Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Barokowy przepych.......fajne określenie, które mi się podoba i świetnie określa falbankowe liliowce. ;:333
Cóż, ja tak jak Genia też lubię te falbanki, co wcale nie oznacza, że nie lubię starych, wręcz przeciwnie mam do nich duży sentyment.
Tomku - dziękuję ;:180 , jeśli tylko mogę w czymś pomóc to robię to z chęcią.
Oczywiście jeśli coś wiem z doświadczenia na ten temat. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Uwielbiam falbanki , przebarwienia i inne ,,ozdóbki'' na liliowcach. Ale z bliska. Z większej odległości lepiej prezentują się duże kępy o wielkich , jednobarwnych kwiatach.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Tomku, ale masz piękne azalie i rh. A może Ty mi powiesz, co to za roślinka? Miałam ją w zeszłym roku, i nie przezimowała. Bardzo ją chcę zdobyć!!!!

Obrazek
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Geniu witaj, odpukać rh mimo wcześniejszych obaw (zwłaszcza o miniaturowe) przetrwały zimę i będą rozpoczynać kwitnienie, obecnie większość azalii otwiera pączki i tak samo różaneczniki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liliowca oczywiście nie wykopuję, myślę że się 'spragda' chociaż wygląda nieciekawie. Po rozmowach z kolegami ogrodnikami krakowskimi, okazało się że to nie tylko mój problem, podobne objawy mają niektóre liliowce u innych osób, tak więc nie załamuję rąk, nie jestem sam.
Geniu Droga, ja broń Boże nie mam nic przeciwko tym najnowszym liliowcom, są pewnie dla wielu atrakcyjne, ja jednak mimo wielkiej tolerancji nie widzę ich w moim ogrodzie.
W zeszłym sezonie, otrzymałem od Ciebie liliowce te z gatunku mieszczącego się w moich 'gustach' i jestem z nich bardzo zadowolony, tak kwitły min. :D

Obrazek

Najbardziej trafiają do mojego serca, liliowce stworzone podejrzewam przez naturę i takich najbardziej pragnę, bije z nich spokój i łagodność

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te falbaniaste kojarzą mi się z hałaśliwym i kiczowatym karnawałem. Mimo wszystko żadnym nie odmawiam prawa bytu i też rozumie ludzi którzy tworzą coraz to nowsze odmiany z fascynacji tymi roślinami, mnie to nie potrzebne, jestem pewnie staroświecki.

Witaj Elu mimo że szklarnia nasza w tym roku wykorzystana będzie w 1/4, to dałem takie same odległości co zwykle, ze względu też na druty do których mocowane są sznurki do podwiązywania a też dlatego że takie odległości dla mnie są wystarczające żeby móc spokojnie pielęgnować rośliny i potem zbierać owoce. Szklarnia przez chodniczki, podzielona jest na poletka na których mieszczą się w poprzek rządki składające się z czterech krzaków co 50 cm a odległość między rzędami to 70 cm. Początkowo, w poprzednich latach, dawałem czasem tylko trzy krzewy, jednak później wypraktykowałem że bez szkody dla owocowania może ich być cztery.
Elu, Twój ogród jest piękny i bez rh, wszyscy chętnie tam zaglądamy i podziwiamy, wiadomo że każdy ogród ma prawo być inny i składać się z innych roślin. Nasz ogród bez rh byłby jednak trochę za zielony, tylko same 'choinki', dlatego chętnie sadzimy rh, żeby go rozweselić, osobiście kocham rh :D

Klio Dziękuję Ci. Też chętnie korzystam z forumowych rad, cieszę się że tu trafiłem. Co do liliowców to mamy podobne zdanie, nie za bardzo rozumie tą 'falbaniastą' modę, używając porównania, bardziej na moje zmysły działa kobieta ubrana w 'małą czarną' niż w fiżbinową suknię. Gusta podobno się zmieniają....Ogólnie to liliowce są świetne, mam ich już trochę i jeśli tylko trafię odpowiednie to będzie ich przybywać

Grażynko, czyli co?, nie dyskryminujmy tych mniej lubianych przez nas liliowców, kochajmy swoich faworytów a szanujmy faworytów innych, niech będzie zgoda, przynajmniej miedzy nami ogrodnikami
Pomagasz, pomagasz, to zawsze miłe, jeśli ktoś chociaż zainteresuje się czyimś problemem, niech żyje brać ogrodnicza ;:138

Tadku zgadzam się, zwłaszcza z drugim Twoim zdaniem :D

Tosiu przykro mi, ale ze swojego doświadczenia nie mogę Ci pomóc, nie wiem co to za roślina, nie miałem jej w ogrodzie :oops:

Wiosna na całego, zrobił się gąszcz aż strach..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy do lata uda mi się przystrzyc wszystkie wymagające tego rośliny, co jedne skończę to już inne na nowo, obrastają w piórka, muszę się koniecznie pospieszyć z bukszpanami, bo za późne strzyżenie może im zaszkodzić zimą

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólnie rzecz mówiąc, nie zamieniłbym jak na razie, tej ogrodniczej harówki, sprawia tyle radości

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Największe okazy naszych różaneczników, zaraz wybuchną kwiatem

Obrazek

Obrazek

Martwiłem się o tego roczne sadzone lilie, czy oby nie za głęboko bo coś niemrawo wychodziły, ale uspokoił mnie Tadek

Obrazek

Obrazek

Inne ledwie wychodzą z ziemi, ale już się tym nie martwię, spokojnie czekam

Jutro od nowa do najmilszej pasji, szkoda tylko że muszę iść do pracy, niejeden dzień mógłbym zapełnić ogrodniczymi obowiązkami. Życzę Wszystkim wielu ogrodniczych zmagań w nadchodzącym tygodniu, jeśli ktoś się 'odrobił' to oczywiście tylko emocjonalnych wrażeń z podziwiania swej pracy :)

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku mnie te które Ci wysłałam też bardzo się podobają , cieszę się że wysyłając Ci je trafiłam w Twój gust ,przecież nie wysłałabym Ci kwiatów które uważałabym za nieatrakcyjne.
Mam je też w swoim ogrodzie i nie zamierzam z nich rezygnować .

Genia
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Wiem to Geniu kochana, bardzo Ci dziękuję, jestem wdzięczny :D

x-d-a

Post »

Tomku, zgadzam się z Tobą w 100% w sprawie liliowców - uwielbiam te stare, tradycyjne odmiany :P To one zazwyczaj zdrowo rosną i bujnie kwitną...Te nowe odmiany, z falbankami, oczkami i innymi kombinacjami bywają piękne same w sobie, ale jeszcze nigdy, u nikogo nie widziałam ładnej kępy z wieloma kwiatami :( Wszyscy pokazują pojedynczy kwiatek, owszem, bardzo fotogeniczny, ale to tylko portrecik - dla mnie ogród to nie zbiór pojedynczych roślinek, nawet najrzadszych i najciekawszych, tylko kompozycje wielu roślin, zdrowych, bujnych, harmonijnie skomponowanych...
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Tomku piękne zdjęcia, a zwłaszcza cała paleta barw rh, u mnie ich niewiele a i zima moco dała im w kość i mogę liczyć jedynie na pojedyńcze kwiaty, Twoje widoczki ogrodowe bardzo mi odpowiadają masa różnych i kolorowych krzewów dominująca nad bylinami.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tomku ta harówa ogrodnicza daje nam nie tylko dużo satysfakcji, ale także wyciszenie od codziennego gwaru, gonitwy i nerwówki.
To właśnie w ogrodach zapominamy o bożym świecie i dajemy upust swojej fantazji, chciejstwom i marzeniom.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Ta kolekcja rh i azalii jest imponująca. Kwitną pięknie ;:138 I ten busz, plewić nie trzeba. Widzę, że miejsca wypełniasz także orlikami. bardzo podobają się mi te zarośla. ;:108

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Przemku witaj, dziękuję za miłe słowa. U mnie też rh niektóre nie pokażą pełni kwitnienia, ale i tak się z tego cieszę co zakwitnie, ich uroda jest niezrównana

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalu szkoda tylko, że w wielu szkółkach tu w Małopolsce sprzedają liliowce bez określenia czy to odmiany starsze czy nowe, kupiłem ostatnio cztery doniczki z liliowcami o dość cienkich szablowych liściach, mam nadzieję że to te tradycyjniejsze. Żałuję że dopiero nie tak dawno zainteresowałem się liliowcami, te starsze odmiany to pewnie łatwiej jest zdobywać z wymianek z zaprzyjaźnionymi ogrodnikami z sąsiedztwa, jak to dawniej bywało, teraz szkółki, sklepy internetowe...itd : :)

Grażynko dodam tylko do tego co napisałaś że ja tą harówkę uwielbiam, pewnie nie wszystko robię należycie i nie wszystko tak wychodzi jak powinno być, ale to moje dzieło i odzwierciedla moją duszę i umiejętności. Chciałbym kiedyś jeszcze za mojego żywota, stworzyć ogród, który miałby trochę więcej wspólnego z kanonami ogrodniczymi, popełniłem wiele błędów jeśli chodzi o kompozycję i dobór roślin, chociaż trochę chcę to poprawić, może się uda. Jakakolwiek praca przy roślinach, sprawia mi wiele przyjemności i czuję że to się nie zmieni :D

Reniu plewić nie trzeba, ale fryzjer im często potrzebny, żeby można rośliny było rozróżniać. Rh to dopiero będą kwitły właściwie, a orliki to same się skądś biorą, ale skąd? :;230

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tomku i niech trwa do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej.... ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Grażynko oby się udało ;:108

Wiosna w pełni, rh coraz bardziej w natarciu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Dzięki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I najmniejszy warzywnik w naszym ogrodzie odkąd pamiętam

Obrazek

Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ale za to jaki "porządny" i wyplewiony ten warzywnik, ho ho! ;)

Tomku, a te rh o czerwonych kwiatach z mała ilością listków, to co za jedne?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”