To było tak.........
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: To było tak.........
Ewa !
Jak koszę co tydzień, to teoretycznie niema w sianie niczego co mogłoby się rozsiewać. Nadaje się do wykorzystania.
Jeśli kosze co miesiąc, a tak też się zdarza, to pokos przeznaczam wyłącznie do kompostownika. Niestety bywa tak , że po 2 latach też niektóre nasiona chwastów nie przegniją.
Jak koszę co tydzień, to teoretycznie niema w sianie niczego co mogłoby się rozsiewać. Nadaje się do wykorzystania.
Jeśli kosze co miesiąc, a tak też się zdarza, to pokos przeznaczam wyłącznie do kompostownika. Niestety bywa tak , że po 2 latach też niektóre nasiona chwastów nie przegniją.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Krzysztof a jakie te lepsze sposoby ??? zdradź tajemnicę jeśli możesz
Ewa przepraszam ze pytam u Ciebie

Ewa przepraszam ze pytam u Ciebie

- krzysztofkhn
Co roku produkuje 0,5 do 1 m3 kompostu i ten doskonały produkt służy do ściółkowania.
Dwa w jednym.
W truskawkach na kompost słoma, później, po owocowaniu, też zbierana i wrzucana do kompostownika.
W jagodach kamczackich ściółkuje wiosną, ściętymi gałązkami z tuj i innych iglaków.
Dwa w jednym.
W truskawkach na kompost słoma, później, po owocowaniu, też zbierana i wrzucana do kompostownika.
W jagodach kamczackich ściółkuje wiosną, ściętymi gałązkami z tuj i innych iglaków.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Krzysztofie - dziękuję bardzo . Ja też produkuję kompost ale zawsze wykorzystywałam go jesienią . Pod warzywa i pod kwiatki też można??? Czy on musi być całkiem przerobiony ???
Moja skoszona trawa ma inne przeznaczenie ląduje w pyszczkach u świń
u nas dziś bardzo zimny wiatr i ciągle śnieg

u nas dziś bardzo zimny wiatr i ciągle śnieg

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- krzysztofkhn
Zawsze jest lepiej, jak już całkowicie jest przerobiony.
Mam dwa pojemniki wymurowane, betonowe. W jednym zbieram przez sezon, a w drugim kompost dojrzewa i jest na bieżąco wykorzystywany. Oczywiście jeśli zaistnieje taka potrzeba.
Późną wiosną zeszłoroczna pryzma jest przerzucona do opróżnionego pojemnika i dalej dojrzewa.
Jeśli mi zabraknie już przerobionego kompostu, to stosuje taki nie w pełni dojrzały.
Mam dwa pojemniki wymurowane, betonowe. W jednym zbieram przez sezon, a w drugim kompost dojrzewa i jest na bieżąco wykorzystywany. Oczywiście jeśli zaistnieje taka potrzeba.
Późną wiosną zeszłoroczna pryzma jest przerzucona do opróżnionego pojemnika i dalej dojrzewa.
Jeśli mi zabraknie już przerobionego kompostu, to stosuje taki nie w pełni dojrzały.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na ogół trawę kosi się co tydzień albo częściej to wątpię, żeby w tym czasie zawiązały się nasiona?gajowa pisze:Tak czytam o ściólkowaniu skoszoną trawą i ...wybaczcie może głupie pytanie - a co z chwastami, które w niej są? Czy się nie rozsieją na rabatach? No chyba że w waszym trawniku nie ma chwastów....
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Marysiu,koszenie trawy częściej niż co tydzień?
Bałabym się zaprosić ciebie do mojego ogrodu 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ale kiedy mnie tak rośnie to trawsko! A jak jest ciepło i mokro to po tygodniu jest bardzo wysoka. Dlaczego masz się bać to Twoja trawa 

- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Mewka...szalejesz...ale to jest nieszkodliwa choroba, tylko kosztowna
Na szczęście medykamenty pomocne w leczeniu są ogólnie dostępne.
Dziewczyny dobrze Ci radzą z ogórkami, prowadź po sznurkach w pionie. Sama sprawdziłam, rewelacja.
Klęczeć nie trzeba przy zbieraniu, są czyściutkie i ślicznie wyglądają...jak bombeczki na choince wiszą

Na szczęście medykamenty pomocne w leczeniu są ogólnie dostępne.

Dziewczyny dobrze Ci radzą z ogórkami, prowadź po sznurkach w pionie. Sama sprawdziłam, rewelacja.
Klęczeć nie trzeba przy zbieraniu, są czyściutkie i ślicznie wyglądają...jak bombeczki na choince wiszą

- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Ogórki na sznurku to super pomysł, muszę wypróbować u siebie

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sama szukam dobrej odmiany ogórków
Zeszłorocznych nawet nie mogę ocenić, bo w warzywniku miałam koniec świata i żadnych plonów nie zebrałam. Fasolkę szparagową też sieję różną, większość po zbiorze kwitnie i plonuje jeszcze raz.

- ewarb
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiedziałam, że fasolka po zbiorze jeszcze raz plonuje. Zawsze wyrywałam po zerwaniu fasoli.

Ula ja tez bym się napiła kawki na działce na swojej huśtawce , ale niestety pojadę dopiero jak się ociepli a to jak na razie nie wiadomo kiedy będzie`

Romciu - dziękuje za zdjęcie - powiem szczerze że mnie podbudowałaś nim - skoro u Ciebie takie ogóraski rosna to u mnie tez dadzą radę

Marysiu - na to właśnie liczę -na ten deszczyk, a jak nie to sąsiadowi klucz zostawię i niech podlewa

Krzysztof - dziękuje za cenne rady- też truskawki ściółkuję słomą od tego roku będę wrzycac na kompost - że tez nie pomyślałam o tym - zawsze spalałam

Agatko - swoje truskawki mam od wuja i powiem szczerze ,że jeszcze nigdy nie jadłam tak słodkich truskawek

W tym roku muszę zrobić młode sadzonki i przenieść w inne miejsce- ponieważ w tym miejscu ma powstać rabata

Tereniu tez mam zamiar trawę wykorzystywac - u mnie jest kiepska ale u sąsiada nawet w porządku - nie ma co z nią robić to będę brała ja
Ewuniu -gajowa- w zeszłym roku jak dowiedziałam się o gnojowce z trawy którą Tobie polecam pod hortensje to poszłam do innego sąsiada ,który dopiero co założył trawnik i chwastów nie miał . Wzięłam całą taczkę zalałam wodą - a później tą breję kładłam pod hortensje . Nie wzięłam pod uwagę tego ,że bardzo gęsto wysiał i nie wszystkie nasiona skiełkowały . Podczas koszenia bardzo dużo nasion wpadło do kosza a następnie mi kiełkowały

Dario U mnie na działce skoszona trawa u sąsiadów jest problemem. jeden nagminnie pali reszta wywozi na pobocze i rozrzuca. Ja już wiem że można ją spożytkować

Marysiu - zazdroszczę tej trawy.
Mirka-Mój brat tez ma dobrą ziemię i rośnie jak szalona - chodzi i narzeka ,że co tydzień musi kosić - a ja chodzę i narzekam ,że trawy nie mam bo wszystko wysycha - Mam nadzieję że ta glina pomoże
Kasiu ano tak mnie wzięło kupiłam już ogóraski i fasolki szparagowe niskie
Ewunie no to będziemy mieć ogóraski na sznurkach

Ewa ( ewamaj66) kupiłam zieloną i zółtą i mam zamiar posiać w odstępach czasu aby mieć dłużej. Doczytałam na opakowaniu ,że zielonej więcej czasu potrzeba i chyba jeszcze zółtej dokupię

Ewarb ja też nie wiedziałam i dobrze że weszłam na watek fasolkowy bo tam się dowiedziałam ze po ok 2 tygodniach na nowo kwitnie i plonuje
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Pozdrawiam. Ewa