Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Dziękuję, Henryku :D Niech rośnie zdrowo, to będziesz miał ;:oj
Ale wiecie co...? Właśnie tak popatrzyłam, że to już ponad miesiąc od wysiewu pierwszej partii... Może czas na małe podsumowanie. W kolejności alfabetycznej- rosną sobie i dokiełkowują (stan na dzień 16 i 17 stycznia):

Bauhinia monandra:
Obrazek

Carralluma russeliana
Obrazek

Colvillea racemosa
Obrazek

Cryptostegia grandiflora
Obrazek

Cyanotis speciosa
Obrazek

Delonix decaryi
Obrazek

Delonix floribunda
Obrazek

Delonix pumila
Obrazek

Delonix regia
Obrazek

Obrazek

Delonix wszystkie:
Obrazek

Edithcolea grandis yellow flower
Obrazek

Epiphyllum crenatum ssp.kimnachii (San Cristobal) - w sumie niedawno pokazywany, ale serducho się raduje, więc niech w zestawie będzie raz jeszcze ;:138
Obrazek

Epiphyllum sp. Peru
Obrazek

Eugenia uniflora
Obrazek

Euphorbia viquieri
Obrazek

Hibiscus cannabinus
Obrazek

Obrazek

Hibiscus sabdariffa
Obrazek

Hibiscus - siewki razem
Obrazek

Indigofera hirsuta
Obrazek

Lepismium miyagawae
Obrazek

Morrenia odorata (Cynanchum odoratum)
Obrazek

Senna alata
Obrazek

Stereospermum euphorioides
Obrazek

Thespesia populnea
Obrazek

Uncarina peltata
Obrazek

Vincetoxicum nigrum
Obrazek

Vitex agnus - castus
Obrazek

Woodfordia fruticosa
Obrazek

Mam nadzieję, że nie przynudziłam... Miłej niedzieli wszystkim życzę :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mając skali porównawczej trudno pisać o wielkości siewek ale większość z nich wygląda naprawdę doskonale! Rozwinięte, pokryte listkami gałązki...
Dla mnie bomba! ;:138

Rozumiem Twoją radość z tego stanu rzeczy. Ba, cieszę się razem z Tobą. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niesamowicie dziękuję, Henryku, za tak miłe słowa odnośnie roślinek! ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Przeglądając Twoje wpisy z wstawionymi fotkami na których są profesjonalnie opisane wysiewy, siewki, sadzonki, odnoszę wrażenie, że jestem w specjalistycznym zakładzie zajmującym się rozmnażaniem roślin tropikalnych. Ilość - różnorodność wysiewów i rosnących już młodych roślinek, "zmusza" mnie do zadania pytania; ;:oj ;:oj ;:oj , jak Ty to ogarniasz, gdzie to wszystko mieścisz, toż to są "obsiane hektary" - przesyłam słowa uznania ;:215 ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Żanett-ko :wit
Ależ u Ciebie obrodziło,wprost nie do uwierzenia,przepiękny widok ;:138
Pozdrówka.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

O Matyldo- ileż ty tego nasiałaś- gdzie ty to pomieścisz jak to wszystko podrośnie :;230 :;230 :wit
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

No, no Żanetko u Ciebie to mam chyba największe zaległości ;:223
Tak mnie wciągnęło ŻYCIE że zapomniałam o wszystkim innym...

Ile nowości wysianych, ile ciekawych roślinek pokazanych i opisanych nie sposób wymienić. Mnie najbardziej jak do tej pory przypadły do gustu wysiewy śmierdzieli - trzymam za nie mocno kciuki!!
Za całokształt włożonej pracy należą się brawa i podziękowania - bardzo miło spędziłam dzisiejszy wieczór oglądając to co poczyniłaś ;:180

Co tam u Twoich Hoy? Pokaż no ten busz w sypialni!! Śpisz już na hamaku zrobionym z pędów tych roślin? :;230
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Cóż mogę rzec - szaleństwo po prostu ;:306
Też bym zapytała gdzie zamierzasz to pomieścić, ale już chyba nie raz pytałam i okazuje się, że u ciebie miejsce jest rozciągliwe, więc nie ma się co martwić :D
Delonki na razie zdominowały resztę pod względem zielonej masy (a Woodfordia ilościowo). Z kolei Indigofera hirsuta na razie wygląda dla mnie jak siewka czegoś pomiędzy pomidorem a ogórkiem, ale zapowiada się ciekawie! I za maleństwo Lepismium miyagawae trzymam kciuki ;:333
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ja, kibicując i wszystkim maluchom, i tym z półek okiennych, niezmiennie czekam na delonki ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, Mieczysławie, Arku, Pati, Martuś, Dorotko, Lucynko - jesteście kochani, że tu zaglądacie, bardzo Wam dziękuję! ;:196
Henryku - rzeczywiście nie mam przy zdjęciach czegoś w rodzaju skali porównawczej, ale to nadrobię przy najbliższej okazji, a ta będzie niedługo :D
Mieczysławie - również serdecznie dziękuję za tak miłe słowa! Rzeczywiście, ogromnie się cieszę z tych wysiewów. Daleko mi jeszcze do - jak to ślicznie nazwałeś: "specjalistycznego zakładu zajmującego się rozmnażaniem roślin tropikalnych", ale ta ilość wschodów, które mam, pozwala to jeszcze ogarnąć. Co prawda kombinuję ile mogę z miejscem, niedługo część wyląduje już na półce osobno przygotowanej, gdzie z doświetlaniem nie będzie problemu, tylko pracy więcej. Ale co tam, lubie te robote :D
Areczku - również wielkie dzięki ;:196
Pati - wielkie buziaki! Oby urosły, a miejsce będzie :D
Marta - no wreszcie się pojawiłaś! Życie życiem, ale rośliny też mają swoje, a my? Wolno to tak nas zostawiać? Obrazek Ale grunt, że jesteś i ja jestem ciekawa, co u Twoich roślinek. Na moje hoje przyjdzie jeszcze czas, niektóre już ruszyły ze wzrostem, niektóre nie chciały się ukorzenić, a niektóre... zasuszyłam :oops: Ale ogólnie całkiem sporo twardzieli zimę przetrwało i powoli się budzi. Do hamaku jeszcze daleko :;230
Dorotko - trzymaj kciuki mocno, bo te maleństwa najtrudniej utrzymać. A i ja z zaciekawieniem patrzę, do czego ta Indigofera podobna... ;:306
Lucynko - wreszcie i Ty się pojawiłaś! Delonki jak i hibiskusy pokaże na nowej miejscówce, już niedługo :D

A teraz mam dla Was ciekawostkę, bo tych nasion się przewinęło już u mnie dość sporo w ciągu tych... no już lat ;:oj ale czegoś takiego żadne jeszcze nie miało. Chodzi o roślinkę Strychnos usambarensis . Jak się nazywa ładnie, tak jest groźna jak mało która, ze względu na strychninę. Rodzaj Strychnos u nas nazywamy kulczybą, ale ten gatunek występuje na Wyspie w prowincji Antsiranana, tworząc liany lub małe krzewy. Kwitnie podobno ślicznie. Jest więc groźna, ale piękna. Nasiona to takie - jak to określiła Beata (Bebos) - "guziki", z która konsultowałam ten dziwny przypadek. I własnie ciekawostką są te "guziki" - wysiane w pudełku plastikowym, przezroczystym, i pewnego razu widzę kłębowisko białych "ogonków", ale wręcz zaplecionych w siebie. Musiałam je wyjąć z tego podłoża i wsadzić w nowe, osobne miejsca. Zaciekawiło mnie, że te ogonki, podobne do "kiełków", pojawiły się w podłożu, a nasionko ani drgnie w sensie wypuszczenia liścieni czy choćby czegoś podobnego do łodygi...Spotkał się ktoś z czymś takim? Dodam, że wszystkie nasionka takie ogonki mają, nie jedno, więc jest to chyba jakaś reguła? Tak to wygląda u mnie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobne to jest... do zupełnie niczego! Obrazek No i ciekawi mnie dalszy sposób kiełkowania tej rośliny. Wyjdzie coś na wierzch czy nie...? Obrazek
Jakie by nie było, cieszę się, że coś się z tą roślinką dzieje, a Was serdecznie pozdrawiam! :wit
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Hej - nie wspomniałaś, że te robaczkowate wyrostki rosną w bok lub lekko ku górze...myślałam, że w dół, jak korzonek. Wyszukałam a necie, ze nasiona kulczyby mają bielmo zrośnięte ze skórką, więc liścieni się nie spodziewaj! Tylko u nasion bezbielmowych one się pojawiają i tam są mat. zapasowe (zamiast w bielmie). Pytałam cię, czy ten gatunek to pnącze? Piszesz, że tak...oczywiście nie znam sie na takich egzotach, ale jeśli nie widzisz włośników na tych wyrostkach - to są to pędy (?) - jeśli się nie mylę, widać już żółtawą barwę...czyżby to plastydy gotowe na dawkę światła? Ale ich na siłę nie odsłaniaj...
Doczytałaś, że te spore, guzikowate nasiona wykorzystywane są w wielu regionach jak pionki do rożnych gier?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaaa, bo ja nie patrzyłam, czy one rosną w bok czy w górę, wyjęłam poplątane i takie o, jak na zdjęciu ;:306 Ten gatunek tworzy pnącze (znaczy: liany, ale to chyba jest to samo?), włośników nie ma, więc rzeczywiście jakby to na pęd wyglądało... Nie wiem, nigdy nie wysiewałam lian poza Adenia, ale one najpierw tworzą takie coś w rodzaju bazy i inaczej się "pną". Oczywiście, na siłę nie odsłaniałam, wsadziłam w osobne doniczki i zobaczymy co będzie dalej.
Zastosowanie jako pionki...? Nie, tego nie doczytałam. Na upartego można byłoby nawet w pchełki nimi grać, bo rzeczywiście takie ładne, ale kurcze, to właśnie nasiona są najbardziej trujące z całej rośliny :;230 Dość ryzykowna gra, wręcz o hazardową zahacza :;230
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Różne tutaj rośliny i siewki widziałem ale ten to naprawdę dziwoląg czystej wody. ;:218
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / ale ten to naprawdę dziwoląg czystej wody. ;:218
- aż "strach pomyśleć" co z tego wyrośnie ;:306 , ale podziwiam pasję Żanety do wysiewu, tych zapewne ciekawych roślin ;:180 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Janet-jestem pod wrażeniem Twoich wysiewów ;:180 Niesamowite są. Jak las. Gratuluję :uszy
Chyba jakiś growboksik dla nich stworzyłaś?
Pozdrawiam ;:3
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”