Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Tylko zastanawiam się na czym je zaszczepić. Mam różne odmiany śliw jak katinka, Sylvia, valjevka. Są one na podkładkach ałyczy i wangenheima. Chciałbym mieć śliwy dwuodmianowe. Czy oczka okulizowac na podkładce czy na gałęziach odmianowych?
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na gałęziach odmiany.
Pozdrawiam,

J
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Szukałem w internecie informacji na temat wykorzystania tarniny jako podkładki pod śliwy domowe, ale nic satysfakcjonującego nie udało mi się znaleźć. Próbował ktoś szczepić na tym? Jeśli tak to jakie wyniki? Może jakieś skarlenie, albo masa odrostów korzeniowych?

Dodatkowo moje spostrzeżenia na temat mojej własnoręcznej okulizacji na 19 założonych oczek zrosły się aż 3. Okulizowałem metodą na przystawkę tarczką z oczkiem. Złapała się jedna śliwka, jabłoń malina oberlandzka i jedna czereśnia w koronie buttery czerwonej. Nie wiem o co chodzi, kiepskie prowadzeni noża, czy może tępy nóż. W każdym razie odcinałem oczko z kawałkiem drewna pod spodem zgodnie ze zdjęciami z pierwszej części wątku. :roll:
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
jagusia111

Post »

Ja zakładałam 4 oczka na bzie i jedno na jabłoni. Jabłoń ok, a na bzie jedno uschło. Też robione na przystawkę.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Szczepienie na przystawkę jest trudniejsze od zwykłej okulizacji, bo wymaga większej dokładności. Poza tym powinny być dotrzymane odpowiednie terminy, związane z ruchem Księżyca po niebie. Może to i zabobon , ale działa (jak chłyt makertingody w chińskiej restauracji :wink: ).
jagusia111

Post »

Szczepienie na przystawkę i okulizacja na przystawkę to dwie różne rzeczy. Kamil wyraźnie pisze o okulizacji na przystawkę.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację , ale to nie zmienia faktu, że pisząc "zwykła okulizacja" miałem na myśli zakładanie oczka w nacięcie kory w kształcie litery "T". Do tego potrzeba najmniej wprawy, nie ma klopotu z dopasowaniem elementów, a wszczepione oczko nie jest tak narażone na wysychanie. Warunkiem powodzenia jest odpowiedni termin. Szczepienie i oczkowanie na przystawkę, z tego co wiem, stosuje się w terminach kiedy miazga nie jest czynna.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Czereśnie okulizowałem 18.07, natomiast gruszkę, jabłonie i poprawkę na czereśniach 16.08. Oczka zawinąłem dokładnie folią nawet czasami za mocno :roll: No cóż na wiosnę trzeba będzie bawić się żywym oczkiem.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliwki w terminie wiosennym z powodzeniem szczepię przez stosowanie. Spróbuj tej metody.
jagusia111

Post »

Okulizację na przystawkę tak jak i w literę T wykonuje się od połowy lipca do polowy sierpnia. Zawsze trzeba zakładać przynajmniej dwa oczka bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo przyjęcia. Wiosną można bawić się w okulizację żywym oczkiem, ale mało kto to robi bo procent przyjęć jest wtedy niski. Wiosną tak jak napisał KaLo lepiej zastosować szczepienie na stosowanie/spasowanie jak zwał tak zwał, albo na przystawkę boczną jeśli podkladka lub gałąź jest grubsza. W późniejszym terminie można szczepić też za skórę, ale z tym jest więcej zachodu.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znalazłam kilka bardzo ciekawych drzew jabłoni, rosną w dzikich zaroślach, wielkie drzewa, oblepione co roku owocami. Jabłka duże i smaczne. Zastanawiam się czy można gdzieś zamówić drzewka zaszczepione z przesłanych zrazów?
dedert
500p
500p

Post »

Czy termin okulizacji dla drzew owocowych jest zawsze taki sam lipiec sierpień? Czy to zależy od np. pogody? Co jeśli podejmę próbę okulizacji we wrześniu? Czy oczko nie zdąży się zrosnąć, albo pęd na którym się szczepi zdąży zdrewnieć przed przyjęciem oczka?
jagusia111

Post »

Dokładnie tak, okulizuje się od połowy lipca do połowy sierpnia, bo wtedy wzrost drzewa jest najbardziej intensywny i tkanki szybko się zrastają. Jeśli zokulizujesz we wrześniu prawdopodobnie nic z tego nie będzie bo oczko nie zdąży się dobrze złapać. Wtedy wzrost drzewa już ustaje. Ale jak to się mówi spróbować zawsze można. Intensywność wzrostu drzewka zależy od pogody, nawożenia i kilku innych czynników, ale trzeba się liczyć z kiepskim efektem. Osobiście na początku września bym jeszcze próbowała, później już nie. Lepiej zaczekać do wiosny i zaszczepić.
Awatar użytkownika
misoo83
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 wrz 2016, o 05:56
Kontakt:

Post »

I graft fruit trees few years and i have grafted many different fruit trees like apples, cherrys etc...
This is my youtube play list and here you can see many how to grafting videos so you can learn grafring with me ;:215 .

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 6HUppg0G5W
dedert
500p
500p

Post »

Very nice videos :) I see that you are from Serbia. Does in your region grown marasca cherries?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”