Izuniu, cieszę się, że moje informacje mogą Ci się przydać! Cała przyjemność po mojej stronie!
Melduję, że pluszaki wymiziane!
Buziaczki dla Ciebie!
Ewelinko, jest mi zawsze bardzo miło kiedy odwiedzasz mój ogródek!

Ja zaglądałam do Ciebie kilka razy po cichutku, ale muszę jeszcze wpaść na dłuższy, dokładniejszy "spacer" zanim się odezwę... Bo Twojego ogrodu nie da się przejść szybko!
Przykro mi, że Twoja lagerstroemia nie przeżyła...

Przechowywanie roślin przez zimę, to zawsze bardzo delikatna sprawa... Może miała zbyt ciepło...

Moje własne doświadczenie w tej dziedzinie jest stanowczo zbyt małe, żebym się mogla wypowiadać, ale czytałam niejednokrotnie w wielu źródłach, że rośliny śródziemnomorskie (nie mylić z tropikalnymi) powinny być przechowywane w niskiej temperaturze ( aby powyżej zera, a jeśli nieco poniżej, to zabezpieczyć dodatkowo doniczkę). Rośliny śródziemnomorskie, np. oleander czy lagerstroemia, w klimacie gdzie zimy są ostre, powinny być wniesione np. do garażu lub piwnicy z oknem, szczególnie w przypadku roślin które nie tracą liści na zimę. Lagerstroemia traci, więc może być bardzo mało światła. Wnieść je dopiero gdy wystąpią pierwsze przymrozki. Nie za wcześnie! Roślina musi "zrozumieć", że zbliża się zima i się do niej przygotować! Podlewać, bardzo mało! Radzę Ci jeszcze raz spróbować. Tylko nie kupuj "byle jakiej" odmiany. Nie kieruj się nawet kolorem, ale raczej lepszą tolerancją na zimniejszy klimat. Pisałam już o tym w poście do Izy- Chatte. U mnie to co innego. Mam ich dużo, nie mam kłopotu w zimie, wiec nawet jak w danym roku któraś nie zakwitnie, nie będę rozpaczać. Ale jeśli ktoś musi się fatygować z przechowywaniem rośliny przez zimę, to niech ma przynajmniej gwarancję, że będzie mu kwitła. Lata w Polsce nie są "gorsze" niż w regionie paryskim! To zimy są ostrzejsze. Lagerstroemii x egolfii nigdy osobiście nie widziałam, ale Yang Tse (ta o najbardziej intensywnym kolorze) mam 2 sztuki, jedną zasadziłam jesienią drugą wiosną i obie bardzo ładnie kwitły, mimo że tegoroczne lato nie było bardzo piękne i kilka lmagerstroemii wcale mi nie zakwitło... Mam jeszcze dwie inne łatwo kwitnące, ale nazw nie mogę odnaleźć...
Patrząc na mój ogród, rzeczywiście nie widać jeszcze prawie oznak zbliżającej się jesieni... ale "na skórze" niestety już czuć...

Nad ranem temperatura spada do 4-5°C...

Nie jest ciepło!
Pluszaczki dziękują za drapanko!
Beatko, dziękuję za wizytę i miłe słowa!

(Ja też nie mogę nadążyć...

Tyle rozrywki mam teraz z pluszakami...

)
Cynamonku, spaceruj, spaceruj ile duszyczka zapragnie a jak Ci już sil zabraknie, przysiądź na huśtaweczce i strzel sobie kaweczkę!
Dorotko, jak miło Cię widzieć!
My tutaj wszyscy marzymy

... ale czy można żyć bez marzeń?
No to cóż, po piwku dla wszystkich moich Gości, tych jawnych i tych ukrytych, żeby nam się lepiej marzyło...

;:18 ;:18 ;:18 ;:18 ;:18 ;:18 ;:18 ;:18 ;:18 ;:18