Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

;:7 daysy , widzialam na przedostatnim zdjeciu poprzedniego postu powygryzane liscie... , u Ciebie juz robactwo aktywne. u mnie "tylko"
mszyce i to w roznych kolorach... ;:222 .

Ogromnie ciesza zdjecia mlodziutkich listkow rozanych ;:108 , chociaz inne roslinki/kwiatki tez sliczne ;:97 ;:100 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie na przygiętych pędach mnóstwo liści nawet nie ciachany Austin calutki ulistniony .Jestem ciekawa jak zakwitnie na tych zwisających pędach .Jeśli mnie nie zadowoli po kwitnieniu będzie solidnie ścięty.Chciałam mu przywiązać obciążniki na końcach pędów ,ale nie dało rady .Dwa pędy przygięłam jeden do altanki drugi do sąsiadowego płota. Niestety mój patyczkowy pączuszek zaschnął ;:174 ,a szkoda mi go było zerwać ;:224 .No cóż chyba przyczyniły sie do tego ostatnie przymrozki .Za to się porządnie ukorzeni.Niektóre patyczki chcą już wychodzić spod butelek tak sie pospieszyły
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No pięknie u Ciebie kwitnie ;:138 żonkile, śliwki u sąsiada ;:306 no i masz jagodę kamczacka . ja mam ją od wielu lat, ale ona jest kwaśna, i wolę borówki, jagodą się nie zajadam :wink: Wspomniałas o moich roślinach przy drzewach--oj , w tym roku to się będzie działo :!: wszystko w takich pąkach,że drzewa się będą uginały--zapowiadam TO :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

alexia pisze:;:7 daysy , widzialam na przedostatnim zdjeciu poprzedniego postu powygryzane liscie... , u Ciebie juz robactwo aktywne. u mnie "tylko"
mszyce i to w roznych kolorach... ;:222 .

Ogromnie ciesza zdjecia mlodziutkich listkow rozanych ;:108 , chociaz inne roslinki/kwiatki tez sliczne ;:97 ;:100 .
Alexia to liście bergeni, które namiętnie obgryzają slimaki, a tych u mnie bez liku, niestety. Kiedys próbowałam kilka wyłapać i powkładałam do miseczki, po czym zajęłam się czyszczeniem rabaty. Jak przyszłam po pewnym czasie miseczka okazała sie pusta ;:oj a one porozłaziły się po studni we wszystkie strony ;:138 Tyle było z mojego zbierania ;:131
Za różyczki i inne roślinki dziękuję. :D ;:196
JAKUCH pisze:U mnie na przygiętych pędach mnóstwo liści nawet nie ciachany Austin calutki ulistniony .Jestem ciekawa jak zakwitnie na tych zwisających pędach .Jeśli mnie nie zadowoli po kwitnieniu będzie solidnie ścięty.Chciałam mu przywiązać obciążniki na końcach pędów ,ale nie dało rady .Dwa pędy przygięłam jeden do altanki drugi do sąsiadowego płota. Niestety mój patyczkowy pączuszek zaschnął ;:174 ,a szkoda mi go było zerwać ;:224 .No cóż chyba przyczyniły sie do tego ostatnie przymrozki .Za to się porządnie ukorzeni.Niektóre patyczki chcą już wychodzić spod butelek tak sie pospieszyły
Jadziu ja robię obciążniki w prymitywny sposób :oops: aż wstyd powiedzieć, dwa kamienie obwiązuję sznurkiem lub tasiemką i narzucam na gałązkę. Wielkość kamieni trzeba dobrać, aby nie były za ciężkie ani za lekkie. Jak masz odważniki, to równeiż można ich użyć, są lepsze, bo ładnie wyglądają.
Też mam ten problem z pierwszymi kwiatkami, zawsze mi trudno podjąć decyzję o ich usunięciu ;:131 .
Chyba zapożyczę sobie Twój sposób z przykrywaniem patyczków butelkami ;:224

Karolinko ja od sąsiada mam nie tylko mirabelkę ;:306 również niezliczoną ilość mniszka, ślimaków, pokrzyw itp /działka od 5 lat jest opuszczona/ ;:224
Ja mam dwie odmiany jagody kamczackiej i faktycznie owoce jednej są małe i kwaśne, ale druga ma większe i smaczniejsze owoce.
Podobno bardzo zdrowe, więc się leczę ;:224,
Będę chętnie zaglądała do Twojego bajecznego ogrodu i podziwiała Twoje piękne Arboretum. ;:215
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Daysy jednak nie wszystkie patyczki mam okryte butelkami .Jesienią solidnie podcięłam Elmshorna i wszystkie patyczki zadołowałam .Dałam tylko osłonę z 5l butli bez nakrętek .Widzę ,ze wszystkie patyczki mają już listki i zwiększy się objętość Elmshorna bo był jakiś taki nie ten tego z dwoma łodygami :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo, to widzę,że masz podobnie jak ja. Z jednej strony opuszczona, zapuszczona, zachwaszczona i zacieniająca mnie --działka ;:223 ech....
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny, weekend miałam pracowity, pikowałam wysiane wcześniej kwiatki, ale nie pytajcie mnie jakie, na pewno kobeę, szałwię trójbarwną, koleus, lobelię, petunię, goździka szabo, i inne, pozostały jeszcze kocimiętka, mięta meksykańska, gipsówka rozesłana, mak wschodni, goryczka, dzwonek karpacki uff chyba wszystko, ale nie pamiętam.
Będąc w Obi skusiłam się na 2 piwonie drzewiaste ;:224 i 2 powojniki jeden niebieski drugi biały mam nadzieję, że zgodne z etykietą.

JAKUCH pisze:Daysy jednak nie wszystkie patyczki mam okryte butelkami .Jesienią solidnie podcięłam Elmshorna i wszystkie patyczki zadołowałam .Dałam tylko osłonę z 5l butli bez nakrętek .Widzę ,ze wszystkie patyczki mają już listki i zwiększy się objętość Elmshorna bo był jakiś taki nie ten tego z dwoma łodygami :wink:
Jadziu, z moich jesiennych niewiele przeżyło, owszem odbijają, ale bardzo powolutku, więcej już na zimę nie zostawię sadzoneczek w ogrodzie. Teraz zdałam sobie sprawę, że przecież całą zimę folia stoi pusta i tam mogę je trzymać, zawsze jest tam cieplej, przynajmniej są osłonięte od wiatru.
karolacha pisze:Ooo, to widzę,że masz podobnie jak ja. Z jednej strony opuszczona, zapuszczona, zachwaszczona i zacieniająca
mnie --działka ;:223 ech....
Karolinko tak to w życiu bywa. Pamiętam, że była to najbardziej zadbana działka, teraz zabrakło właścicieli, dzieci się po świecie rozjechały a działka zarasta chwastami. Przyroda sama się gospodaruje i to bardzo skutecznie ;:224 Współczuję tylko nowym właścicielom. ;:222

To jeszcze na koniec kilka fotek z dzisiejszego dnia

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek, [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/75bf2106dd2c2d33.html]Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale fajnie ! Zakwitła ;:138
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jest Mati zakwitła, miód na serce taka pierwsza różyczka w sezonie. Nie szkodzi, że miniaturka, niedługo druga też rozkwitnie, pozostałe dwie jeszcze się ociągają, ale ważne że sie przyjęły i rosną. Następne 4 do ogrodu. W Obi tyle pięknych róż, słuchajcie myślałam, że mi serce pęknie ;:145 jak musiałam oczywiście z rozsądku odstawić dwie wcześniej wybrane róże. Nie mam w tej chwili miejsca w ogrodzie. Muszę najpierw przemyśleć i uszykować rabaty, co by im nóżki nie stały w wodzie.
Ale naprawdę piękne sadzonki i nawet nie drogie 19,99 to jak na angielki całkiem fajna cena.
Pocieszam się, że w przyszłym roku też będą, ale na tą chwilę jest mi baaardzo smutno :(
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Dasy ;:168 nie smuć się na wszystko przyjdzie czas ,powolutku ,w tym roku i tak już poszalałaś ,teraz musisz zająć się młodymi roslinkami ,a inne jeszcze dokupisz na spokojnie ;:108 My chore na różyczkę tak mamy,że ciężko przejść koło krzaka róży ;:173
Ale widzę że zakupki i tak się odbyły ;:215 piwonie drzewiaste i do mnie przyjadą w tym tygodniu :tan a clematisy już czarują pąkosami ,w obi kupowałam clemki i zawsze się zgadzały ;:108
Ależ ty poszalałaś z siewkami ;:oj jakby ci zawadzała z jedna gipsówka rozesłana ,to ja chętnie przygarnę ;:183
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

no i jest ta pierwsza wyczekiwana różyczka ;:167
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale Ty masz tych roślinek w donicach :!: ;:oj i to te piwonie :?: z pąkami :?: sadź, podlewaj i ok :lol:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinka pisze:Dasy ;:168 nie smuć się na wszystko przyjdzie czas ,powolutku ,w tym roku i tak już poszalałaś ,teraz musisz zająć się młodymi roslinkami ,a inne jeszcze dokupisz na spokojnie ;:108 My chore na różyczkę tak mamy,że ciężko przejść koło krzaka róży ;:173
Ale widzę że zakupki i tak się odbyły ;:215 piwonie drzewiaste i do mnie przyjadą w tym tygodniu :tan a clematisy już czarują pąkosami ,w obi kupowałam clemki i zawsze się zgadzały ;:108
Ależ ty poszalałaś z siewkami ;:oj jakby ci zawadzała z jedna gipsówka rozesłana ,to ja chętnie przygarnę ;:183
Oj poszalałam, masz rację, ale jak sama piszesz, kupisz a później widzisz i chcesz kupować nastepne ;:131 .
Posiałam duzo roslinek, zobaczymy, co przeżyje, kupiłam fatalną ziemię i to renomowanej firmy, nie będę wymieniać, bo wstyd, że dają do sprzedaży ziemię, która w worku była pokryta pleśnią ;:131 Zrobiłam oprysk, więc może się uda.
Tolinko ponieważ były z pąkami to wzięłam a teraz dopiero jak zaczęłam wertować internet, to się przestraszyłam, czy ona da sobie u mnie radę mało tego czy ja będę umiała ja prawidłowo posadzić. Jakieś kombinacje alpejskie z tym sadzeniem.
A o gipsówkę sie nie martw, masz jak w banku, jak nie będę wiedziała, która to jest, to dostaniesz każdej po trochu ;:306
April pisze:no i jest ta pierwsza wyczekiwana różyczka ;:167
Cieszy prawda :?:;:167 się raduje takimi widokami Już niedługo, przynajmniej mam taką nadzieję, będzie ich więcej ;
karolacha pisze:Ale Ty masz tych roślinek w donicach :!: ;:oj i to te piwonie :?: z pąkami :?: sadź, podlewaj i ok :lol:
Muszę czymś obsadzić te nowe rabatki jak to Jadzia mówiła"po co komu goła ziemia" Karolinko, ale w internecie czytałam, że trzeba ją jakoś sadzić ukośnie i dużo głębiej niż rosła w doniczce, czy Ty też tak sadziłaś :?:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Nieźle zaszalałaś z sadzonkami. Ja się ograniczam, jak potrafię, ale chyba nie jestem w tym najlepsza :wink: . Wciąż coś czeka na pikowanie, chociaż większość jednorocznych wysiewam na rozsadniku.
Cantendeskie zimowałaś, czy to nowe nabytki już kwitną?
Czytałam o sadzeniu piwonii drzewiastych, bo też się skusiłam. Jak ja mam posadzić na głębokość 30 cm sadzonkę wysokości 20 cm z pąkiem kwiatowym, no jak :?:
Oj, mnie również serce bolało, jak musiałam opróżnić koszyk z różami w sklepie internetowym. Co zrobić, autko kaput, a czymś jeździć trzeba. Na pocieszenie coś tam kupię w pobliskiej szkółce, ale tam malutki wybór i nic specjalnego. A miałam taki ładny plan rabaty...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Czytałam o sadzeniu piwonii drzewiastych, bo też się skusiłam. Jak ja mam posadzić na głębokość 30 cm sadzonkę wysokości 20 cm z pąkiem kwiatow
;:306 :;230
Daysy przepraszam że u Ciebie ta się hihram ale Ania tak to fajnie napisała....ja czytałam że to wcale nie są takie trudne rośliny ,tylko trzeba ją posadzić miejscem szczepienia poniżej gruntu ,ponieważ drzewiasta jest szczepiona na bylinowej i z czasem podkładka obumiera a piwonia wypuszcza korzenie w miejscu szczepienia,więc szczepienie musi znaleźć się pod ziemią żeby mogło wypuścić korzonki....nie wiem w takim razie jaki jest sens szczepienia ,ale chyba tak musi być ;:108
A o gipsówkę sie nie martw, masz jak w banku, jak nie będę wiedziała, która to jest, to dostaniesz każdej po trochu ;:306
super! tylko żebyś mi kocimiętki nie przysłała ,bo już nie wiem gdzie bym ją posadziła,bo gdzie się nie obejrzę to kocimiętka kiełkuje ;:202 :;230 :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”