Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Halinko ładne masz przedszkole roślinne :lol:
Tulipany z pasiastymi liśćmi bardzo lubię, dlatego lubię je oglądać i nie kwiaty podglądam tylko te ciekawe listeczki.
To normalne, że jak jest pogoda cały czas spędzamy w ogrodzie, wieczorami padamy, na forum nie mamy czasu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj, nie udana majówka w tym roku, kapryśna wiosna i pandemia, wszystko się sprzysięgło, żeby nas zatrzymać w domu. ;:202
U nas drugi dzień prawie bezustannie leje a zimny wiatr przenika na wskroś.Tylko ślimaki się cieszą, bo nikt im w jedzeniu nie przeszkadza. ;:222
U Ciebie faktycznie, przymrozki dały roślinom popalić ;:oj u nas raz sypnęło krupą śnieżną, ale większych przymrozków nie było. ;:185
Zachwycają Twoje hiacynty, sasanki,żonkile,dorodne sieweczki, zwłaszcza cann, tulipany, pierwiosnki, piwonie koperkowe, których ja nie posiadam. ;:63 ;:138 Uroczy zakątek iglasty i elegancki domek dla ptaszków, odwdzięczą się, wyjadając robactwo. ;:215
Halinko, oby nam wszystkim w końcu pogoda dopisała i pozwoliła spokojnie popracować a zdrówko dawało siłę do działania. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A co to Ty tam Halinko powystawiałaś na taras? Kanny rozpoznaję, a reszta?
I co to za purchawka na przedostatnim zdjęciu? Ciekawe takie.
Clio1
50p
50p
Od: 20 kwie 2021, o 19:47

Post »

Ten grzybek taki pomarszczony? Cóż to za cudo?
U mnie... Sylwia
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halinko
Sasanki i hiacynty śliczne. ;:108
Widzę, że i smardz jadalny jest u Ciebie, no to masz bogactwo. :tan
Piwonia pokazuje ładne pączusie. ;:215
No aby było ciepło już bo w końcu kawkę na tarasie wypadało by wypić, a na razie jak nie porywisty wiatr to deszcz.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witajcie :wit

Dzisiaj jeszcze nie pada, ale jest zimno i ciemno za oknem.Wczoraj było fatalnie silny zimny wiatr, deszcz a i grad nas nie ominął. Nadchodząca noc więcej jak pewne, że będzie z przymrozkiem ;:223

Dorotko dziękuję ;:167 też uwielbiam te pstrokate liście, dlatego mam tyle host i teraz zdecydowałam się na canny.
Hostom kwiaty praktycznie wszystkie wycinam, aby liściorki rosły w siłę. ;:196

Powoli już swe noski pokazują:
Obrazek

Obrazek

Stasiu to prawda, a ja szczególnie źle się czuję przy takiej pogodzie, żyć się nie chce ;:223
Przymrozki dały się we znaki, sąsiad twierdzi,że u niego było nawet -7.
Dziękuję za życzenia i z całego serca odwzajemniam ;:167 , a za zdrówko szczególnie, bo za wiele go nie mam.
Kwiatkom przekaże pochwały, jak tylko pogoda na to pozwoli ;:167

Czarnemu hiacyntowi udało mi się w końcu uchwycić kolor, chociaż daleko nu do czarnego

Obrazek

Obrazek

Wandziu są to heliotropy. Jestem szczęśliwa, że się udało bo to moje pierwsze wysiewy tych roślinek. Wcześniej próbowałam z żurawkami i hostami, też odniosłam sukces ;:306
Ta purchawka to smardz. Podobno rarytasik dla podniebienia, ale niech inni jedzą, ja nie będę ryzykowała ;:306

Można powiedzieć, że mam wysyp:
Obrazek

Obrazek

Clio1 ten grzybek pomarszczony to smardz jadalny, trzeba uważać, aby nie pomylić z piestrzenicą kasztanowatą, która jest trująca :roll:

Obrazek

Ewuniu dziękuję ;:167 kwiatkom oczywiście też.
Sasanki stare zaczynają dopiero kwitnąć, zeszłoroczne nabytki ledwo co wypuszczają, a tegoroczne fatalna pogoda zniszczyła. ;:145 Jeszcze hiacynty mają swoje ostatnie podrygi i żonkile powolutku ustępują miejsca tulipanom ;:196

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę szybkiej poprawy pogody ;:3 ;:4

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Halinko :wit
Też bym chyba nie ryzykowała jedzenia grzybków choć takie ładne. Można by zasięgnąć porady w sanepidzie, bo jeśli sie u Ciebie zadomowią to miałabyś pożytek.
Mimo tej paskudnej pogody pięknie masz i kolorowo ;:138 Te cudne hiacynty mają takie wesołe kolorki :tan a bukiecik narcyzów też rozświetla rabatkę.
Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci zdrówka i optymizmu ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko może i warto, ale i tak bym ich nie jadła ;:306
Chodziłam zobaczyć czy ślimaki robią sobie wyżerkę, ale jest tak zimno, że i one się pochowały ;:oj ;:oj
Dziękuję w imieniu kwiatków, hiacynty w tym roku faktycznie dają ładne akcenty, ale bliżej jesieni zbiorę je i wsadzę w jedno miejsce .
Za życzenia dziękuję i z serca odwzajemniam ;:167 ;:3 ;:196

Ostatnie podrygi

Obrazek
Omieg
Obrazek
Pozdrawiam Halina
Clio1
50p
50p
Od: 20 kwie 2021, o 19:47

Post »

Halinko, ja grzyby to raczej podziwiam. Jeść się boję, bo kiedyś niestety zatrułam się grzybami. Teraz to tylko hodowlane jadam i to te, które sama dam radę wypielęgnować. Od czasu do czasu kupuję snopek z boczniakami.
U mnie... Sylwia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halinko, masz przepiękną i bogatą kolekcję hiacyntów w różnych kolorach i ich odcieniach! ;:138 ;:138
Omiegi popisują się swymi słonecznymi kwiatuszkami, ;:333 zastępując promienie tego, które z góry powinno ozłacać świat.
Hosty rwą się do pokazania swego dostojnego piękna, a smardze w takiej ilości, że ho-ho! ;:63
Bardzo lubię grzyby, ale tylko takie, które dobrze znam i jestem pewna, że nie pomylę z trującymi. Smardze są pyszne, jednak łatwo je pomylić z trującymi, dlatego nigdy nie ryzykowałabym skosztować ich bez fachowej oceny. ;:108
Żółciutkie narcyzy i forsycja fantastycznie rozjaśniają wątek, ;:215 szczególnie gdy za oknami chmury i deszcz.
U mnie dzisiaj przewaga słońca i bez deszczu, ale zimno i wietrznie.

Dobrego, słonecznego tygodnia, Halinko. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia ja uwielbiam grzyby, ale jem tylko te, które sama nazbieram, są to prawdziwki i podgrzybki :heja Kurki też lubię,ale ostatnio coś ich u nas nie ma :wink:
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196

Lucynko dziękuję w imieniu hiacyntów i nie tylko ;:167 Na jesieni troszkę ich dokupiłam i większość rośnie w doniczkach porozrzucane po ogrodzie.Bliżej jesieni zbiorę je wszystkie i posadzę w jedno miejsce, ale czy to mi się uda :?:
Nie wiem czy zauważyłaś, ale bardzo lubię żółte kwiatki, a następnej kolejności są niebieskie i białe ;:306 Hosty na noc dostały kapelusze, aby nie przymarzły im nosy do ziemi ;:306
Ze smardzami u mnie jest podobnie i raczej już też nie zaryzykuję, aby je spróbować ;:185
U mnie dzisiaj było 2 na minusie, ale teraz zapowiada się śliczna pogoda :tan
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Stworzyłam takie dwa klombiki z nowymi piwoniami
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Halinko, znowu ogród pełen doniczek, a ja nic nie przykryłam, a przymrozek był, co widać po lekko opuszczonych listkach rododendronów. ;:145
Piękne hiacynty, narcyzy i tulipany rozkwitają ;:138 Bardzo jestem ciekawa tego żółto-zielonego maluszka ;:oj
Poletko smardzów ;:215 , pewnie, oczywiście po dokładnej analizie, spróbowałabym takiego z własnego ogródka :D
Słoneczka omiegu nadrabiają zaległości tego podniebnego i świecą niezależnie od pogody. :tan
Nie pozwalasz kwitnąć swoim hostom? Przecież ich kwiatki są takie śliczne ;:oj
Miłego dnia, Halinko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto żal mi się zrobiło tych host i wieczorem okryłam, może i dobrze bo było -2 :tan
Dziękuję za pochwały i kwiatuszkom przekażę, że są chwalone ;:167
Martuś jeżeli chodzi o hosty to w zeszłym sezonie tak się prezentowały :D

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Smardze są OK. ja bym zaraz się za nie wzięła, ale nie bardzo jest gdzie zbierać.
Upatrzyłam kiedyś dużą ilość tych grzybów, ale przy samej szosie, czyli ze sporym dodatkiem metali ciężkich.
W ogrodzie się zdarzają, ale jak dotąd tylko pojedyncze sztuki, więc nie ruszam, może kiedyś będzie więcej.

Twoja wiosna jest dużo bardziej zaawansowana niż moja.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Halinko piękne te klombiki super to wygląda ;:oj wiosna u Ciebie w pełni taka kolorowa mimo nie fajnej pogody. Pozdrawiam miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”