Moje roślinki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czego to człowiek na tym forum może się dowiedzieć.
Nie wpadłabym w życiu na ten pomysł :D
Kasiu, oby się powiodło. Trzymam kciuki.
A skoro już o nasionach mowa, to mam małe pytanko.
Mój krasnokwiat białokwiatowy po przekwitnięciu miał takie czerwone mięsiste kulki, które teraz są jakby przezroczyste. Czy to nasiona???
Drugie pytanko, dotyczy nasion fiołków. Czy ktoś wysiewał z powodzeniem fiołki???
Chodzi mi o to czy te nasiona pobierał ze swoich przekwitniętych kwiatów?
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasieńko, jeśli chodzi o krasnokwiat, to te czerwone kuleczki to owoce, jak dojrzały, a wcześniej były zapylone, to wewnątrz powinny być nasiona.
Jeśli chodzi o fiołki, to nigdy mi nie wydały jeszcze nasion (a może słabo sprawdzałam?) :)
Dziękuję za kciuki :)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Kasieńko za odpowiedź. Nie zabrzmiało to zbyt optymistycznie :( . Może i dobrze, lepiej pozbyć się złudzeń niż liczyć na to że akurat mój fiołek będzie miał nasionka a krasnokwiat zapyliły krasnoludki :lol:
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Kasiu, nie wiem jak to jest z krasnokwiatem, nie wiem czy nie jest czasem samopylny, ale jak wytworzył owoc to nadzieja zawsze jest :)
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Kolejna porcja kolorów i nie tylko :)
Obrazek Obrazek Gwiazdy betlejemskie, w rzeczywistości są krwistoczerwone tu wyszły różowe ;)
Obrazek Obrazek drugie kwitnienie kalanchoe
Obrazek Obrazek Biały wilczomlecz pa raz trzeci :D
Obrazek jeden człon wielkanocnika uratowany z rąk przyszłej teściowej. Wypuścił korzenie i rośnie w hydro :)
Obrazek pomarańcza z pestki dwu zarodkowej :)
Obrazek Pamiętacie mojego hibiskusa, który stracił wszystkie liście? On żyje :D niestety tylko jedna gałązka z trzech. Reszta chyba już nie odżyje.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Kasiu śliczne roślinki. Widzę, że na forumki rozszalały się z gwiazdami :) Ja nawet nie próbuję, bo szkoda roślinki marnować :roll:
Ciesze się, że Twój hibciu odbił :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Pomysłowa Kasieńko trzymam kciuki ;:215
Ja niestety na razie musiałam odłożyć swoją przygodę z keramzytem , ale jak widzę co Ty wyprawiasz z roślinkami to już nie mogę się doczekać kiedy zacznę normalnie chodzić :lol:
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Pszczółko gratulacje :D Cieszę się że zapylanie okazało się owocne :lol:
Widzę, że przybywa Ci roślinek w hydroponice :D Jak Twoje wrażenia co do tej metody uprawy?
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Treissi to one są trudne w uprawie? :shock: u mnie stoi jedna z zeszłego roku, nie zauważyłam żeby miała specjalne wymagania ;)

Jadziu trzymam kciuki za to żebyś szybko zaczęła normalnie się poruszać i eksperymentować ;)

Ewuniu zobaczymy czy owoce w ogóle dojrzeją ;) Co do hydro, to bardzo mi się ta metoda podoba. Przynajmniej rozwiązuje problem ze szkodnikami mieszkającymi w ziemi, a także z tym kiedy podlać ;) Niestety przesadzania starszych roślin do hydroponiki się nie podejmę, bo mogło by to się dla nich tragicznie skończyć. wszystkie nowe szczepki jednak trzymam w hydro. Polecam na prawdę :)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, i kolejne kwitnące piękności nam tu pokazujesz.
Kalanchoe śliczne, ale wilczomlecz z białymi kwiatkami rzucił mnie na kolana. Jest boski.
Uwielbiam wszystkie wilczomlecze i pozytywnie zazdroszczę szczęśliwym posiadaczom okazów, których nie mam w swoim zbiorku.
Gdybyś kiedyś w przyszłości posiadała jakiś zbędny kawałeczek, to pomyśl o mnie. :wink:.
Będę Ci wdzięczna :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No piękny jest!A mój różowy coś...zbladł i zzieleniał,kwiatuszki rzecz jasna i nie wiem czemu,bo cały czas stoi w tym samym miejscu.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Kasiu, jak będę go przycinać to na pewno się coś dla Ciebie znajdzie :) Ja ucięłam sobie szczepkę białego i czerwonego z myślą o hodowaniu ich w jednej doniczce w hydroponice. Biały mi się ślicznie ukorzenił a czerwony, którego oddałam siostrze nie ma nadal korzonków :(

Basiu wilczomlecz różowy Ci zbladł? może przez tą minimalną ilość światła jaką teraz za oknami mamy :( Byle do wiosny...
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Macie czerwonego? :shock: Ja też chcę.................. :lol: No też mam nadzieję,że to przez te ciemności egipskie stracił kolorek...A może potrzebuje jakiegoś nawożenia,co?Może obornika mu sypnąć? :P
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Basiu słyszałam że jak ma mniej światła, to z czerwonego robi się różowy :D Raz na miesiąc nic nie powinno się stać jak podkarmisz :D Albo biohumus :D
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No biohumus to u mnie podstawa...zobaczymy na wiosnę,czy wrócą mu kolorki.Też mam gałązeczkę białego ale jeszcze mi nie kwitł.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”