Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
bajkowydworek
100p
100p
Od: 1 kwie 2014, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

Wianek cudowny!
Mnie nie udają sie wianki, zawsze rozłażą się w rękach...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sosenki4 pisze:Taki podjazd mi się marzy... Jednak nie mam takiego ładnego domu :wink: . Rabaty oszronione czy nie wyglądają rewelacyjnie. Po przymrozkach pewnie znów masz piękną kolorową jesień, choć już mniej kolorową, ale słoneczną na pewno. Podziwiam Cię za konsekwencję i kompozycję rabat. U mnie teraz szał barw z azaliami ;:306, które sadzę a jak raczą zakwitnąć, to pewnie oczy zabolą od patrzenia :lol:
Dziękuję ;:196
Rabaty są nadal w barwach jesieni, jednak już coraz bardziej brązowe, a krzewy straciły niemal wszystkie liście. Trzeba czekać do wiosny, a póki co delektuję się piękna pogodą ;:3 .
Jedyny minus jest taki, że krety się rozpanoszyły i niesamowicie buszują, robią tunele, ziemia sie zapada i trawnik zniszczony przez kopce - w tym roku wyjątkowo pobudzone ;:222 .

-- Śr 12 lis 2014 11:16 --
bebeluch pisze:Ja zaglądam i podglądam aż wreszcie zebrałam się na odwagę ;:170
Ogrodu pewnie nie jedna duszka na tym forum Ci pozazdrości ;:215
:wit Zapraszam częściej, mimo, że zimą będzie mniej ciekawych zdjęć ogrodowych.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monifd pisze:Te mroźne poranki są urocze. Nie mniej niż o każdej innej porze roku. Trzeba się nimi cieszyć. Można w końcu złapać trochę oddechu od prac ogrodowych, żeby znów z utęsknieniem czekać na wiosnę.
Na ogród w tej chwili zupełnie nie mam czasu - przychodzę z pracy i zaraz ciemno :(
Mam jeszcze do posadzenia kilkanascie cebulek tulipanowych, kilka róż o przeniesienia, ale nie mam kiedy ;:173

-- Śr 12 lis 2014 11:23 --
bajkowydworek pisze:Wianek cudowny!
Mnie nie udają sie wianki, zawsze rozłażą się w rękach...
Ja mocno zaciskam drutem (dużo drutu na to idzie) i nic nie ma prawa drgnąć :lol:
Na ten hortensjowy i tak poszło mniej drutu niż lawendowy :roll:
Za chwilę trzeba będzie robić wianek zimowy - na razie nie mam pomysłu, może tylko nieco przerobie ubiegłoroczny ;:224
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Moniu pytanie mam, a Ty jesteś bardziej doświadczona w temacie. Mam różę szczepioną na pniu. Jak teraz sprzątałam rabatę, czyli usuwałam przekwitnięte jednoroczne rosnące koło tej róży, to zobaczyłam, że mi od korzenia puściła pęd. Rozumiem, że to dziczka i powinnam go usunąć, żeby dobrze rosła ta szczepiona na górze. Ale czy da się tę dziczkę jakoś ukorzenić? Szkoda mi jej, bo ma piękne zdrowe liście a mam miejsce i na taki dziki krzaczek.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koniecznie trzeba usunąć te odrosty. Możesz spróbowac ukorzenić - trzeba ukorzeniacz i do ziemi, ale ja bym nie eksperymentowała. Jest tyle pięknych róż odmianowych ;:224 . Te dzikie, na których szczepi się róże nie są efektowne, mają małe kwiatki, kwitną jeden raz i ogólnie ... nie warto - moim skromnym zdaniem.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko z zapartym tchem nadrabiam oglądanie twojego ogrodu ;:173 Stworzyłaś busz,który nie przytłacza.To wszystko jest takie przemyślane(chociaż piszesz,że ciągle coś przesadzasz :D ),wolna przestrzeń jest taka...elegancka.Obraz całości jest zachwycający ;:oj I ten zwyczaj plecenia wianków,jak ty pięknie wykorzystujesz to,co już w ogrodzie nie zdobi.Ten pomysł zerżnę ;:7
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moni ;:196 Długo, oj długo, nie było mnie na forum - różne zawirowania życiowe spowodowały i brak czasu na FO, i niemożność pisania. Teraz powolutku zaglądam i mam nadzieję choć raz w tygodniu się odzywać, bo stęskniłam się za Wami bardzo ;:108 Twój ogród nawet w jesiennej szacie wygląda znakomicie, a zdjęcia szronem malowane - fantastyczne ;:215 Piękny wianek zrobiłaś z hortensji :D Korzystałaś z gotowego podkładu oasis czy w pocie czoła plotłaś gałązki?
Buziaki ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miriam pisze:Moniko z zapartym tchem nadrabiam oglądanie twojego ogrodu ;:173 Stworzyłaś busz,który nie przytłacza.To wszystko jest takie przemyślane(chociaż piszesz,że ciągle coś przesadzasz :D ),wolna przestrzeń jest taka...elegancka.Obraz całości jest zachwycający ;:oj I ten zwyczaj plecenia wianków,jak ty pięknie wykorzystujesz to,co już w ogrodzie nie zdobi.Ten pomysł zerżnę ;:7
Witaj, Mireczko - dawno Cię nie było :wit
Tak, przesadzam, zamieniam niektóre rośliny innymi, kontynuuję to, co zaczęte i wciąż nie mogę skończyć z powodu bardzo błahego - koszty... Czemu rośliny tyle kosztują :roll: ?
Już myślę o nowym wianku - świątecznym i ozdobach na Święta ;:224 Kusi mnie w tym roku kolorystyka w pudrowym różu, srebrze i ecru ;:173 ;:170
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Witaj Moni ;:196 Długo, oj długo, nie było mnie na forum - różne zawirowania życiowe spowodowały i brak czasu na FO, i niemożność pisania. Teraz powolutku zaglądam i mam nadzieję choć raz w tygodniu się odzywać, bo stęskniłam się za Wami bardzo ;:108 Twój ogród nawet w jesiennej szacie wygląda znakomicie, a zdjęcia szronem malowane - fantastyczne ;:215 Piękny wianek zrobiłaś z hortensji :D Korzystałaś z gotowego podkładu oasis czy w pocie czoła plotłaś gałązki?
Buziaki ;:168
Elwirko, a gdzieżeś Ty się podziewała tak długo :shock: Brakowało Cię ;:168
Do wianków wykorzystuję gotowe krążki z siana lub wikliny, ale bardzo łatwo można zrobić (robiłam wielokrotnie) z gałązek brzozy i derenia - są bardzo dekoracyjne, łatwe w obróbce i ... darmowe :uszy
Teraz planuję zimowe dekoracje, ale nie mogę kupić tego, co bym chciała ;:218 Chyba jeszcze nie wyprodukowali ;:306
Napisz co u Ciebie :?: :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czytam, że już palnujesz świąteczne ozdoby.
Ja w tym roku chyba nie będe ich robiła. Nie mam czasu, ani nastroju.
Chętnie zobaczę za to twoje dzieła
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Czytam, że już palnujesz świąteczne ozdoby.
Ja w tym roku chyba nie będe ich robiła. Nie mam czasu, ani nastroju.
Chętnie zobaczę za to twoje dzieła
A co to taki minorowy nastrój?
Ja uwielbiam dekoracje, ozdabianie wnętrz, więc to u mnie mus :lol: :D
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Monia u Ciebie jak zwykle cudnie :D
Zmrożone róże wyglądają prześlicznie.
U mnie dopiero dwa ostatnie dni z przymrozkiem były. Zostały mi do posadzenia róże - w czwartek dostałam paczkę od Gosi :D Jak się z tym uporam, to już tylko zostanie okrycie roślin na zimę i można wyczekiwać wiosny :D

Wianek hortensjowy rewelacyjny, jak ja zazdroszczę osobom, które potrafią robić tego typu ozdoby. Ja mam chyba dwie lewe ręce :roll: Czekam, co wymyślisz na zimę :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Z przyjemnością obejrzę każde Twoje dzieło;-)
:wit
zuzanka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sty 2008, o 19:43

Post »

Chwile spędziłam oglądając Twój ogród.
Warto było :D Jest śliczny :!:
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

W twoim ogrodzie każda pora roku jest cudna , a wianek z hortensji przęśliczny .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”