Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Wandziu, widoczek z kuchennego okna boski ;:180 Ciekawe czy chciałoby mi się zmywać naczynia, gdyby to było moje okno ;:224
Pisałaś u mnie o liliowcach, czemu ich nie pokazujesz? Teraz ich czas ;:108
JagiS napisała:
Podobno na świecie są trzy najpiękniejsze rzeczy: rumak w galopie, kobieta w tańcu i okręt pod pełnymi żaglami. Ciekawe, że w tym gronie róży nie wymieniono...
Moja wyobraźnia podpowiedziała mi od razu obrazek 130 kilowej "nimfy" w tańcu :;230 To już wolę róże ;:306
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, kuchenny widok masz wspaniały :) Na niewielkiej stosunkowo powierzchni mieścisz bardzo wiele roślin. I każda cudnie się prezentuje. Ścieżki też bardzo mi się podobają :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandziu,jak zwykle nastrojowo i romantycznie w Twoim ogrodzie ,przechadzanie się ścieżkami i ławeczki to jest to co kocham a jeszcze do kompletu te cudne kwiaty róż i inne roślinki dodające tyle uroku ,jakie to wszystko razem czarujące,pozdrawiam w ten gorący ,słoneczny dzień :wit ;:168
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elwi pisze: Pisałaś u mnie o liliowcach, czemu ich nie pokazujesz? Teraz ich czas ;:108
...bo Wandzia straciła serce dla liliowców, woli więc pokazywać swoje pupilki. ;:215
Coś czuję, że lada moment zaczną się do nas uśmiechać Wandziowe hortensje. ;:215
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja też czekam na hortensje ;:65 . Wandziu, tak jak o nich czytam, to rosną wszerz metr i więcej - czy zostawiasz wkoło nich tyle pustego miejsca ;:oj , jakie masz z nimi doświadczenie :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Wandziu, przepięknie u Ciebie. Masz cudny widok z kuchennego okna ;:138 Najbardziej podobał mi się festiwal tulipanowy - mnogośc odmian - śliczne zdjęcia ;:196 Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Tencia, pozdrawiam, cieszę się, że podczytujesz :D
a_nie, u mnie jest więcej ścieżek niż dwie, i codziennie je wszystkie oblatuję podczas porannego obchodu i nie tylko.
JagiS, no fakt, tu mnie masz ;:108. Jak widać romantyzm ma różne oblicza.
Szarotko, oj tak, w tym sezonie napodlewałam się konewką jak nigdy. Myślałam że linia kroplująca zwolni mnie od tego obowiązku, ale niestety... upały zmusiły mnie do lania ręcznego.
Iwonko, niestety niektóre rośliny mimo podlewania ucierpiały bardzo. Na przykład kilka host wygląda jak ugotowane. NIgdy nie widziałam czegoś takiego.
Nifredil, miłe jest to co piszesz pod adresem mojego ogródka, jeśli jednak chodzi o konkursy, to nigdy mnie jakoś one nie kręciły. Nie są mi potrzebne i są mało wiarygodne. I podobno więcej z nimi stresu niż przyjemności.
Elwi, narobiłam chyba za dużo zdjęć, więc liliowce czekają w kolejce. Ale kwitną, owszem, owszem. Tylko jakoś przestałam je lubić. Kiedyś byłam nimi zachwycona, teraz jakoś jakby mniej.
kropelko, dzięki, jesteś miła jak zawsze ;:196
Koziorożec, dziękuję, że mnie odwiedziłaś w ten letni dzionek ;:196
Aneczka, jak ty dobrze mnie znasz ;:136 Faktycznie mi już hortensje w głowie. A właśnie zaczynają kwitnąć.
Jode, moje hortensje na razie nie są aż tak duże. Wszystko zależy od cięcia. Ja nie dopuszczam do tego, aby stały się olbrzymami, i kilka prowadzę na pieńku.
duju, witaj nowy gościu znany mi zresztą z działu storczykowego :D Wspominasz o tulipanach. Trzeba by się już rozglądać powoli za jesiennymi cebulami, bo ponoć już sprzedają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żurawki się rozmnażają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Te róże delikatne, jak mgiełka! Fajnie światło w nich gra!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Porównanie JagiS Twojego ogródka do romantycznego miasteczka z wąskimi uliczkami i pięknymi kamieniczkami bardzo ładne. Zdecydowanie wolę zwiedzać takie ogrodowe miasteczka niż tłumne starówki. Dziękuję, że chociaż wirtualnie nam to umożliwiasz, i nie zapominaj na swoje codzienne spacerki zabierać aparatu fotograficznego.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wandziu, nie będę oryginalna, bo też napiszę, że widok z kuchennego okna masz niesamowity, ale to szczera prawda, wszystko tak idealnie skomponowane ;:108, wcale Ci się nie dziwię, że przestałaś lubić liliowce, bo ja mam podobnie, na początku mnie również zauroczyły na szczęście nie tak jak róże i lilie, więc za dużo ich nie mam, nawet w zeszłym sezonie troszkę je ograniczyłam, nie wiedziałam, że liliowce też chorują ;:oj. Już sprzedają tulipany? ja jeszcze nigdzie nie spotkałam ;:185
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu będę do znudzenia powtarzać masz cudowne kompozycje a fotki to wyższa jak dla mnie szkoła jazdy.

Zauroczona jestem Leonardo da Vinci mam ja pierwszy sezon kwitła przepiękny kolor u Ciebie widzę zdrowiutki, czyli będę z niego zadowolona.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

takasobie, dzięki Miłka, każde udane zdjęcie mnie również bardzo cieszy :D
A_nie, bardzo miłe są mi wasze porównania i skojarzenia. Od razu inaczej spojrzałam na swoje rabaty, to znaczy jakby w innym kontekście. Dzięki ;:196 Na spacerki często chodzę z aparatem, sąsiedzi się już przyzwyczaili, że mają obok siebie wariatkę. ;:108
Ilonko, ja uważam, że jeśli liliowce mają dawać efekt, to musi ich rosnąć bardzo dużo w grupie. Wtedy znikające po jednym dniu kwiaty nie są już tak wnerwiające, bo stale coś kwitnie. Po drugie bardzo brzydko wyglądają kwiaty przekwitnięte, trzeba by je codziennie obrywać. A zatem wymagają zarówno sporo miejsca, jak i stałego czyszczenia. Teraz gdy to piszę, zorientowałam się, że doszukuję się ich wad, podczas gdy kiedyś podkreślałam ich zalety. Tak to widać bywa z zawiedzioną miłością. ;:108
Tara, Leonardo to klasyka. Można na tę różę liczyć, że nie zawiedzie. Ja w tym roku cieszę się także kwiatami Red Leonardo i bardzo Ci ja polecam.

Pierwsze w jej życiu kwiatuszki, bo Jasminę posadziłam w kwietniu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj przedstawiam tegoroczny gratisik. Pnąca angieleczka. Bardzo jestem ciekawa tej różyczki w przyszłości.
Obrazek

Ściana różano-powojnikowa. Ta malinowa to Laguna. Nie wiem, co będzie za rok lub dwa, bo bardzo szybko przyrasta. Już teraz się ugina pod ciężarem kwiatów.
Obrazek

Trochę mi się namnożyło tych donic na tarasie. Trzeba coś z tym będzie zrobić, bo chyba za dużo tego, już nie ma prawie gdzie przejść.
Obrazek

Hortensje już kwitną. Jedna z pierwszych to Praecox.
Obrazek

Coraz więcej traw. Proso i miskanty osiągnęły już swoją wysokość. Ciekawe, czy Zebrinusy będą kwitły jak w zeszłym roku.
Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Wandziu, niezmiennie zachwyca mnie Twój ogród. Piszesz, że mniej zachwycają Ciebie liliowce... Ja bardzo je lubię, ale sprawia mi kłopot ich zwyczaj zwracania się ku słońcu. Żeby podziwiać moje nowe nabytki muszę spacerować po granicy działki. Przeprowadzka jest nieunikniona.
Hortensje powoli zaczynają spektakl i bardzo czekam na widoki Twoich hortensji w towarzystwie zwiewnych traw.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu, kilka stron wcześniej Sabina napisała:
Masz doskonale skomponowany ogród i chyba wielu forumowiczów się ze mną zgodzi, że mogłabyś swój azyl zgłosić do jakiegoś magazynu ogrodniczego ;:oj ;:108
O, to, to, zgadzam się z nią w 100% ;:108

Zwiedzając Twój ogród coraz częściej dochodzę do wniosku, że bez trawnika też można żyć i cieszyć się pięknym ogrodem. Zaczynam powoli dojrzewać, do tego, żeby pozbyć się tych nędznych resztek pseudo trawnika na rzecz kolejnych rabat i ścieżek między nimi ;:224 Ciekawe, co powie na to mój M? ;:219 Wątpię, czy ten pomysł przejdzie, ale pomarzyć można, prawda?

Zdjęcie Abrahama Darby ;:167
Zawsze z ciekawością oglądam tę różę w innych ogrodach i niezmiennie mnie zachwyca Obrazek Trzeba przyznać, że jest wyjątkowo fotogeniczna.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Środek lata w pełni i u Ciebie Wando widać to bardzo dobrze :D
Donic faktycznie mnóstwo ale dobrze to wygląda, no i człowiek lawirując między nimi tańczyć się nauczy :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”