Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Post »

Witajcie kochani. Mimo, że pogodowo dzień do bani, to jednak udało się troszkę popracować na działce. ;:215
Trochę popieliłam, poprzesadzałam po podziwiałam a Em wykańczał domek. :tan
Tulipany powoli pokazują mi, że najlepsze dni mają już za sobą. Na niektóre, na szczęście, jeszcze czekam. ;:65

Obrazek

Obrazek

Dolls Minuet mają czerwień jaką lubię, w odcieniu maliny. Bardzo mi się podobają zarówno jak i kolor tak i ich kształt. Tylko jakoś nie umiem im dobrego zdjęcia zrobić. :oops:

Obrazek

Obrazek

Soniu popracowałam. ;:108 Moje kłosowce nadal w domu. Nadal maleńkie. :oops:

Aniu zgadzam się z Tobą w stu procentach! ;:215 Obu odmian na pewno dokupię. ;:131

Gosiu nie strasz proszę takimi opowieściami. Niestety nie tylko od Ciebie je słyszę. :oops:

Anitko ja tak miałam w zeszłym roku. Też jesienią nie zakupiłam i wiosną nie mogłam przeboleć, że wszyscy pokazują cudne tulipany a ja nie mam. Ratowałam się bratkami, by też mieć coś kwitnącego. :wink: Jesienią to nadrobisz, tak jak ja.

Zuziu od dawna marzę o bzie. Gdybym tylko spotkała taki szczepiony na pniu, to bym kupiła ale jakoś nie spotkałam... ;:224 Niestety "rajdingu" po szkółkach też nie robiłam. Jedynie tyle co markety i mój jeden pobliski ogrodniczy. Ale... ;:183 co się odwlecze to nie uciecze. :wink:

Tak Moniko, Flaming Flag mam z biedry, zresztą jak i zdecydowaną większość moich cebulowych. ;:131

Marleno tak, Flaming Flag mam z Biedry.

Witch i u mnie Mata Hari zaczynała od wręcz żółtych, budyniowych odcieni. Na poniższym zdjęciu widać przez jakie stadia kolorów przechodzi jej kwiat. Te z lewej są młode, żółtawe. Z czasem bieleją i pojawiają się różowe smugi, bo później zdominować cały kwiat swym różowym kolorem -z prawej strony kępy jest to widoczne.

Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, no cudnie ;:63
Tulipan Van Ejik ;:167 A wiesz, że ona ma kilka odcieni? Mój Van Ejik znacznie ciemniejszy od Twojego ;:108 Jak zdążyłam się zorientować, to Van Ejik występuje w 5 odcieniach - Twój należy do tych zdecydowanie najładniejszych :D
Narcyz Mount Hood też wart grzechu ;:108 Muszę sobie koniecznie takiego zafundować ;:224 I widzisz co narobiłaś? Już planuję kolejne zakupy ;:124
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu wszystkie Twoje tulipany są zjawiskowe , po prostu piękne ;:138 u mnie dzis też pogoda do bani ale oczywiście dzień bez działki to dzień stracony więc poszłam ale nic nie robiłam tylko się szwędałam między rabatkami , w końcu zmokłam i poszłam do domu a co do magnolii to coraz mniej mam cierpliwości. ;:222
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, zacznę podpisywać moje tulipany, bo wstyd....ludzie pytają co to, a ja...A co do zmian kolorów...nie ścinaj tym samym nożem, bo przeniesiesz cechy ,,,,koleżanka mi zawsze radziła, nożem ścinaj po ogłowieniu, i wycieraj zawsze wycieraj. Coś musi być, bo ja się staram, ale....wiesz jak jest.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Że niby Gosiu w ten sposób mogą się wymiksować? ;:oj ;:oj ;:oj Nie będę ryzykować. oj nie... ;:185

Marysiu mam nadzieję, że potem była już tylko ciepła herbatka z miodem i cytryną oraz ciepły kocyk. Pogoda jest zdradliwa, o przeziębienie nie trudno. ;:168
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Anka, ogłowić musisz. Bo przez ten zabieg wzmacniasz cebulę. A ścinać niekoniecznie, aż uschnie, ale ogławiając też trzeba uważać, żeby nie wymiksować.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, ale zaszalałaś z tymi tulipanami ;:167 . U mnie okazało się, że zamiast trzech odcieni różowego, mam jakąś żółto-pomarańczowo-czerwoną pomyłkę, niby też ładne same w sobie, ale nie ten efekt :roll:
Pierwsze słyszę o akcji mixowania tulipanów przez cięcie nożem :shock: dobrze, że zawsze wyłamuję zamiast ścinać ;:108
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Więc wiesz co to za ból :;230 jak ty nie masz a inni takie cudeńka pokazują. Aniu a ty w cebulowe gdzie się zaopatrujesz w szkółce czy w markecie?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anitko wszystkie cebule zakupione przeze mnie jesienią są z marketów. Trzech marketów.
30 cebul z "Ciasto" wszystkie pomylone.
110 z Obi ( w tym 100 szafirków i 10 tulipanów (2 x 5szt :lol: ) wszystkie zgodne. ;:215
ok 120 cebul z Biedry -w tym tylko jedna paczka nie Premium i ta była pomylona -reszta z serii Premium zgodna odmianowo. ;:215
Wniosek? Zdecydowanie warto kupować w Biedrze, jeśli tylko trafisz na coś co Ci się spodoba. ;:215

Sabinko wyłamujesz sam nasiennik czy całą łodygę?

Gosiu to ja już nic nie kumam. Dlaczego przy ogławianiu też trzeba uważać? Przecież nie używamy noża :oops:
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ten Van przepiękny jest ;:oj ;:oj ;:oj inne też ! A one sadzone w koszykach czy do ziemi ? Jak w Biedronce tanio i wszystko się zgadza to jednak warto :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, wyłamuję z łodygą ;:108 zostawiając po jednym, góra dwóch liściach, żeby ciągnęły jedzonko do cebuli ;:224
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

O rany ale piękności masz kwitnienia cudowne to nagroda za nasadzenia tylu cebul :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Do najbliższego obi mam ponad 70 km więc pewnie skuszę się na coś z biedronki jak tanio i się zgadza ja coś tam kupiłam w tamtym roku ale to dosłownie parę i jakieś takie nie ciekawe.
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Moje tulipany Queen wyrosły strasznie długie za to sam kwiat mały, wyglądają dosyć dziwnie, ale i tak są piękne, już się boję jesieni bo bez kasy wyjde :D

Niestety w majówkę , mało zrobiłam, gdyż jakiś życzliwy kierowca zabił psa mojej mamie i nawet się nie zatrzymał, w drodze do weterynarza mały padł choć walczył do końca, uprzedzam wszystkich zero zaufania przy ulicy, bo jeżdżą wariaci i z pobocza nawet mogą kogoś ściągnąć, znieczulica jakaś czy co... mam wrażenie, że specjalnie w niego wjechał.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi dziękuję za pochwały mojego Van Eijk'a. ;:196
Ja też już planuję jesienne zakupy. Witaj więc w klubie. ;:215

Kasiu moje Queen of the Night też mają dziwną proporcję, czyli małe główki w stosunku do długości łodygi ale i tak bardzo mi się podobają. ;:215

Anitko więc z czystym sumieniem polecam Biedrę. ;:215

Iwku dziękuję. Zdecydowanie tulipany mi wynagrodziły tę robotę przy ich sadzeniu. ;:215

Sabinko będę więc wyłamywać łodyżki swoim tulipanom, tak jak radzisz. ;:196

Mati wszystkie tulipany sadziłam w doniczkach, bo wiem od innych, że koszyki nie zawsze się spisują. Efekt? Zaginął mi gdzieś tylko jeden tulipan Anguelique. W paczce było pięć a wylazły cztery. Wcale to jednak nie jest powiedziane, że to wina nornicy, co więcej, bardzo w to wątpię.

Zaraz wrzucę kilka zdjęć. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”