Coś się dzieje z liśćmi śliw i brzoskwini.
Liście śliw są podziurkowane jak na zdjęciach poniżej.
Czytałam ten wątek i nie wiem czy to dziurkowatość liści czy może coś je zżera.

Na liściach brzoskwini też są dziurki ale innego rodzaju.

Właśnie, dzięki!gienia1230 pisze: ↑30 lip 2025, o 09:08owoce atakuje drugi grzyb (M. Fructigena) przed dojrzewaniem. Trzeba wiedzieć kiedy śliwy, brzoskwinie zaczynają dojrzewać i zacząć opryski owocowmiesiąc wcześniej
No taka instrukcja mi odpowiada ,moja śliwa trochę wróciła do życia.gienia1230 pisze: ↑30 lip 2025, o 09:08 Maryann, już teraz musisz się za to wziąć, wyzbierać, pousuwać wszystkie zgniłki. Nie wiem, może zakopać, potopić , byle nie na kompost bo za rok, jeśli masz oprócz tej śliwy jeszcze brzoskwinie, wiśnie, czereśnie to będzie masakra.
To monilioza czyli brunatna zgnilizna drzew ( pestkowych i ziarnkowych). Wiosna atakuje grzyb (M. Laxa) kwiaty, krótkopędy i końcówki gałązek głównie czereśni, wiśni, brzoskwiń i moreli, rzadko śliw. Wystarczy dwa albo nawet jeden oprysk w trakcie kwitnienia.
Natomiast owoce atakuje drugi grzyb (M. Fructigena) przed dojrzewaniem. Trzeba wiedzieć kiedy śliwy, brzoskwinie zaczynają dojrzewać i zacząć opryski owocowmiesiąc wcześniej jednym ze środków i powtórzyć drugim innym ale tak by zachować okres karencji. Te dwa opryski powinny w dużym stopniu ograniczyć chorobę o ile nie ma dużych i częstych opadów. Jeżeli jest paskudna pogoda opryski trzeba zacząć wcześniej.