Moje roślinki... apus.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus.

Post »

Muszę się do Ciebie udać na naukę uciskania ;:108 Coś muszę robić nie tak. Niby cisnę, niby on mi przytakuje, a nic z tego nie wynika :;230 Trochę się podszkolę , to może też będę miała podpory ;:224
Pochwały dla M, postarał się . Twoje róże będą w nich cudnie wyglądać ;:63
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jolka, mój Abraham już wydał kilka interesujących kwiatków.
Część jeszcze czeka na kwitnięcie...
Młodzieniaszek z niego jest, liczę, że teraz zbuduje interesująca masę mięśniową :;230

Obrazek

Elwi, koniecznie muszą podrosnąć, bo póki co wygląda to śmiesznie - podpory taaakie duże a krzaczunie takie malunie... ;:306 W przyszłym roku już pewnie wpasują się w nowe ramy :tan
Aspiryna, to chyba nie jest, moja NN jest wielkokwiatowa i ma niesamowity czysty kolor bieli. ;:167
Faktycznie to może być Mont Shasta, tak jak wspomniała Marysia.

Heritage już wydaje ładne i katalogowe kwiaty, jednak szybko przekwitają. Ale upały też ogólnie nie służą długiemu kwitnieniu...

Bukiety NN fioletowej:

Obrazek

Marysiu masz chyba rację, poprzyglądałam się MontS. w internecie i wygląda na nią...
a znowu mam też tegoroczną, kupioną pod tą nazwą i to chyba pomyłka, bo nie ma czystej bieli kwiatu i inną budowę ;:306

Dla Ciebie Elmshorn:

Obrazek

Andrzejku ogrodowe, to takie chimeryczne pańcie. U mnie rosną przy północnej ścianie domu.
W tym roku nie były okrywane na zimę, ale wczesną wiosną nałożyłam im czapki a agro i siedziały w nich jak były przymrozki, dzięki temu mają pączki...

Ale liście coś mają mało soczystozielone, tak jakby im czegoś brakowało, a jeść dostały...
Zobacz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reniu, ja chyba ją wykopię jesienią i dam mamie.
Ta róża trafiła do mnie przez pomyłkę. Zamówiłam dwie Polki, a dostałam jedną Królową Elżbietę i jedną Polkę.
Myślałam, ze królowa mnie zachwyci, ale jednak nie...
Za to Polka zapowiada się całkiem, całkiem, myślę, że jutro odsłoni co ma w środku:

Obrazek

Iwonko, trzeba mączyć i dociskać panów konsekwentnie :;230
A tak poważnie, mąż zaczyna zauważać, że milej jest wypoczywać w ładnym otoczeniu ogrodu, wśród ładnych roślin... Baaaa... nawet sam mi podpowiada,że przydałaby się taka róża na pniu... widział pienne w Goczałkowicach w Kapiasie - RU i stwierdził, ze piękne. Więc mam przyzwolenie na kolejny zakup ;:138 :tan :heja

A jak tak dalej pójdzie, to będę musiała mieć podpory na okrywowych Fairy :;230 :;230 :;230

Obrazek

Obrazek

Pierwsze kwiaty Camppasion ;:167

Obrazek

Obrazek

I lilie się otwierają:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu a ja widziałam w jednym ogrodzie Fairy jasno różową obrastającą cały płot :D Mój Abraham Darby ma pączki i jestem ich bardzo ciekawa po przesadzeniu z cienia do słońca :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu, cieszę się że Heritage to jednak ona :D Naprawdę po tym pierwszym kwiatuszku za nic bym nie powiedziała, ale po tym co zobaczyłam u Aneczki, to chyba nic mnie już nie zdziwi.
Piszesz, że szybko Ci przekwitła. To niestety jej minus. U mnie pomimo tego, że wielki krzaczor też już po ptokach :lol: Ostatnie upały z pewnością przyśpieszyły przekwitanie nie tylko jej.
Fioletowa nn to może Heidi Klum :?: :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fioletowa nn to nie jest Heidi.Mam 2szt Heidi,jest mocno napakowana,ciężki do określenia kolor ciemnego różu z fioletem.
Obrazek
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Basiu, jak się martwisz o kolor liści tej hortensji to polecam nawóz do hortensji ogrodowych. Ja stosuję ten barwiący na niebiesko - bo moja i tak się nie przebarwi bo jest biała - ale ten nawóz jej bardzo pasuje.... Co dwa tygodnie, i jeśli daję to tylko jedno opakowanie w sezonie...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Nawóz który Beaby poleciła jest super, tyle że nic on w Twojej sytuacji nie da. Hortensjom brakuje żelaza, musisz kilkukrotnie opryskać je żelazem ( 20 ml /10L wody) , przy braku żelaza roślina ma zakłócony system pobierania pokarmu z nawozów, nie zaszkodzi posypać ja siarczanem amonu który zakwasza glebę razem z siarczanem magnezu.Dla hortensji to są wystarczające nawozy, ten barwiący zawiera glin, bo to on powoduje że znajdując się w kwaśnym podłożu (najważniejsze) zabarwia nasze hortensje na niebiesko.
Ciekawa jestem czy będziesz zadowolona z Compassion, U mnie jest co roku porządnie okrywana a i tak przemarza do kopczyka, jedynie zima 2014/ 2015 była dla niej łaskawa.Heritage niestety krótko bardzo ma kwiat, i do wazonu niestety się nie nadaje, ani do suszenia.
Też mam Polkę , pierwszy sezon ciekawa jestem jej bardzo.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Basiu, kwitnie u mnie Polka. Przybiegłam, żeby Ci się pochwalić. Widzę, że wspomniałaś o niej wyżej i jak na razie nie jesteś zachwycona. No bo ja wręcz przeciwnie. Też mam dwie sztuki, jak pamiętasz. No i kwiat jest cudny, cudowny, oszałamiający. Wielki, puchaty. Na razie nie robiłam zdjęć. Kurcze, aby tylko przetrwała zimę. A tak na nią psioczyłam, myślałam że nic nie będzie z tych moich marnych sadzonek. Szkoda, że u Ciebie gorzej, bo sądziłam że obie będziemy skakać z radości.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Kochane, wstawiłam u siebie dwie fotki liści hortensji ogrodowej po tym nawozie, o którym pisałam.
Ale on przypadkowo i tak dzięki Reni się u mnie pojawił ;:172
Basiu - u mnie Elmshorn troszkę inaczej wygląda, lubię tę różę bardzo.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, u mnie czerwona poszła mocno w górę, a jest w słońce. Różowe rosną niżej i idą na boki... Kupiłam też z okrywowych jeden krzaczek Alberich, ona rośnie idealnie. Jesienią dokupię jeszcze kilka.

Wiolu, kształt kwiatów, kolor Heritage baaardzo mi się podoba, tylko ta szybkość kwitnienia. Dla mnie nie do ogarnięcia. Rano pączek wracam z pracy już pełnia kwitnienia a na drugi dzień sekator ;:306
Oj chciałabym żeby to była Heldi... ale chyba nie ;:131
NN jest cudowna, nadal NN ale wielbię ją :tan

Madziu, piękna Heldi ;:167 ;:167 ;:167

Beatko, we wtorek dałam im drugi raz w tym sezonie ten barwiący nawóz, moja różowa, ale wątpię, żeby się przebarwiła. To pewnie nie nastąpi bo widzę, że już robi się majtkowo różowa, ale lubię ten kolor ;:306 Podlana dzisiaj został żelazem z nawozu... A zaraz pobiegnę do Twojego ogrodu ;:167

Reniu przeczytałam Twoją wiadomość i hortensje podlałam wodą z nawozem przeciw chlorozie. Mam nadzieję, że uzupełni to ich braki.
Campassion bardzo mi się podoba, mam nadzieję, że zimy będzie przeżywał dobrze. Póki co buduje ładny krzaczek i już kwitnie... cudowne kwiaty.

Wandziu, odwołuję wszystko co powiedziałam negatywnego wobec Polki. Wczoraj był ładny pąk, rano też a po pracy... pełnia kwitnienia!!! Kwiat jeden, ale za to taaaaaaaaaaaaaaaki cudowny i kolorem, kształtem, nawet ma zapach ;:167 Już uwielbiam tę różę ;:167
Będziemy im dawać puchowe pierzynki i może przetrwają zimę!!! Muszą, bo to cudownie piękna róża ;:167

Tak Polka wyglądała wczoraj (te długaśne liście, to czosnek... czosnek pospolity i spożywczy):

Obrazek

A tak polka wyglądała dzisiaj popołudniu ;:167 (kolor troszkę przekłamany):

Obrazek

Zakwitła też Heandel:

Obrazek

Oraz Augusta Luisa:

Obrazek

Obrazek

Oaz... Garden of Roses:

Obrazek

Obrazek

Oraz marketowa kartonikowa angielka wydała kolejne kwiaty:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Basiu czy my razem na zakupach rozanych byłyśmy :;230 Haendel u mnie bardzo łapie plamistosci, szczególnie w tym roku, Compasion nawet jak jest cięta do kopczyka to blyskawicznie rozrasta się w duży krzak.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu,cyknij dzisiaj angielkę w pełnym rozkwicie.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zauważyłam, że mi miejscami na działce wyrosła pszenica.... ;:oj Ptaszynki będą miały na jesień na kolację. :tan

Reniu, pewnie czytałyśmy sobie w myślach i stąd te wspólne kupowanie... ;:306
Czytałam właśnie, że Heandel chorowita jest, ale kupiłam ją ze względu na zmienność jej kwiatów. Póki co podoba mi się.
A Camppasion.... ;:167 ;:167 ;:167 wspaniała. Buduje krzew i wydaje pojedyncze kwiaty.

Dzisiaj Madziu już ta moja róża niejaka Princess troszkę buziaka umorusała po wczorajszych deszczach....

Obrazek

Obrazek

Przecudowna Augusta Luisa ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

A Garden of Roses ma jednego kwiatuszka:

Obrazek

Lilie:

Obrazek

Obrazek

I powojnik NN zaczyna kwitnąć, niestety nie znam imienia...
Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu miałam różę Heandel chyba 10 lat, rosła w cieniu i raz ładniej kwitła raz mniej. Zachciało mi się dostarczyć jej więcej słońca, przesadziłam na wiosnę i się obraziła ;:224 A były takie mroźne zimy i bez okrycia przetrwała, taka kapryśna panna ;:131 Deszcze po upałach źle wpływają na wygląd róż :wink: Twoje róże i lilie są piękne :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Basiu nacieszyłam oczy różami w Twoim ogrodzie ;:333 bo u nas w tym roku wyjątkowo byle jak...sarny nam skróciły cale pędy różane i kwitnień niewiele...
Zastanawiasz się nad wysokością fairy .. moja w tym roku wypuściła pęd ;:oj na ok 3 m..wyszła wysoko na iglaka, w tym roku ją znacząco przycięłam bo już była za szeroka a tego pędu nie widziałam tak go sprytnie ukryła ;:131 No to niech sobie tak kwitnie skoro tak chce, mam 2 piętra!
Alberich mam 2 egz. jeden ma ok 2 m wysokości i on najstarszy u mnie i dostałam niziutki póki co ok.40 cm drugi rok u mnie...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”