Balkonowe Rosarium / 2.

Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Balkonowe Rosarium / 2.

Post »

Nie ilość ale jakość się liczy ;:333
Ja mam ponad 100 i co z tego? Nie ma się czym chwalić.

Herzogin Christiana ;:167
x-al-ia

Post »

alexio, wyobrażam sobie, że przykro ścinać kwiaty takiej róży jak Rosengräfin, ale przynajmniej ocalały w tym cudownym bukieciku. ;:167 Piękna kula pomponików i nawet lekko podniszczone płatki kwiatów nie odbierają jej roku. Mówi się, że wino dojrzewa i nabiera smaku z wiekiem, u tej róży chyba też tak jest... :D
Ty zawsze wiesz co wybrać, bo nawet "jednorazówka" świetnie się trzyma. Myślę, że ona jeszcze długo utrzyma kwiaty, a i pączki mają szansę się rozwinąć. Pamiętaj, że ją obserwuję! :D U mnie tego typu różyczki niekiedy po ścięciu kwiatów, doczekały się drugiego kwitnienia, ale i tak kończyły na jednym sezonie. Jednak moje doświadczenie z różami, a Twoje to spora różnica.
Mogłabyś przymknąć oko na kolor King G.I. :wink: Mnie ta róża podbija serce, a jeszcze jak pokażesz ją w fazie rozkwitu wszystkich kwiatów, to w przyszłym roku za wszelką cenę zechcę ją zdobyć.
Chyba się pomyliłam pisząc ostatnio, że kwiaty Herzogin Ch. nieco ucierpiały podczas deszczu, bo tutaj są zdrowe i niczym nie tknięte. Czy to ilustracja z bajki... ? :) Chcę tę różę! I jeszcze pytanie: czy są to kwiaty tej róży wysokiej w wiklinowej osłonce, czy niskiej w donicy?

Przeglądając Twój album, znalazłam w nim różę Kurfurstin Sophie i chciałabym zapytać, czy w uprawie balkonowej łatwa jest ta róża? Uparłam się na jakąś różę francuską. Mówię, że już żadnej w tym roku nie kupię, a ciągle jakiejś szukam... ;:24
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Herzogin Christina to mój numer jeden ;:167 Alexio na tak niewielkiej powierzchni stworzyłaś piękny ogród różany. ;:180
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:7 ,
apus, G.of R. jest malutka rozyczka, moja 3- latka rosnie na szerokosc. Twoja tegoroczna nie ma jeszcze kwiatow, moje nowki tez jeszcze nie.

Daysy, ;:196 .

Lisico, ... bardzo, bardzo dawno temu wprowadzilam sie do 1-go mieszkania z balkonem, powiesilam skrzynki z pelargoniami. Chcialam jeszcze drzewko. Sklep ogrodniczy, do ktorego trafilam, okazal sie szkolka rozana.
Kupilam tam moja 1-sza roze pienna ... i tak sie zaczelo.
Teraz mam 20 m., 2 lezaki, stolik, kilkanasci roz, inne roslini i okropny tlok ;:224 .

Aprilku, chyba nie jest tak zle z Twoimi rozyczkami..., poza tym masz duzo innych roslin... ;:108 .

alegorio, moja droga, wcale nie jest mi przykro obcinac ..., taka kolej rzeczy, a ze stalo sie troche wczesnien niz normalnie..., nic to. R. M.-H. ma jeszcze 3 galazki z kwiatami i podarowala mi piekny, nowy ped od korzenia ;:333 .
Bukiecik pieknie pachnie... ;:224 .
Jednorazowka ,ma sie dobrze, rozwijaja sie nowe seledynowe kwiaty, OK, beda foty .
Jak kupowalam Kinga G.I. wiedzialam, ze jest czerwony..., ja tylko nie umiem opisac tego odcieniu. Wiesz, ja do niedawna jezdzilam tylko czerwonymi samochodami..., teraz mam niebieski, pasuje do donic... ;:306 .
Jak chcesz Kinga z "wszelka cene", to jestem pewna, bedziesz go miala.
Wczesniejsze zdjecia Herzogin sa tej "glinianej", pozostale "wiklinowej", widac tam paliki bambusowe, bo ona teraz w gorsecie.
Kurfürstin byla kilka lat moja sztandarowa roza, niestety bardzo ucierpiala w zeszloroczne upaly i nie zregenerowala sie .
Zamieszkala w ogrodzie sasiadki i ma sie juz duzo lepiej. Zostal mi jej syn... ;:306 .

Jonatanko, ;:180 , ale to jest raczej rozany balagan... ;:306

;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-al-ia

Post »

Wiesz, ja do niedawna jezdzilam tylko czerwonymi samochodami..., teraz mam niebieski, pasuje do donic... ;:306 .
Myślę, że pasuje nie tylko do donic... :;230 Kobieta, która kocha róże to kobieta elegancka. Na pewno czasami ubierasz elegancką sukienkę i zakładasz eleganckie, wysokie szpilki. :;230

Ja na razie nie przyznaję się w czym rosną moje róże... Twoje donice są super. :) Estetycznie pasują do szarej nawierzchni tarasu i jednocześnie do wiodącego, różowego koloru Twojej różanej kolekcji. Idealnie spełniają swoją rolę również pod innym względem - latem chronią przed nagrzaniem, a zimą przed przemarzaniem korzeni roślin. Jedyny "minusik" to tylko taki, że ze względu na ciężar nie można ich złapać i szybko przenieść w inne miejsce, no ale po to jest głowa, żeby tak rozplanować nasadzenie, że przenoszenie nie zawsze jest konieczne.
W jednym Twoim starszym poście wyczytałam, że najcięższa Twoja donica waży tylko 10 kg mniej ode mnie... ;:306

A jak się miewa alexio syn Kurfurstin Sophie? Chyba nie pokazywałaś jego fotki... To mała różyczka, czy jakiś większy okaz, który jeszcze zakwitnie w tym sezonie? :)
Kusi mnie ta róża, bo francuska, etc. Czy Twoim zdaniem warto ją jeszcze kupić w tym sezonie, czy już za późno żeby nacieszyć się jej kwiatami?
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alegorio, King George I byl w prawdziwym zyciu synem Kurfürstin Sophie...
Mysle, ze bez problemu znajdziesz cos francuskiego , osobiscie mam za male doswiadczenie, dla mnie wazna roza nie hodowca...
x-al-ia

Post »

King Georg I byl w prawdziwym zyciu synem Kurfürstin Sophie...
Ależ okazałam się zielona, skojarzyłam coś innego... :oops:
...dla mnie wazna roza nie hodowca...
I słusznie, bo takie podejście jest bardzo rozsądne, ale... Dla mnie hodowca, to jak sygnatura na porcelanie. :D Największe pożądanie wzbudza we mnie porcelana niemiecka, bo kto nie chciałby mieć w swoich zbiorach np. miśnieńskich perełek (?) Równorzędną pokusą jest francuska Limoges. To samo z różami. Mając Kordesa kusi żeby mieć Meillanda, choćby dla porównania... :D

alexio, znowu zachwyciłaś serią cudownych zdjęć... ;:167 Nie wszystkie róże podpisane, ale większość z nich już rozpoznaję. Parfum F.C. kwitnie tak pięknie i tak obficie, że póki co, jest chyba w roli głównej na Twojej tarasowej scenie. Bardzo ładnie, gęsto i równo uformowana. Kwiaty - wiadomo, że z bajki. :)
Na drugiej fotce od końca, to Lavender F.C. ? Mam jeszcze wątpliwość co do tej piękności z kropelkami rosy/deszczu... (?)
Nie wiem czy kiedyś znudzą mi się Twoje różane widoczki... Nawet ta konewka w miętowym kolorze strasznie mi się spodobała... :wink: Za dużo tu emocji...
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Alexio,
Ja do dzisiaj jeżdżę czerwonymi samochodami i mam już tego powyżej uszu :twisted: :twisted:

Gratuluję dużego różanego balkonu. Na takim metrażu można urządzić niezły kącik kawiarniany.
Czekam na kolejne intrygujące rozy. Ile ich masz?
W moim ogrodzie (2,5 tys. metrów) mam 21 i wydaje mi się, że to dużo.
Masz (chyba?) Ventilo. Jak zakwitnie, pokaż proszę koniecznie i podziel się swoją opinią.

Pozdrawiam :wit
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alexia jak zwykle piękne ,wypasione krzaczki ,widzę że róże dostały nowe grafitowe donice ,coś przeoczyłam ,czy zmiana image balkonowego? "Jednorazówka " ;:306 no ale się uśmiałam,wcale po niej nie widać że to jej jednorazowe tournee ,kwiaty ma niespotykanej zielonkawej urody ,zgrabna i zdrowa szkoda by było jej tylko na "raz"
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alegorio, masz racje, każdy hodowca pozostawia na swoich odmianach rodzaj sygnatury, każdy ma swoj styl.
Mysle, ze wsrod "Francuzek" znajdziesz odmiane, ktora chwyci Cie za ;:167 . Oczywiscie poza King George I ... ;:306 .
U mnie rosna 3 odmiany, 3 francuskich hodowcow... :tan .

Tak, to Lavender F.C., a zdjecie nad nia, to Rosengräfin M.-H.

Lisico, mam chyba 14 odmian ;:24 , krzakow troche wiecej.
Mam Ventilo, beda foty..., powiem tylko, ze to odmiana dla baaaaardzo cierpliwych ;:108 .

Tolinko, nie, nie zmienilam image..., te plastikowe uzupelniaja te ciezkie gliniane, sa bardziej mobilne.
Rosna w nich odmiany, ktore dopiero poznaje, po jakims czasie moge zdecydowac o docelowej donicy.
Zobaczymy, jak "jednorazowka" sobie poradzi..., będę o nia dbala.

Obrazek

Obrazek

Ventilo, on jest duzo ciemniejszy..., nie umiem zrobic dobrych fotek.

Obrazek

Rosengräfin M.- H.

x-ja-a

Post »

Ciekawa jestem prawdziwego koloru Ventilo. Ten jest śliczny! A RMH w tych perełkach z kropli... Aaach.... ;:167
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

O mamusiu ;:oj , ile pięknego kwiecia ;:167 . Szaleją u Ciebie różyczki, co jedna to piękniejsza :shock: a krzaczki takie wypasione ;:224 .Masz na balkonie różany raj ;:138 ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
x-al-ia

Post »

U mnie rosna 3 odmiany, 3 francuskich hodowcow... :tan .
Jakie? :) Kojarzę na razie King George I oraz Ventilo, a tej trzeciej jakoś nie bardzo (Kurfurstin Sophie pisałaś, że już nie masz)... ;:24

Ventilo na zdjęciu jest dobry tylko nie pokazał jeszcze pełnego kwiatu. :wink:
Nie ukrywam jednak, że fotka, na której widnieje Rosengräfin M. H. jest zjawiskowa. Aż słów brakuje... Uroda kwiatów wprowadza w taki błogi nastrój... ;:19

alexio , zdecydowałam, że czas odsłonić niespodziankę dla Ciebie, oto ona:

Obrazek

To także Rosengräfin Marie Henriette. Nadałam jej synonim Alexia. ;:167 Zawsze ta róża będzie kojarzyć mi się z Tobą. Zainspirowana Twoim Rosarium, chciałam mieć "Twoją" różę i wybrałam tę - bardzo szlachetną odmianę. Kwiat na razie nie jest tak piękny jak na różanym krzewie u Ciebie, zatem wybacz tę niedoskonałość... Jest to pierwsze kwitnienie mojej róży (i pierwszy jej kwiat), mam nadzieję że z czasem kwiaty będą wykształcać się pełniej.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagno, to masz 2 mozliwosci..., posadzic (moze to juz zrobilas?), albo czekac az ktoras z kolezanek zrobi przyzwoite zdjecie... ;:306 .

Daysy, ;:97

Alegorio, bardzo ;:167 dziekuje za rozana niespodzianke..., czuje sie zaszczycona, ze jej drugie imie, to "alexia".
Jestem wzruszona i ;:87 .
Jest piekna, o niedoskonalosci nie mozna tu mowic. Wyglada troche inaczej, moja jest duzo jasniejsza, takie lody truskawkowe na smietanie... ;:108 . Ciekawe, jakie beda u Ciebie kolejne kwiaty..., czekam z Toba niecierpliwie ;:65 .
To juz znam nazwy Twoich 4 roz..., jeszcze tylko jedna jest zagadka. Czy moze jest juz ich wiecej ;:306 .
3-cia odmiana francuska jest "Pink Floriland" Nirp`a, jeszcze nie widzialam kwiatow ;:65 . Nie wiem, czy Ventilo rozwinie sie w pelni, zdjecia robilam kilka minut przed burza ;:131 .
;:168 ;:100
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”