Ogród Marty Cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty Cz.II

Post »

Żółkną już liście paproci
Obrazek

żółkną liście morwy
Obrazek

żółkną liście grójecznika japońskiego
Obrazek

Obrazek

opadają liście katalp ponury obraz jesieni
Obrazek

z czerwieniały liście trzmieliny oskrzydlonej
Obrazek

dojrzewają następne odmiany jabłuszek
Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, jasne że trzeba pokochać i tę brzydszą część jesieni, przecież na wiele rzeczy nie mamy wpływu i buntowanie się i narzekanie nic nie pomoże,ale za to możemy posiedzieć w cieplutkim domku wpatrując się w ogień w piecu,kominku,w ogień świec i lampionków to też ma swój piękny urok :heja
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś zgadzam się z Tobą w 100%.
Kominek przygrzewa, blask świec jest....celebrujmy wieczór ;:170
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ja oprócz kominka wybudowałam w kuchni piec kaflowy na którym wszystko gotuję i w którym palę tylko drzewem, wspaniałe ciepło rozchodzące się od tego pieca i trzask palącego się drzewa powoduje,że wszyscy najchętniej przebywali by w tej kuchni, nawet znajomi nie chcą usiąść gdzie indziej,a teraz w nie najlepszą pogodę i coraz dłuższe wieczory ciepło,które on daje przynosi wielkie ukojenie,ciepłą atmosferę,po prostu jest cudnie i naprawdę można zapomnieć co jest za oknem :uszy
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Martusiu...co do kuchennego ciepłe to jestem podobnego zdania. Starałam się urządzić ją tak aby chciało się tak siedzieć godzinami. Może nie ma tam kominka ani pieca....ale jest ten klimat którego nie zastąpiłaby na żaden inny.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Martusiu coraz częściej myślę o takim piecu. ;:108 A że jesteśmy w trakcie remontu to nie wiem czy w przyszłości takowy nie zagości u mnie.Pieczesz placuszki na blasze?
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

W padłam z rewizytą , pospacerowałam, pooglądałam i jestem pełna podziwu, piękny ogród. Będę zaglądać i podziwiać. Ach te grzybki pięknie je pokazałaś. :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

gdybym drugi raz budowała dom, też bym zrobiła taką dużą kuchnię, żeby można było w niej przesiadywać. Może nie koniecznie wstawiłabym piec, ale i tak lubię kuchenną atmosferę.
A czy możesz podać przepis na keczup?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ale dużo przetworów robisz ;:oj Gdybym tylko miała więcej czasu....No i nie mam takich hektarów na uprawy. Dereń potrzebuje bardzo dużo miejsca, nie wiedziałam. Póki co posadziłam trzy krzaczki pigwy.
No i wydrukowałam da M przepis na nalewkę dereniową. Może kupi gdzieś owocki i przyrządzi ;:183
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obraz jesieni może lekko przygnębiający, bo jednak świadczy o końcu sezonu, ale kot w żółtościach świetnie się prezentuje. Całorocznie ładny :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Martusiu, aniołek w tych żółknących liściach ślicznie wygląda, masz rację z tym ciepłem przy piecu, kominku, świecach, wtedy jest milo, ale jak trzeba wyjść do pracy to już mniej ;:108 , a piec kaflowy mam w domku na działce, uwielbiam go, a wszelkie potrawy gotowane na nim o wiele smaczniejsze ;:215
dorotajan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2013, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

koziorozec pisze:Witam serdecznie miłośników mojego ogrodu w drugiej części wątku . poprzednia cześć znajduje się tutaj

Ogród Marty
kochanie dlaczego nic się nie odzywasz myślę .że mnie odszyfrowałaś -dorotoa to ja z Kasprusi ,a jan-to początek panieńskiego nazwiska .W Zakopcu zbliża się zima T
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Oj dziewczyny jajecznica upieczona na takim piecu nie ma sobie równych,
ja mimo że mam kuchnie po remoncie to taki piec w niej stoi i w zimę mam z niego ogrzewany cały dom obiadki na takim się gotuje
bardzo lubię w zimę usiąść w kuchni zgasić światło i patrzeć jak się pali a cienie tańczą po ścianie
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś my też kochamy kuchenne ciepło,wszyscy się w niej gromadzimy do jedzenia,na pogaduszki,nawet przyjaciele koniecznie chcą siedzieć w kuchni, aż śmieszne , a ten piec w którym ciągle się pali jest dopełnieniem tego ciepła ;:196

Joasiu,warto mieć taki piec codziennie gotuje się na nim obiad piecze talarki na blasze,w piekarniku pieką się wspaniale mięsa,no i to ciepełko ;:168

Kasiu,serdecznie cię witam cieszę się ,że się podoba i zapraszam znowu ,może nie wypada się chwalić ale te czerwone kozaczki i mnie się bardzo podobają,nie mogę się na nie napatrzyć ,zupa z nich zjedzona,więc zostały tylko na zdjęciach,pozdrawiam :wit

Gosiu,moja kuchnia jest średnia, ale piec jest jak mebel,może jak mi się uda z czasem jutro to go wam pokażę ;:108
podaję przepis na ketchup:

3 kg pomidorów
200g cebuli
60g cukru
125g musztardy
1łyżka octu
cynamon
gałka muszkatołowa
imbir
papryka ostra i słodka (po pół łyżeczki)
liść laurowy
2 goździki
po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól

pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.,cebulę obieramy i kroimy w półplasterki,przekładamy warzywa do rondla,solimy i dusimy.
Gdy pomidory i cebula będą miękkie przecieramy lub miksujemy.Przecier gotujemy w garnku przez 1,5 godziny,czynność tą powtarzamy na drugi dzień
z tym że teraz dodajemy wszystkie przyprawy,przed końcem gotowania wyjmujemy łyżką cedzakową angielskie ziele,liść laurowy,pieprz i goździki,następnie dodajemy cukier,ocet i musztardę,całość mieszamyi ewentualnie doprawiamy,przekładamy gorący ketchup do wyparzonych słoiczków i zakręcamy,stawiamy słoiczki do góry dnem do wystygnięcia lub pasteryzujemy 15 minut w temp 90 stopni
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu,derenie nie potrzebują dużo miejsca ,te które pokazałam to są derenie 100letnie,ja mam 4 derenie ,najstarsza ma może4-5 lat i jest jak mała jabłonka a ma w tym roku koło 3 kg owoców,a tamte mniejsze też obładowane owocami a są małe,warto mieć dereń koło domu,bo jest własna nalewka i przetwory a jak na razie to z kupnem owoców mogą być problemy ;:196

Ewciu,cóż zrobić zima nieuchronnie się zbliża,a ten kotek to podrzucony zagospodarzył się u mnie na dobre i wszędzie ze mną chodzi ;:168

Iwonko ja swój piec też uwielbiam i nie wyobrażam sobie ,żeby go nie było,służy nam rewelacyjnie ;:196

Dorotko,oczywiście że cię rozszyfrowałam i napisałam ci to po twoim wpisie a ja nie mogę do ciebie wejść,napisałam u siebie,buziaczki dla ciebie ;:196 Dorotko odpisałam ci na 42 stronie

Uleczko,jak ja remontowałam kuchnie to sobie wtedy stary piec wyrzuciłam a wybudowałam nowy i też na nim codziennie gotuję obiadki i też patrzę na ogień i słucham trzasku palącego się drzewa uwielbiam ten nastrój i to ciepełko
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”