Ogród Madzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Madzi

Post »

Madziu, aż mnie przytkało jak zaczęłam oglądać Twój ogród! Tak pięknie dobrane kolory i te wszystkie rośliny, oryginalne i często rzadkie w ogrodach. Czasami oglądam oferty sprzedaży różnych szkółek, spotykam takie rośliny i zastanawiam jak takie będą się prezentowały. A u Ciebie wszystko takie cudne! Teraz widzę, że każda roślina jest piękna, tylko potrzebuje odpowiedniej oprawy.
Pozwolę sobie wpadać do Twojego ogrodu na relaks :D
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grzybek piekny to chyba prawdziwek, jak ja uwielbiam grzyby zbierać mam nadzieje, że niedługo się pojawią w lesie :D
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Grzybek super, szkoda zbierać.
U mnie to tylko maślaki, ale dobrze i to.
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Madziu skrycie podglądam i podziwiam Twój ogród, zaintrygowało mnie jednak zdjęcie arum, (podobne do żyrafy), więc się odezwę, mam arum włoskie, też ładne, choć się rozłazi po ogrodzie, ale to ma bardzo ciekawą "szyję".
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny,

co do grzybków, to faktycznie są (a właściwie były, bo już zjadłam) prawdziwki.

Dzika,
Elam,

witam nowych gości u siebie, zapraszam :wit

Elam,

sauromatum trzeba wykopywać na zimę. Potrzebuje żyznej, próchniczej , wilgotnej ziemi i stanowiska nie w bezpośrednim słońcu. Sadzi się do gruntu w drugiej połowie kwietnia. Wcześniej można podpędzić w doniczce, ale należy pamiętać, że kwiat wydziela woń padliny, więc w czasie kwitnienia nie trzymać w domu ani w pobliżu otwartych okien. Po kwitnieniu pojawia się łaciaty pęd i liść. Roślina dorasta do około 1 metra (oczywiście ze starej, dużej bulwy). Rozmnaża się przez bulwki przybyszowe.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Takie oczy ;:oj ;:oj zrobiłam widząc Twoje prawdziwki . SZOK ;:oj
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Przyszłam do Ciebie z wątku o boreliozie. Masz 25ha lasów? I co tam robisz? Bardzo mnie zaciekawiłaś.
Bea
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Na pewno ma swoje drzewo na zime, nie wiedziałam, że masz swój las i to taki duży.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Iw,

mam nadzieję, że takich grzybów niebawem będzie więcej - niech no tylko deszcz popada - zresztą widzę pierwsze ciężkie krople na szybie (mam tu nad sobą okno dachowe) - niech pada, sucho jest, a ja dosłownie pół godziny temu zwiozłam siano :tan .

Syringa,

witam :wit i zapraszam jak najczęściej.

Co do lasu - Szostani ma oczywiście rację - drewno mam własne.

Oprócz tego - masę roboty i nakładów. Las jest częścią gospodarstwa, które wcześniej należało do bezdzietnego wujostwa. ,,Następców" było kilku. W efekcie las, który niegdyś był bardzo zadbany i rozsądnie użytkowany sporo stracił na swojej świetności - zniknął najwartościowszy drzewostan. Obecnie mam kilkanaście hektarów 15 letnich upraw (głównie brzoza+sosna+modrzew), kilka ha 20-30 letniej sosny na porolnym i kilka ha 80 -100 letniego buka, który jednak ma niewielką wartość użytkową. Każdego roku trzeba wykonywać przecinki higieniczne, trochę nowych nasadzeń. Szczęśliwie - trochę pomyśleć - i koszty nie przewyższają korzyści.

A tutaj chyba obecnie najładniejszy krzew w ogrodzie:

Obrazek

I parzydło, które szczęśliwie ostało siE od majowych przymrozków:

Obrazek
Z pozdrowieniami, Magda
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Jak tak przeczytałam, to las wydaje się większym kłopotem niż przyjemnością... człowiek nie ma świadomości tego....

A parzydło fajne - coraz wiecej ludzi je pokazuje i coraz bardziej mi się podoba...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nigdy bym nie pomyślała, żeby patrzeć na las jako na kłopot. Dla mnie mój las jest moim kawałkiem ekosystemu, który mogę kształtować. Ode mnie zależy, czy zrobię to dobrze, czy źle. A że jest to kosztochłonne...nic nie ma za darmo, zwłaszcza, jeżeli ma to być coś wyjątkowego. Zresztą, na coś trzeba wydawać kasę.
Z pozdrowieniami, Magda
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Madziu - zdecydowanie nie o taki typowy kłopot mi chodziło - może źle się wysławiam.... chodzi mi o to, ile to kosztuje czasu, pracy, że o kasie nie wspomnę. A że daje satysfakcję - jestem pewna, kocham las, działkę mam pod lasem i nie wyobrażam sobie, żeby mogło go tu zabraknąc.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Madziagos pisze: A tutaj chyba obecnie najładniejszy krzew w ogrodzie:
Piękny. Czy to bez czarny Black Lace (Eva)? Mój nie ma takiej przestrzeni, więc nie mógł się tak wykazać. Twój pięknie się rozrósł. Z kwiatów polecam zrobić pyszną aromatyczną nalewkę, w kolorze delikatnego różu.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Madziu, lasu Ci bardzo zadroszczę. Szkoda tych utraconych drzew. Jak nie ma gospodarza, to ludzie kradną na potęgę. Zresztą kradną też jak jest, ale trochę mniej.
Krzew piękny!
Przy takim areale to można szaleć bez ograniczeń. Jak kiedyś będę cierpiała na nadmiar pieniędzy :wink: to dokupię sobie trochę ziemi pod ogród.

Ps. Zerknij, proszę Cię, na moją piwonię drzewiastą.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Madziu
Hoho :!: Coraz ciekawsze rzeczy się o Tobie dowiaduję :D
Jesteś ciekawą i tajemniczą Personą.
Ale chyba sama nie pracujesz na tylu ha. ?
My też mamy las, nie mamy czasu nic tam robić na razie. Tzn. mieszany, rośnie sobie po swojemu :;230
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”