Oj, pięknie. Niestety jeszcze nie przejrzałam całego wątku i nie wiem co było, a co nie.
Ale na wątku ziołowym dowiedziałam się, że jest Muzeum Dawnej Medycyny. Pokazano grządki z ziołami. Fajne.
Po wakacjach nad Loarą kocham piękne ogrody warzywne.
Witam miłośników ogrodów. Bardzo podobały mi się zaprezentowane ogrody japońskie w Jarkowie i we Wrocławiu. Dla porównania chcę pokazać ogrody lub ich fragmenty prosto z Japonii. Jesienią takie ogrody wyglądają najpiękniej.
Dziwne, że tak rzadko można spotkać, poza Japonią, ogrody Karesansui (???).
Przesyłam zdjęcia z tamtego roku z Jarkowa k. Lewina Kłodzkiego gdzie zwiedzałem ogród Japoński:
Polecam wszystkim fanom minimalizmu i japońskich ogrodów.
Jako że mamy porę kwitnienia magnolii, zapraszam do Kozłówki.
Wieś Kozłówka leży niedaleko Lubartowa w woj. lubelskim. W Kozłówce znajduje się piękny zespół pałacowo - parkowy i Muzeum Zamoyskich.
Po parku przechadzają się iście po królewsku pawie.
Muzeum Zamoyskich to najwyższa klasa muzealna w Polsce. Atrakcyjność tego miejsca oceniana jest na 5/5. Niestety w muzeum nie można robić zdjęć.
Co można jeszcze zobaczyć w Kozłówce?
Powozownia (nie można robić zdjęć).
Od 2002 roku udostępniona jest ekspozycja poświęcona dawnym podróżom, na której można zobaczyć historyczne pojazdy konne z XIX i początku XX wieku oraz różnego typu uprzęże końskie, zabytkowe siodła i akcesoria jeździeckie, szereg ciekawych przedmiotów podróżnych oraz ciekawostki z dziedziny sportu i turystyki.
Jedyne w Polsce muzeum socrealizmu (nie można robić zdjęć).