoskwinie drożej koło 20 - 25 zł.
Hurtem to sadownicy jabłonie biorą po 4 -6 zł ale po kilkaset, kilkatysięcy drzewek. Oczywiście te pierwszego wyboru.
Nie wiem jak ceny gdzie indziej, ale w centrach ogrodniczych jabłonie po 15- 20 zł, gruszę też coś koło tego, śliwy, morele, brzoskwinie drożej koło 20 - 25 zł.
Hurtem to sadownicy jabłonie biorą po 4 -6 zł ale po kilkaset, kilkatysięcy drzewek. Oczywiście te pierwszego wyboru.
Dziękuję!