Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Drzewa owocowe
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Post »

Miałam kiedyś tak z brzoskwinią Harbinger , ruszyła w lipcu . Spisana
na straty , do dzisiaj pięknie owocuje . Nie wiem jak w tym roku , bo
nie dość , że duże przymrozki to jeszcze silne wiatry .
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Moje brzoskwinie Kernnechter i nektaryny Fantasie.

ObrazekObrazekObrazek
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku z 5 brzoskwiń tylko na najpóźniejszej będzie kilka owoców na reszcie nie widać zawiązków .
Co do moreli to na Early Orange , Goldrich nie ma ani jednego owocu jedynie na Harcot jest zawiązanych trochę owoców ale nie będzie tak dużo jak co roku dodatkowo są zawiązki na Vesna ale drzewo jeszcze młode .
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

@Dolnoslonzok łoo to u ciebie już małe owocki a u mnie dopiero z tydzień temu kwiaty przekwitły. Brzoskwinie mam 4 rok z pestki z owocu z biedronki i już w 2 roku miała pierwszy kwiatek. Owoce są o połowę mniejsze od sklepowych ale za to bronią się smakiem.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Adaś11, moje nektaryny i brzoskwinie i tak dostały mrozem po kwiatach pod koniec marca, gdy były dwie, trzy noce z temp. -6,-7 st.C.
Grigor, kiedyś posadziłem w ogrodzie babci w Brzegu dwie brzoskwinie z pestki i cztery lata nie miały żadnego owocu, a rosły powoli. Gratuluję Ci ręki do roślin. :)
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

Mam dwie brzoskwienie - Harnas i Inka. Dwa lata temu sadzone. Na początku kwietnia były wręcz obsypane kwiatami i myślałem że w tym roku skosztuję pierwszy raz owoców. Ale potem przez kilka dni z rzędu było w nocy -6 a nawet jednej nocy było -8. No i wygląda na to że ani jeden kwiat nie przeżył tego :(
PeterJohn86
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lut 2020, o 05:41

Post »

U mnie było milion kwiatów i wydawało się, że będzie lepszy plon niż rok temu, a tu wystarczyło 2 noce z przymrozkiem i wszystko szlag trafił. Uchowało się może 2% zawiązków. Dramat.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Grigor pisze:@Dolnoslonzok łoo to u ciebie już małe owocki a u mnie dopiero z tydzień temu kwiaty przekwitły. Brzoskwinie mam 4 rok z pestki z owocu z biedronki i już w 2 roku miała pierwszy kwiatek. Owoce są o połowę mniejsze od sklepowych ale za to bronią się smakiem.
U niego owocki, u Ciebie przekwitły, a u mnie brzoskwinia dopiero w pełnym rozkwicie.
marcin18211
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 gru 2013, o 12:47

Post »

Witam. U mnie owoc na owocu. Mam z pestki brzoskwinie. Rok temu wiadro brzoskwin po 300 gram. W tym roku owoc na owocu. Na innych brzoskwiniach to samo :) U mnie owoce wiszą już 10 dni :) U sąsiadów wymarzło wszystko :)
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

U mnie też pełno owoców na brzoskwini czy też nektarynce i generalnie na innych drzewach owocowych oczywiście poza czereśniami co jest u nie normą. Dwa lata temu musiałem wyciąć brzoskwinię co dawała takie owoce ze 4 sztuki losowo wybrane to był prawie kilogram i kupę tego było na drzewie. PS kwitnie mi drugi raz w tym roku jagoda kamczacka.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Ja za to bije się z myślami co zrobić z morelą odmiany Early Orange - czwarty rok mam drzewo, rośnie jak szalone, rok temu nawet udało się spróbować owoc. W tym roku kwiaty mimo braku zapylacza się pozawiazywały, sporo było i po przymrozkach wszystkie spadły. Nie wiem czy wyciąć i coś innego posadzić, czy może są odmiany moreli znacznie później kwitnące i po kolei przeszczepiać je na kolejne gałęzie. Macie sprawdzone odmiany owocujące w miarę co roku?
Pozdrawiam,
Tomek
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Tomku przede wszystkim pień i konary trzeba bielić
Ciąć gałęzie w sierpniu po 15, oraz jak najmniej podlewać, albo wcale
Ziemia pod drzewem musi być zadarniona a nawet przykrywana by się nie nagrzewała
Nie dawaj żadnych nawozów, zwłaszcza azotu
Mimo tych zabiegów, większość zawiązków spada, ale to co zostaną wystarczają mi
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nektarynki Fantasie i późne, niemieckie brzoskwinie Kernnechter. Takie właśnie pamiętamy z żoną z naszych babcinych ogrodów lat.80. i 90. w Brzegu. Dojrzewające z końcem września, omszone i rumiane.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
MalwaK
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 paź 2019, o 12:37

Grusza Saturn

Post »

Witam :)
na jesieni posadziłam drzewka owocowe - jabłonie, grusze, nektarynę i brzoskwinie.

Brzoskiwinia Saturn po zimie się nie obudziła. Wydawało mi się, że miała małe pączki, ale teraz wszystko zamarło. Nie pojawiły się też na niej liście.
Wydaje się żywa - po zadrapaniu pnia, spód jest zielony.
Czy jest jakiś sposób, żeby ją pobudzić? Może jej przyciąć te przemarznięte gałązki?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Kora wygląda średnio, wydaje się być minimalnie pomarszczona wzdłuż, wygląda to jakby drzewo nie miało wody (przyczyna mogą być uszkodzone korzenie). Po pierwsze podlewaj obficie. Bardziej ryzykowna akcja - mocne przycięcie żeby roślina się mniej wysilała pompując wodę z uszkodzonych korzeni do góry.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”