Krysiu Piesek jest u mnie od szczeniaka, ma około 9 lat, kotek to włóczykij bezdomny znam ją od stycznia i od tego czasu ją dokarmiam, niestety mój pies goni koty. Przy próbie wprowadzenia kota do domu straciłam rozsadę kwiatów z parapetu.
Dziś o 5 rano było +1 w powietrzu, ale póki co nie przeszkadza to drzewom które zazieleniają się i większości roślin w ogrodzie. Na pewno hamuje nieco robactwo typu poskrzypek liliowy, mszyca.
Śliczny ten owad, jeszcze takiego nie spotkałam, znasz może jego nazwę?
Piękne masz tulipany. Szafirek też bardzo ciekawy, ma takie grubiutkie kwiatostany. Narcyza 'Mount Hood' kupiłam kiedyś w B.ale niestety okazał się całkiem inną odmianą.
Piesek z charakterem i broni swego terenu. Szkoda tylko, tych zniszczonych rozsad.
Lidziu miał wyjątkowo duże oko (zielone), nie znam go. Dziękuję Chyba mam już dosyć tulipanów. Pogodziłam się ze stratą części rozsad. Nie spiszę się z wysadzaniem domowych rozsad, w nocy jest około 10 stopni mniej iż za dnia (około 10-12 stopni) a to chyba za chłodno?
Ewelinko był wówczas chłodny wieczór możliwe że było mu zimno, większość motyli już dawno by uciekła. 1 róża wypadła, reszta ok.
Karolinko ciekawe czy to nie jest jakiś obcy gatunek?
Tulipany
W warzywniku wzeszły koper, groszek, sałata i groch. Wysiałam ogórki. Ścięłam ostatniego miskanta.
Dziś zauważyłam brązowe plamy na końcach płatków u kwiatów jabłoni, trochę mnie to niepokoi. Zauważyłam też że znaczna część pędów złotlina Pleniflora ma uszkodzenia - jest sucha. Bardzo dobrze radzą sobie za to chwasty i pełno jest komarów Wysiałam buraczki i fasolkę i posadziłam część rozsady aksamitki.
Niezapominajka i ułudka wiosenna
Floks kanadyjski i amonagawa, która nie spieszy się w tym roku z kwitnieniem (zapewne wpływ na to mają chłodne noce)
Stokrotka (miałam kilka lat temu pełne czerwone, zapewne jest to ich "krewniaczka"), tulipan lodowy
Krzysztofie dziękuję Tak ogród przez ten czas znacznie się wzbogacił, ale nie obyło się bez strat (z każdej grupy roślin).
Blueberry 20cm, nadal kwitnie, ale jej kwiaty sę trochę zmieniły (zdjęcie później).
te czosnki są różne czy tylko rosną na różnych wysokościach ?
U mnie też podobnie wyglądają irysy wysokie.
Już od jakiegoś czasu prezentują pąki ale jeszcze nie ma kwiatów. Na co czekają ? Miłego weekendu
Wow, ile masz kwiatów Ja nie mam tyle bylin i nawet części ich nie znam Glicynia przekwitła a palubin ten na pniu faktycznie będą cięła. Przesadziłam go w lepsze miejsce i liczę na to ,ze sie rozrośnie . mam też małego przy ziemi, ale zarosły go w ub. r. marcinki i mało zawiązał kwiatów. W tym roku będe przycinała marcinki, niech sie palubin rozrośnie , zakwitnie ładnie ...