Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2014, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8
Wianek cudowny!
Mnie nie udają sie wianki, zawsze rozłażą się w rękach...
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
DziękujęSosenki4 pisze:Taki podjazd mi się marzy... Jednak nie mam takiego ładnego domu. Rabaty oszronione czy nie wyglądają rewelacyjnie. Po przymrozkach pewnie znów masz piękną kolorową jesień, choć już mniej kolorową, ale słoneczną na pewno. Podziwiam Cię za konsekwencję i kompozycję rabat. U mnie teraz szał barw z azaliami
, które sadzę a jak raczą zakwitnąć, to pewnie oczy zabolą od patrzenia

Rabaty są nadal w barwach jesieni, jednak już coraz bardziej brązowe, a krzewy straciły niemal wszystkie liście. Trzeba czekać do wiosny, a póki co delektuję się piękna pogodą

Jedyny minus jest taki, że krety się rozpanoszyły i niesamowicie buszują, robią tunele, ziemia sie zapada i trawnik zniszczony przez kopce - w tym roku wyjątkowo pobudzone

-- Śr 12 lis 2014 11:16 --
bebeluch pisze:Ja zaglądam i podglądam aż wreszcie zebrałam się na odwagę![]()
Ogrodu pewnie nie jedna duszka na tym forum Ci pozazdrości

- Alania
Na ogród w tej chwili zupełnie nie mam czasu - przychodzę z pracy i zaraz ciemnoMonifd pisze:Te mroźne poranki są urocze. Nie mniej niż o każdej innej porze roku. Trzeba się nimi cieszyć. Można w końcu złapać trochę oddechu od prac ogrodowych, żeby znów z utęsknieniem czekać na wiosnę.

Mam jeszcze do posadzenia kilkanascie cebulek tulipanowych, kilka róż o przeniesienia, ale nie mam kiedy

-- Śr 12 lis 2014 11:23 --
Ja mocno zaciskam drutem (dużo drutu na to idzie) i nic nie ma prawa drgnąćbajkowydworek pisze:Wianek cudowny!

Na ten hortensjowy i tak poszło mniej drutu niż lawendowy

Za chwilę trzeba będzie robić wianek zimowy - na razie nie mam pomysłu, może tylko nieco przerobie ubiegłoroczny

Moniu pytanie mam, a Ty jesteś bardziej doświadczona w temacie. Mam różę szczepioną na pniu. Jak teraz sprzątałam rabatę, czyli usuwałam przekwitnięte jednoroczne rosnące koło tej róży, to zobaczyłam, że mi od korzenia puściła pęd. Rozumiem, że to dziczka i powinnam go usunąć, żeby dobrze rosła ta szczepiona na górze. Ale czy da się tę dziczkę jakoś ukorzenić? Szkoda mi jej, bo ma piękne zdrowe liście a mam miejsce i na taki dziki krzaczek.
- Alania
Koniecznie trzeba usunąć te odrosty. Możesz spróbowac ukorzenić - trzeba ukorzeniacz i do ziemi, ale ja bym nie eksperymentowała. Jest tyle pięknych róż odmianowych
. Te dzikie, na których szczepi się róże nie są efektowne, mają małe kwiatki, kwitną jeden raz i ogólnie ... nie warto - moim skromnym zdaniem.

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko z zapartym tchem nadrabiam oglądanie twojego ogrodu
Stworzyłaś busz,który nie przytłacza.To wszystko jest takie przemyślane(chociaż piszesz,że ciągle coś przesadzasz
),wolna przestrzeń jest taka...elegancka.Obraz całości jest zachwycający
I ten zwyczaj plecenia wianków,jak ty pięknie wykorzystujesz to,co już w ogrodzie nie zdobi.Ten pomysł zerżnę 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Moni
Długo, oj długo, nie było mnie na forum - różne zawirowania życiowe spowodowały i brak czasu na FO, i niemożność pisania. Teraz powolutku zaglądam i mam nadzieję choć raz w tygodniu się odzywać, bo stęskniłam się za Wami bardzo
Twój ogród nawet w jesiennej szacie wygląda znakomicie, a zdjęcia szronem malowane - fantastyczne
Piękny wianek zrobiłaś z hortensji
Korzystałaś z gotowego podkładu oasis czy w pocie czoła plotłaś gałązki?
Buziaki

Buziaki

- Alania
Witaj, Mireczko - dawno Cię nie byłoMiriam pisze:Moniko z zapartym tchem nadrabiam oglądanie twojego ogroduStworzyłaś busz,który nie przytłacza.To wszystko jest takie przemyślane(chociaż piszesz,że ciągle coś przesadzasz
),wolna przestrzeń jest taka...elegancka.Obraz całości jest zachwycający
I ten zwyczaj plecenia wianków,jak ty pięknie wykorzystujesz to,co już w ogrodzie nie zdobi.Ten pomysł zerżnę

Tak, przesadzam, zamieniam niektóre rośliny innymi, kontynuuję to, co zaczęte i wciąż nie mogę skończyć z powodu bardzo błahego - koszty... Czemu rośliny tyle kosztują

Już myślę o nowym wianku - świątecznym i ozdobach na Święta

- Alania
Elwirko, a gdzieżeś Ty się podziewała tak długoElwi pisze:Witaj MoniDługo, oj długo, nie było mnie na forum - różne zawirowania życiowe spowodowały i brak czasu na FO, i niemożność pisania. Teraz powolutku zaglądam i mam nadzieję choć raz w tygodniu się odzywać, bo stęskniłam się za Wami bardzo
Twój ogród nawet w jesiennej szacie wygląda znakomicie, a zdjęcia szronem malowane - fantastyczne
Piękny wianek zrobiłaś z hortensji
Korzystałaś z gotowego podkładu oasis czy w pocie czoła plotłaś gałązki?
Buziaki

Do wianków wykorzystuję gotowe krążki z siana lub wikliny, ale bardzo łatwo można zrobić (robiłam wielokrotnie) z gałązek brzozy i derenia - są bardzo dekoracyjne, łatwe w obróbce i ... darmowe

Teraz planuję zimowe dekoracje, ale nie mogę kupić tego, co bym chciała

Napisz co u Ciebie

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Czytam, że już palnujesz świąteczne ozdoby.
Ja w tym roku chyba nie będe ich robiła. Nie mam czasu, ani nastroju.
Chętnie zobaczę za to twoje dzieła
- Alania
A co to taki minorowy nastrój?Margo2 pisze:Czytam, że już palnujesz świąteczne ozdoby.
Ja uwielbiam dekoracje, ozdabianie wnętrz, więc to u mnie mus

-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Monia u Ciebie jak zwykle cudnie
Zmrożone róże wyglądają prześlicznie.
U mnie dopiero dwa ostatnie dni z przymrozkiem były. Zostały mi do posadzenia róże - w czwartek dostałam paczkę od Gosi
Jak się z tym uporam, to już tylko zostanie okrycie roślin na zimę i można wyczekiwać wiosny 
Wianek hortensjowy rewelacyjny, jak ja zazdroszczę osobom, które potrafią robić tego typu ozdoby. Ja mam chyba dwie lewe ręce
Czekam, co wymyślisz na zimę 

Zmrożone róże wyglądają prześlicznie.
U mnie dopiero dwa ostatnie dni z przymrozkiem były. Zostały mi do posadzenia róże - w czwartek dostałam paczkę od Gosi

Wianek hortensjowy rewelacyjny, jak ja zazdroszczę osobom, które potrafią robić tego typu ozdoby. Ja mam chyba dwie lewe ręce

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
Z przyjemnością obejrzę każde Twoje dzieło;-)

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2008, o 19:43
Chwile spędziłam oglądając Twój ogród.
Warto było
Jest śliczny 
Warto było

- Ewa7
- 200p
- Od: 27 paź 2013, o 09:31
- Kontakt:
W twoim ogrodzie każda pora roku jest cudna , a wianek z hortensji przęśliczny .