Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Wandziu,
jak ja Ci zazdroszczę tej kwaśnej gleby. U mnie pH pomiędzy 7-8 :( Ile ja się już torfu kwaśnego nadźwigałam pod moje ukochane kwasoluby, to ludzkie pojęcie przechodzi.
Pozwolisz, że w Twoim wątku odpowiem Koleżance nt. wody utlenionej? A nóż widelec ktoś jeszcze zechce eksperymentować :wink:
nena08 pisze: Nadmanganian potasu użyłam w ubiegłym roku, a o wodzie utlenionej nie słyszałam. Czy możesz napisać coś więcej :?: Jakie stężenie i jak często używać :?:.
Oprysk wodą utlenioną (a także podlewanie nią roślin) podobno przeciwdziała rozwojowi patogenów oraz szkodników, dodatkowo natlenia glebę i chroni korzenie przed gniciem. Podobne zwalcza się nią mączniaka prawdziwego i pleśń, a także uwiąd i zgnilizny.
Opryskuje się (lub podlewa) kilkakrotnie w trakcie sezonu, roztworem w stężeniu 2 łyżki wody utlenionej na 1 l wody.
Tyle przeczytanej teorii, którą zamierzam zastosować w tym sezonie do powojników i róż, chciałam tylko skonsultować, czy ktoś tę metodę zna, stosuje i ew. jak ocenia :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Wandziu
Piękne kompozycje kwiatowe. Miło ogląda się Twój ogród, wspaniałe wspomnienia letnie, piękne róże i dzwonki. U mnie dzwonki mizerne. Posadzone w jednym roku w drugim już nie pokazują się. Nie mam do nich ręki a szkoda.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renzal, ale o którym ty dzwonku mówisz? Bo kropkowany to rzeczywiście strasznie się rozłazi, ale kremowy jest świetny, tyle tylko że wysoki.
ewazawady, z chęcią bym przyjęła od Ciebie kochaniutką glinę. Po sadzeniu czy przed sadzeniem, ale zawsze się u mnie przyda.
jolifleur, ja nie mam dzwonka poszarskiego, ale skoro tak go chwalisz, to muszę jeszcze poczytać, bo jeśli on znosi suche ziemie, to byłby w sam raz dla mnie.
dorcia, płożenie się dzwonka wcale nie jest tak złe, jeśli ktoś ma do zagospodarowania jakieś łyse tereny. Gorzej jest, jak dzwonki ozchodzą się podziemnymi rozłogami.
Edyta, na pewno będziesz zachwycona Artemis. Co prawda jest tylko biała, ale za to jaka zdrowa ;:173
Justi, to ja już Ci z góry współczuję z tym dzwonkiem skupionym, który wcale nie jest skupiony. Rozsiewanie to jedno, ale najgorsze są te podziemne rozłogi: grube i włochate. I wrastają w inne rośliny. Ja mam swoje posadzone w starej balii, więc mogą tam sobie się rozrastać do woli.
A-nie, tak, chodziło mi o Hansestadt Rostock. Kupiłam od razu 3 sztuki dla lepszego efektu. Alu, zaraz będę chwalić znowu Pastellę, bo to moja najukochańsza. Może nawwet nie najpiękniejsza, ale najbardziej niezawodna i trwała. Jeśli chodzi o powojnik Purpurea, to dałaś mi do myślenia. Bo nie dość że wg mnie najładniejszy, to jeszcze lubi kwaśną ziemię.
Rozeta, a wiesz że ja mam takiego kropkowanego Pantaloons, czy jakoś tak. Musże się mu lepiej w tym roku przyjrzeć, bo faktycznie na wierzchu to on był taki niezbyt rozrośnięty. Ale może pod ziemią też cichcem sieje spustoszenie.
Koziorożec, bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś. Z chęcia opowiadam o rożach, bo jakoś szybciej czas biegnie do wiosny :D
miwia, dziękuję bardzo za podzielenie się z nami tą metodą ochrony powojników. Jednak, jak widzę, nikt nie zabrał głosu w tej sprawie, bo chyba nie jest to znany sposób.
Michasia, to może spróbuj posadzić dzwonek karpacki. Jest piękny, znosi gorsze warunki i dlugo kwitnie, a nawet powtarza. Ja znam odmianę bialą i niebieską.

Nareszcie przyszedł czas na literkę P. Mówię nareszcie, bo tutaj mieści się moja ukochana różyczka.

Pastella. Odznaczona ADR. Zdrowa, solidna, sztywne pędy, wielokrotnie powtarza. I jest bardzo zmienna w formie i kolorystyce. Tak bardzo mi przypadła do gustu, że oddałam jej prawie całą rabatę.

W szałwiach.
Obrazek

W zeszłym roku swoje pierwsze kwiaty miała bardziej pierzaste.
Obrazek

Obrazek

W tym roku kwiaty były całkiem inne, bardziej rozbudowane w środku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to jej buzia jesienna. Tak zmienna może być tylko kobieta ;:167
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna ta Pastella, takie kolory uwielbiam. Przekonałaś mnie już nieodwołalnie. Hansestadt Rostock, choć nazwa rodzaju męskiego, też zachowuje się jak kobieta każde kwitnienie to coraz nowe odcienie barwy.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Trzeba przyznać, że Pastella jest urocza. Dodam jeszcze, że zwłaszcza w Twoim obiektywie. Pamiętam, jak kupiłam swoją, nie mogłam się doczekać, kiedy zakwitnie. Pierwsze wrażenie było nieciekawe, ale jak się rozhulała - pokazała klasę, zwłaszcza, ze posadzona jest w niezbyt korzystnym miejscu.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

Pastelka cudna,uwielbiam ją.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wandziu, piękna jest ;:108 ;:108 nawet nie wiesz jak się cieszę, że ją wreszcie zamówiłam i to dzięki tobie ;:196 bardzo długo była na mojej liście, ale z wiadomych powodów z takiej listy chciejstw wyodrębnia się listy koniecznych zamówień ;:306 i Pastelka zawsze jakoś była odsuwana na bok..może dlatego, że miałam przypisane do niej jakieś takie kiepskie zdjęcie. A zraz wstawiłaś zdjęcia Leonarda z Pastellą i odpadłam totalnie..Wyrzuciłam z zamówienia Gruss an Aachen i wciągnęłam Pastelkę.. Mam nadzieję, że to dobra zamiana ;:173
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Wandziu! Tak ;:108 , koniecznie sprawdź tego Pantalona (co za nazwa ;:306 ). Te dzwonki kropkowane to takie "ciche wody" i niby niewinne kwiatki ;:173 . A potrafią niestety zdominować inne roślinki, nawet te większe od siebie :roll: . W sezonie jest przecież tyle pracy w ogrodzie, że pilnowanie tych ekspansywnych gatunków to istna męczarnia.
Bardzo ładny jest Twój duecik Pastelli z Leonardem. Dwie niezawodne różyczki razem :uszy . I takich nam trzeba Wandziu, prawda :D ? Chorowitkom i cherlakom należy powiedzieć: pa, pa ... ;:100 !!!
Ja swoje słabowite wydaję ... mamie na działkę :oops: . Ona ulituje się nad każdą różą i nie bardzo przeszkadzają jej kropki na liściach. Ważny jest kwiat ;:215 . Równowaga w przyrodzie i rodzinie to rzecz jednak bardzo ważna ;:333 !

A odnosząc się do postu Miwii, chciałabym napisać, że również zamierzam w tym roku wypraktykować metodę oprysku roztworem wody utlenionej. Podobno skuteczna ;:108 . No bo skoro przynosi dobre efekty u ludzi podczas stosowania na skórę lub delikatne śluzówki, to dlaczego nie u roślin :uszy .
Jeszcze tylko wczytam się w używanie tego środka do clematisów. No trzeba próbować różnych sposobów na ten paskudny uwiąd, prawda?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Piękne róże ;:215 z kwiatami żurawki. :?: Biżuteria ogrodowa to podpora. :?:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Uwielbiam Wandziu róże w połączeniu z szałwią ;:333 Pastella i Leon u mnie też niezawodne,bujnie kwitną co roku ;:108
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

:wit
łaaa,
Moja ulubiona Pastelka ;:oj Rzeczywiście to jest niemożliwie zmienna róża, i..... nie wyobrażam już sobie ogrodu bez niej ;:108
dziewczyny, wszystkie, które zamówiłyście Pastelkę,
Dodajcie jej szybko pzrynajmniej po dwie siostry - żeby naprawdę dać czadu! Jak każda niemeczka - ma tendencję do wypuszczania długich pędów. W grupie to wygląda pięknie, albo normalnie, natomiast Pastelka posadzona samotnie - nie wszystkim się podoba :wink:
Wanda, co ty na to?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

justi177 pisze::wit
łaaa,
Moja ulubiona Pastelka ;:oj Rzeczywiście to jest niemożliwie zmienna róża, i..... nie wyobrażam już sobie ogrodu bez niej ;:108
dziewczyny, wszystkie, które zamówiłyście Pastelkę,
Dodajcie jej szybko pzrynajmniej po dwie siostry - żeby naprawdę dać czadu! Jak każda niemeczka - ma tendencję do wypuszczania długich pędów. W grupie to wygląda pięknie, albo normalnie, natomiast Pastelka posadzona samotnie - nie wszystkim się podoba :wink:
Wanda, co ty na to?
Ja dla mojej domówiłam towarzystwo - już nie mogę sie doczekać :-) Z drugiej strony planuje też 2 pastelki + red leonardo dać i kilka trawek .
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wandziu, piękne kompozycje i zestawienia, robisz profesjonalne zdjęcia, potrafisz tak uchwycić "sedno", że chce się na nie patrzeć i patrzeć, czytałam o łażących dzwonkach, ja od pewnego czasu, o ile oczywiście wiem, że roślina jest bardzo ekspansywna, ograniczam ją poprzez wsadzenie głębokiego obrzeża lub wsadzam ją do głębokiej i na tyle szerokiej doniczki na ile może się rozrosnąć i zakopuję razem, póki co sprawdza się ;:108
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Również moją uwagę zwróciło połączenie róż z kwiatem żurawki ;:oj Tę ostatnią chyba ze wszystkim da się połączyć.A jak ciekawie prezentuje się w bukiecie ;:215
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

No i doczekałam się mojej faworytki ;:138 Na dodatek w zacnym towarzystwie.
Przyznaj się, ile Pastelek liczy ta rabata ?
Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”