To było tak.........

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To było tak.........

Post »

Ewa !
Jak koszę co tydzień, to teoretycznie niema w sianie niczego co mogłoby się rozsiewać. Nadaje się do wykorzystania.
Jeśli kosze co miesiąc, a tak też się zdarza, to pokos przeznaczam wyłącznie do kompostownika. Niestety bywa tak , że po 2 latach też niektóre nasiona chwastów nie przegniją.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krzysztof a jakie te lepsze sposoby ??? zdradź tajemnicę jeśli możesz ;:180
Ewa przepraszam ze pytam u Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co roku produkuje 0,5 do 1 m3 kompostu i ten doskonały produkt służy do ściółkowania.
Dwa w jednym.
W truskawkach na kompost słoma, później, po owocowaniu, też zbierana i wrzucana do kompostownika.
W jagodach kamczackich ściółkuje wiosną, ściętymi gałązkami z tuj i innych iglaków.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krzysztofie - dziękuję bardzo . Ja też produkuję kompost ale zawsze wykorzystywałam go jesienią . Pod warzywa i pod kwiatki też można??? Czy on musi być całkiem przerobiony ???
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja skoszona trawa ma inne przeznaczenie ląduje w pyszczkach u świń :D
u nas dziś bardzo zimny wiatr i ciągle śnieg ;:222
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze jest lepiej, jak już całkowicie jest przerobiony.
Mam dwa pojemniki wymurowane, betonowe. W jednym zbieram przez sezon, a w drugim kompost dojrzewa i jest na bieżąco wykorzystywany. Oczywiście jeśli zaistnieje taka potrzeba.
Późną wiosną zeszłoroczna pryzma jest przerzucona do opróżnionego pojemnika i dalej dojrzewa.
Jeśli mi zabraknie już przerobionego kompostu, to stosuje taki nie w pełni dojrzały.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

gajowa pisze:Tak czytam o ściólkowaniu skoszoną trawą i ...wybaczcie może głupie pytanie - a co z chwastami, które w niej są? Czy się nie rozsieją na rabatach? No chyba że w waszym trawniku nie ma chwastów.... :D
Na ogół trawę kosi się co tydzień albo częściej to wątpię, żeby w tym czasie zawiązały się nasiona?
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Marysiu,koszenie trawy częściej niż co tydzień? :shock: Bałabym się zaprosić ciebie do mojego ogrodu :wink:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ale kiedy mnie tak rośnie to trawsko! A jak jest ciepło i mokro to po tygodniu jest bardzo wysoka. Dlaczego masz się bać to Twoja trawa :;230
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Mewka...szalejesz...ale to jest nieszkodliwa choroba, tylko kosztowna :;230 :;230 :;230
Na szczęście medykamenty pomocne w leczeniu są ogólnie dostępne. ;:108
Dziewczyny dobrze Ci radzą z ogórkami, prowadź po sznurkach w pionie. Sama sprawdziłam, rewelacja.
Klęczeć nie trzeba przy zbieraniu, są czyściutkie i ślicznie wyglądają...jak bombeczki na choince wiszą :;230
Awatar użytkownika
ewarb
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 14:20

Post »

Pomysł z ogórkami w pionie bardzo mi się spodobał.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Ogórki na sznurku to super pomysł, muszę wypróbować u siebie :tan :tan :tan
;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Sama szukam dobrej odmiany ogórków :roll: Zeszłorocznych nawet nie mogę ocenić, bo w warzywniku miałam koniec świata i żadnych plonów nie zebrałam. Fasolkę szparagową też sieję różną, większość po zbiorze kwitnie i plonuje jeszcze raz.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ewarb
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 14:20

Post »

Nie wiedziałam, że fasolka po zbiorze jeszcze raz plonuje. Zawsze wyrywałam po zerwaniu fasoli.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

:wit kochani
Ula ja tez bym się napiła kawki na działce na swojej huśtawce , ale niestety pojadę dopiero jak się ociepli a to jak na razie nie wiadomo kiedy będzie` :evil:
Romciu - dziękuje za zdjęcie - powiem szczerze że mnie podbudowałaś nim - skoro u Ciebie takie ogóraski rosna to u mnie tez dadzą radę ;:196
Marysiu - na to właśnie liczę -na ten deszczyk, a jak nie to sąsiadowi klucz zostawię i niech podlewa :roll: . W wielu wątkach jest mowa o ściółkowaniu trawą - ja natomiast robię z trawy gnojówkę pod hortensje - przepis od Bożenki ( babopielki)
Krzysztof - dziękuje za cenne rady- też truskawki ściółkuję słomą od tego roku będę wrzycac na kompost - że tez nie pomyślałam o tym - zawsze spalałam ;:223
Agatko - swoje truskawki mam od wuja i powiem szczerze ,że jeszcze nigdy nie jadłam tak słodkich truskawek :heja .
W tym roku muszę zrobić młode sadzonki i przenieść w inne miejsce- ponieważ w tym miejscu ma powstać rabata :wink:
Tereniu tez mam zamiar trawę wykorzystywac - u mnie jest kiepska ale u sąsiada nawet w porządku - nie ma co z nią robić to będę brała ja
Ewuniu -gajowa- w zeszłym roku jak dowiedziałam się o gnojowce z trawy którą Tobie polecam pod hortensje to poszłam do innego sąsiada ,który dopiero co założył trawnik i chwastów nie miał . Wzięłam całą taczkę zalałam wodą - a później tą breję kładłam pod hortensje . Nie wzięłam pod uwagę tego ,że bardzo gęsto wysiał i nie wszystkie nasiona skiełkowały . Podczas koszenia bardzo dużo nasion wpadło do kosza a następnie mi kiełkowały :;230 . mam zamiar w tym roku założyć niewielki kawałek trawnika w miejscu gdzie jest nawieziona glina -, może dorobię się własnej trawy.
Dario U mnie na działce skoszona trawa u sąsiadów jest problemem. jeden nagminnie pali reszta wywozi na pobocze i rozrzuca. Ja już wiem że można ją spożytkować :uszy
Marysiu - zazdroszczę tej trawy.
Mirka-Mój brat tez ma dobrą ziemię i rośnie jak szalona - chodzi i narzeka ,że co tydzień musi kosić - a ja chodzę i narzekam ,że trawy nie mam bo wszystko wysycha - Mam nadzieję że ta glina pomoże
Kasiu ano tak mnie wzięło kupiłam już ogóraski i fasolki szparagowe niskie
Ewunie no to będziemy mieć ogóraski na sznurkach :;230
Ewa ( ewamaj66) kupiłam zieloną i zółtą i mam zamiar posiać w odstępach czasu aby mieć dłużej. Doczytałam na opakowaniu ,że zielonej więcej czasu potrzeba i chyba jeszcze zółtej dokupię :;230 :;230
Ewarb ja też nie wiedziałam i dobrze że weszłam na watek fasolkowy bo tam się dowiedziałam ze po ok 2 tygodniach na nowo kwitnie i plonuje
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”