Proszę o pomoc w diagnozie.
Coś się dzieje z liśćmi śliw i brzoskwini.
Liście śliw są podziurkowane jak na zdjęciach poniżej.
Czytałam ten wątek i nie wiem czy to dziurkowatość liści czy może coś je zżera.
Na liściach brzoskwini też są dziurki ale innego rodzaju.
Też Topsin, tylko troche bardziej rozcienczo y, zapobiegawczo. Robale żreją, ale nie przekracza to na ogół progu ekonomicznego zagrożenia. Ale może być źródłem zwiększonej podatności na choroby.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Oooo, Maryann teraz nic nie poradzisz, za późno.
Musisz przerobić temat brunatnej zgnilizny drzew pestkowych. Sporo o tym pisałam bo sama miałam taki problem z czereśniami, wiśniami, śliwami i brzoskwiniami. Dwa różne grzyby a choroba jedna.
Maryann, już teraz musisz się za to wziąć, wyzbierać, pousuwać wszystkie zgniłki. Nie wiem, może zakopać, potopić , byle nie na kompost bo za rok, jeśli masz oprócz tej śliwy jeszcze brzoskwinie, wiśnie, czereśnie to będzie masakra.
To monilioza czyli brunatna zgnilizna drzew ( pestkowych i ziarnkowych). Wiosna atakuje grzyb (M. Laxa) kwiaty, krótkopędy i końcówki gałązek głównie czereśni, wiśni, brzoskwiń i moreli, rzadko śliw. Wystarczy dwa albo nawet jeden oprysk w trakcie kwitnienia.
Natomiast owoce atakuje drugi grzyb (M. Fructigena) przed dojrzewaniem. Trzeba wiedzieć kiedy śliwy, brzoskwinie zaczynają dojrzewać i zacząć opryski owocowmiesiąc wcześniej jednym ze środków i powtórzyć drugim innym ale tak by zachować okres karencji. Te dwa opryski powinny w dużym stopniu ograniczyć chorobę o ile nie ma dużych i częstych opadów. Jeżeli jest paskudna pogoda opryski trzeba zacząć wcześniej.
gienia1230 pisze: ↑30 lip 2025, o 09:08owoce atakuje drugi grzyb (M. Fructigena) przed dojrzewaniem. Trzeba wiedzieć kiedy śliwy, brzoskwinie zaczynają dojrzewać i zacząć opryski owocowmiesiąc wcześniej
Właśnie, dzięki!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!