Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

MIŁKO ,widać,że zakupy Gardeniowe udane .Niech wszystko zdrowo rośnie i pięknie kwitnie . :wit
Byłam kiedyś na Gardenii w lutym ,sporo nakupiłam ,ale to był środek zimy ,więc wiele roślinek nie przetrwało ,albo ja wtedy jeszcze nie umiałam się nimi odpowiednio zaopiekować . :? :oops:
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne dalie kupiłaś. 'Coup de Soleille' też kiedyś do mnie zawitała ale nie zaszczyciła mnie kwiatkiem i padła przy przechowywaniu.
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Miłko Jak Ty to wszystko uniosłaś z tej Gardenii.Gratuluję zakupów i prezentów!Re:moi znajomi wystawcy wiedzą że ja lubię i kocham dalie,i cóż muszę się bawić z tym tematem daliowym:))
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ryszard! Dostałam wielką torbę od Ćwika oraz na drobiazgi miałam plecak. Zawsze jestem przygotowana na takie pakunki na Gardenii. W zeszłym roku jeszcze miałam widły! :;230

Florek! Ja nawet nie obejrzałam dobrze karp, tylko pomacałam, że nie suche i nie zepsute. Trzymaj kciuki, może mi się uda ją wyhodować ładną!

Jolu! Dziękuję! ;:196 Dla mnie luty to też za wczesna pora na Gardenię! Przez to 2-3 razy nawet nie próbowałam pojechać. Ale od zeszłego roku jestem z powrotem bo akurat pasowało.

Małgosiu! Jutro już tą folię ściągają, denerwuję się trochę, bo nie wiem jak hosty pod rusztowaniem przeżyły ;:223

Nic przez te prace remontowo-budowlane nie robiłam. Poza tym było mroźno nad ranem, że mi woda w wiadrze z różami zamarzła ;:224 Mam nadzieję, że nic im się nie stało :(

I relacja z ogródka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ale cudne modraszki, ja się w detal bawię, a Ty widzę masz je hurtem.

My chyba wybierzemy coś w szarościach, żeby nam pasowało do stolarki, którą wybrałam :wink: Znam ten ból z tym wszechobecnym brudem, sprzątasz, a efekt i tak mizerny. U nas panowie na razie bawią się klejeniem siatki (nie zdążyli tego zrobić jesienią), a potem polecą z tynkiem. I to chyba ostatnia najbardziej brudząca praca w i wokół domu.

Te krokusiki, które mi pokazywałaś jesienią w tych ładnych torebeczkach okazały się zgodne odmianowo?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wiosna do Ciebie zawitała ;:138
Kupiłam właśnie ranniki i nie wiem gdzie je posadzić. To, że w półcieniu to wiem, ale czy one długo utrzymują liście po przekwitnęciu :?:
W ubiegłym tygodniu miałam po raz pierwszy w ogrodzie wizytę pełzacza. :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłka dzisiaj zlustrowałam swoje karpy dalii i wszystkie jeszcze śpią, żadna nie puszcza żadnego kiełka i tak sobie myślę, może bym musiała je nawilżyć, choć na wysuszone nie wygladają.
Wiosna u Ciebie w pełni, u mnie chyba troszkę mniejsza.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krokusiki u mnie też zaczynają kwitnąć, od razu weselej robi się w ogrodzie. Całe szczęście, bo po krótkiej euforii ogrodowej jakoś teraz oklapłam, gdyż mam takie zakwasy w mięśniach, że aż trudno mi się ruszyć. Ale gdy popatrzę na krokuski, gębusia sama się uśmiecha.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Modraszki cudne, jak zawsze. Krokusiki i u mnie w końcu się pokazały, przylaszczki kwitną więc już coś oko cieszy poza tym, że daję sobie w kość, bo kopię trawnik w celu odnowienia i walki z kretem bo kładę specjalną siatkę więc wygląda to jakbym bunkier budowała ;:306 Dalie też już wyciagam do skrzynek, kilka muszę pożegnać w tym roku ;:145 tylko dlaczego to muszą być akurat te co najbardziej kocham? Zaczęłam sadzić dziś lilie po trochu ale musiałam przerwać, bo zaczęło wiać i sypać mokrym śniegiem :shock: Mam nadzieję, że taka pogoda już nie będzie długo straszyła.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłka dobrze się ustawiłaś z remontami na przedwiośniu, za chwilkę będziesz miała porządek i możesz teraz dzialać cały czas w ogrodzie.
Ale powiem Tobie, że u mnie też zimą nie leniuchowaliśmy....piwnicę na cacy zrobiliśmy.

:wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Tak, też uważam, że dobry okres wybrałaś na remont elewacji, bo straty w ogrodzie będą najmniejsze. Funkiom pewnie też nic się nie stało. One jeszcze nawet nosków nie wychyliły (przynajmniej u mnie).
Zdjęcia przedwiośnia jak żyleta! ;:215
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Florku! Dziękuję! :D A z remontem to prawda! Praktycznie żadnych strat. Teraz nie widać, że w ogóle był remont. No może rododendron miał ułamane dwie gałązki, ale nie stracił na urodzie i są zdepnięte 2 tulipany, ale też odżyły. D

Krysiu! Już mam porządek! Mąż nawet karcherem bruk wyczyścił bruk wokół domu :tan I wzięliśmy sie wreszcie do pracy w ogrodzie, przycinamy grabimy, porządkujemy, dzień coraz dłuższy wiec idzie coraz lepiej!
Piwnicy na cacy gratuluję! Ja nie mam w ogóle, a na cacy tym bardziej! ;:215
Dalii nie nawilżam, bo szczerze powiedziawszy trochę boje się, że zgniją. Najbardziej zeschnięte i niepewne to ja wkładam do donic w kwietniu - co nie umrze, to żyć będzie! Jak przeżyją i wypuszczą - wtedy wsadzam do gruntu, a one szybciutko nadrabiają.

Lady Kasiu! To tez masz demolkę! Ale jak zrobisz - będzie dobrze! Ja jeszcze nie wiem do końca, jak z moimi daliami, bo dopiero zaczęłam przegląd. Ja nie podpędzam i nie sadzonkuję, tylko wsadzę w trzeciej dekadzie kwietnia do gruntu więc mam czas.

Wandziu! To prawda, że kwitnące krokusy i chwila na słonku rekompensuje trud i bolące gnaty po pracach w ogrodzie. :wink: A krokusowy festiwal będzie jeszcze trwać, bo późniejsze odmiany dopiero wychodzą! :tan

Aniu! Ranniki jakiś czas trzymają liście i nie lubię tego widoku, trochę tak jak z krokusami i innymi takimi :wink: Ale nie wiem jak długo, nie pamiętam. ;:131
Pełzacz jest fajny i można go obserwować bez końca :D U mnie bywa od czasu do czasu, choć rzadko. A moze częściej, ale mnie nie ma w domu ;:218

Sylwia! U mnie panowie zrobili bardzo czyściutko, rozłożyli folię i jak ja pozwijali, nie było widać, że była jakakolwiek robota.
Nie wiem, czy krokusy są zgodne, bo jeszcze nie zakwitły, bo chyba to są późniejsze odmiany. Na irysy z torebeczek też czekam ;:65 Posadziłam większość wśród paproci, jestem ciekawa, jak zareagują, gdy nagle w maju-czerwcu dostaną wokół dżungli?

Weekend pomimo nieciekawej pogody dość owocny. Posprzątałam altanę, uszykowałam sobie stanowisko do dzielenia dalii. Posprzątałam w szklarni, chłopaki mi ją wymyli karcherem, posiałam nowalijki. Potem w kwietniu tam wysadzę pomidory wiec do tego czasu musimy wszystko zjeść. Przycięliśmy krzewy pęcherznicy i ligustra, mąż przyciął wilki na jabłoni i śliwach, co miały zrobić dzieci, ale chyba je przechwaliłam i się popsuły! ;:224
Przygotowałam stanowisko na dalie, ale tylko jedno, jeszcze zostały cztery. Pomalowaliśmy też skrzynki na podwyższone grządki warzywne. Na opakowaniu farby pisało "dąb" a wyszły żółte ;:306 Dwie żółte mogą być na warzywniku. Ale dwie pozostałe do dalii przemalujemy na ciemny brąz, bo coś nie pasuje mi ta żółć ;:185
Dalii zdołałam podzielić tylko kilka sztuk, bo były skoki i obiad, a po obiedzie senność mnie ogarnęła i zaczęło padać, więc sobie odpuściłam. Ale te podzielona dalie to były z tych największych do podzielenia więc powinno się liczyć podwójnie. I to cała relacja z weekendu. ;:173

Wiosna:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodzą kokorycze
Obrazek

Kwitnie dereń jadalny
Obrazek

Przycięty ligustr i pęcherznica
Obrazek

Moje stanowisko pracy
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Oj fakt mam bajzel w ogrodzie i musiałam to na razie zostawić bo pogoda nie pozwala.
Ślicznie u Ciebie kwitną iryski żyłkowane, miałam też ale u mnie tylko w pierwszym roku ładnie kwitły, teraz nie wyszły wcale ale może jeszcze ? W końcu Ty mieszkasz w cieplejszym rejonie.
A takiego stanowiska pracy to Ci zazdroszczę, ja mimo wielu pomieszczeń takiego roboczego miejsca nie mam. Z tego co piszesz i tak weekend Ci upłynął pracowicie a przerwa na skoki to oczywiście obowiązkowa ;:333 Mnie wczoraj aż brzuch z emocji bolał ;:306
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Relacja z weekendu dokładnie opisuje, że sporo zrobiliście ;:333 . Zawsze to jest kilka kroków do przodu z pracami ;:108 . Stanowisko do dzielenia dalii masz świetne ;:108 . Bardzo mocno przycięty ligustr i pęcherznica ;:oj , nawet nie wiedziałam, że tak można ;:306 . Masz już śliczną wiosnę w ogrodzie ;:138 . Te kwitnące rośliny bardzo cieszą o tej porze :tan . Jeszcze tylko trochę więcej słońca i wyższa temperatura i wszystko wybuchnie ;:108 . Ja również uważam, że termin na takie prace przy elewacji trafiony w dychę ;:333 . Modraszki bardzo fotogeniczne i masz ich u siebie sporo . Pozdrawiam i słońca życzę :wit .
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ładny znaczek sobie zrobiłaś :)

To fachowców miałaś porządnych. Przez uroczystości rodzinne nie dałam rady nic zrobić w weekend w ogrodzie, więc tym bardziej Ci zazdroszczę porządków w ogrodzie, zwłaszcza tych poprzycinanych wilków.

Jesienią nie dostałam już nigdzie tych żyłkowanych irysków, a one mnie się tak strasznie podobają, że muszę je mieć... Kokorycz bardzo malownicza, nie znałam, ale chyba się zapoznam z nimi, zwłaszcza jeśli mi powiesz, że są fioletowe albo białe :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”