Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie
patrishia93 zrób też zdjęcia spodniej strony. No oko trudno stwierdzić czy to wirus, a u Twojej to juz w ogóle trudno. To mogą być zmiany fizjologiczne. Na wszelki wypadek sprawdź ze szkłem powiększającym w ręku, czy od spodu nie ma lokatorów
Edit
zajrzyj tu - wirus DMV https://www.google.pl/search?q=Dasheen+ ... RlyhSPK3KM :
Edit
zajrzyj tu - wirus DMV https://www.google.pl/search?q=Dasheen+ ... RlyhSPK3KM :
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 paź 2017, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nie sugeruję, że to wirus żeby była jasność
A toto, na pierwszym zdjęciu, pod oczkiem nad którym pada cień - to paproch czy stworek?

A toto, na pierwszym zdjęciu, pod oczkiem nad którym pada cień - to paproch czy stworek?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Znalazłam stworka na monsterze dosłownie jednego, ale epipremnum które stało obok miało ich więcej.
http://wrzucplik.pl/pokaz/1867134---7cja.html
http://wrzucplik.pl/pokaz/1867134---7cja.html
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdyby to były wciornastki, liście byłyby takie srebrzyste. Na zdjęciach przy tym świetle ciężko stwierdzić.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wciornastek jakby, na 99,9 %. Larwy nawet trudno zauważyć. To prawdopodobnie jest przyczyną, ale czym dziadostwo załatwić, ja Ci nie powiem, bo ja wojnę z wciornastkami przegrałam (w hibiskusie miałam, draństwo nie do zabicia).
-
- 20p - Rozkręcam się...
- norbert76
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuję za pomoc, na razie jedyne co udało mi się zdobyć to agricolle. W nowym tygodniu postaram się zdobyć mocniejsze specyfiki. Oby pomogło!
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poza pryskaniem (podstawa) polecam jeszcze mechaniczne rozgniatanie szkodników. Nie szkodzi na pewno 
B.

B.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Jestem po dwóch opryskach agricolle (wiem, że to eko więc pewnie jest mniej skuteczny). Ale w razie czego mam decis 015 EW. Szukałam opisanego w podrzucony wniosku nomolt 150 sc, ale nie mogę go znaleźć nigdzie stacjonarnie. Wiecie może, co zamiast niego można stosować do podlewania doglebowego? Szczerze mówiąc, trochę przeraża mnie stosowanie pestycydów w oprysku. Ponieważ nie mam gdzie ich wykonać, mieszkając w bloku, tym bardziej że na dworze jest bardzo zimno, więc oprysk na balkonie średnio wchodzi w grę.
czarniejące liście
Cześć,
mam swoją monsterę od 3 lat. Raz zmieniła swoje miejsce, 2 lata temu. Od 1,5 miesiąca jej liście czarnieją w strasznym tempie.
Stoi w pokoju z wystawą wschodnią, odsunięta od okna około 3m. Nie zmieniałam nic w uprawie.
Wyglądają jak przelane, jednak zawsze czekam aż podłoże dobrze przeschnie i wierzchnia warstwa zrobi cię całkowicie sucha.
Jakieś pomysły ?

mam swoją monsterę od 3 lat. Raz zmieniła swoje miejsce, 2 lata temu. Od 1,5 miesiąca jej liście czarnieją w strasznym tempie.
Stoi w pokoju z wystawą wschodnią, odsunięta od okna około 3m. Nie zmieniałam nic w uprawie.
Wyglądają jak przelane, jednak zawsze czekam aż podłoże dobrze przeschnie i wierzchnia warstwa zrobi cię całkowicie sucha.
Jakieś pomysły ?

-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
Re: czarniejące liście
Jakiś grzyb?
- norbert76
Re: czarniejące liście
Standardowe błędy.kasia1102 pisze:Cześć,
Nieprawidłowe podłoże oraz stanowisko.
Prawidłowe powinna być mieszanka ziemi i żwirku w proporcji ok. 3:1.
Stanowisko blisko okna. W odległości 3 m można postawić co najwyżej sztuczne kwiatki.
Oczywiście, że załapało chorobę grzybową.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hej, mam problem z moją monsterą, dostałem sadzonkę i ukorzeniłem ją w wodzie i jakiś czas temu wsadziłem w ziemie, stoi na parapecie, z dala od grzejnika. Kilka dni temu zaczęło pojawiać się takie coś na jednym z trzech listków. Przelanie wykluczam bo podlewalem ją bardzo umiarkowanie po wsadzeniu do ziemi. Końcowa tego listka - ta czarna jest sucha. Co robie źle? Pozdrawiam