Odpowiadając i mając na uwadze warunki północnego Mazowsza, polecałbym Tobie winorośle o ciemnych owocach, jak hybrydy z Colmar, czyli Leon Milot lub Marechal Foch. Z deserowych możesz spróbować z Muscat Bleu. Te o jasnych owocach to Aurora, czy też Seyval. Możesz poszukać również coś z gamy amerykańskich mieszańców. Przepraszam, jest mnóstwo odmian, a ja poruszam się jedynie w kręgu vinifer i to tych starych, a ponadto nie czuję się ekspertem, by kusić się natak poważne rady. Jeżeli pomogłem Tobie, cieszę się, a jeżeli nie, to może bardziej doświadczeni koledzy zechcą coś podpowiedzieć.dziad_Jag pisze:Czy możesz, jako znawca i hodowca rozmaitych odmian, poradzić coś na północne Mazowsze? Nie musi to być nic nadzwyczajnego. Ot, jakaś odmiana która mi da jadalne owoce o znośnym smaku. Wolałbym ciemną, ale i biała też może być.
Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z wymienionych wyżej odmian, co najwyżej Muscat Bleu mógłby spełnić wymagania. Mowa o "jadalnych owocach o znośnym smaku", więc przerobówki w typie Leona czy Marszałka nie bardzo spełniają kryteria odmian deserowych, a do tego są późne, mają drobne jagody, idealne dla ptactwa, które bardzo chętnie sieje spustoszenie wśród tych odmian. Do tego, są to odmiany intensywnie rosnące, nad którymi trzeba umieć zapanować. Na koniec rzecz istotna - pestki, których w wymienionych odmianach jest o wiele za dużo w stosunku do ogólnej masy jagód. Nie ma to większego znaczenia przy wykorzystaniu wymienionych odmian do zrobienia wina czy soków.Dolnoslonzok pisze:Odpowiadając i mając na uwadze warunki północnego Mazowsza, polecałbym Tobie winorośle o ciemnych owocach, jak hybrydy z Colmar, czyli Leon Milot lub Marechal Foch. Z deserowych możesz spróbować z Muscat Bleu. Te o jasnych owocach to Aurora, czy też Seyval.dziad_Jag pisze:Czy możesz, jako znawca i hodowca rozmaitych odmian, poradzić coś na północne Mazowsze? Nie musi to być nic nadzwyczajnego. Ot, jakaś odmiana która mi da jadalne owoce o znośnym smaku. Wolałbym ciemną, ale i biała też może być.
Z odmian do podjadania trzeba wybierać spośród wczesnych odmian deserowych. Tych jest sporo. Są atrakcyjniejsze wizualnie, mają dużo większe grona - dla porównania Marszałek ma grona o masie 100 - 120g, a np. Biełła grona o masie do ponad 1 kg, a Super Extra aż do 1,5kg. Marszałek potrzebuje ok. 140 dni do pełnej dojrzałości, a taki np. Galachad tylko koło 100 dni, Super Extra 100 - 110 dni, co jest bardzo ważne dla rejonów o warunkach gorszych niż polskie bieguny ciepła.
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Zdjęcia z wczorajszego poranka.
Austriacka Rosa na piachu pędzi jak szalona.

Chasselas na gliniastej madzie rzecznej:

Wieczorem, po powrocie ze szkoły we Wro zlustrowałem stan ogrodu winoroślowego. Triumf Alzacji, Alzatczyk z Brzegu wypuszczą zielone lada chwila. Muscat de Saumur i Chasselas podobnie. Reszta do przyszłej niedzieli, a nawet Merlot już się szykuje i jest w fazie wełnistego pąka. Jedynie Riesling i Cabernet Sauvignon nieco w tyle. Niesamowite.
Austriacka Rosa na piachu pędzi jak szalona.

Chasselas na gliniastej madzie rzecznej:

Wieczorem, po powrocie ze szkoły we Wro zlustrowałem stan ogrodu winoroślowego. Triumf Alzacji, Alzatczyk z Brzegu wypuszczą zielone lada chwila. Muscat de Saumur i Chasselas podobnie. Reszta do przyszłej niedzieli, a nawet Merlot już się szykuje i jest w fazie wełnistego pąka. Jedynie Riesling i Cabernet Sauvignon nieco w tyle. Niesamowite.
- Dolnoslonzok
Na szczęście omijają nas przymrozki, jednak jestem w gotowości. Chrust i trawa do zadymiania złożone.
Chardonnayhttps://images92.fotosik.pl/160/6bc6ec35422aa7d7med.jpg[/img]
Chasselashttps://images91.fotosik.pl/160/c6554ccd18577d6dmed.jpg[/img]
PinotBlanchttps://images92.fotosik.pl/160/26f7eea6758196d2med.jpg[/img]
Przykładowy stan rozwoju winorośli z wczoraj. Wegetacji winorośli o trzy tygodnie wcześniej niż zazwyczaj.
Triumf Alzacji

Austriacka Rosa

Juliamsrebe

Riesling

Muscat de Saumur

Merlot

Chardonnayhttps://images92.fotosik.pl/160/6bc6ec35422aa7d7med.jpg[/img]
Chasselashttps://images91.fotosik.pl/160/c6554ccd18577d6dmed.jpg[/img]
PinotBlanchttps://images92.fotosik.pl/160/26f7eea6758196d2med.jpg[/img]
Przykładowy stan rozwoju winorośli z wczoraj. Wegetacji winorośli o trzy tygodnie wcześniej niż zazwyczaj.
Triumf Alzacji

Austriacka Rosa

Juliamsrebe

Riesling

Muscat de Saumur

Merlot

- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
2C i pada deszcz ze śniegiem, zimno brrrr i tak nieprzyjemnie
Dolnoslonzok aż 3 tyg wcześniej
to sporo. Fajnie że nie miałeś mrozu bo pąki piękne i trzymam
aby już tak zostało...
Ciekawe kiedy wreszcie się ociepli

Dolnoslonzok aż 3 tyg wcześniej

Ciekawe kiedy wreszcie się ociepli

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- Dolnoslonzok
Igala, nie dziękuję, a choć nie było przymrozków, jeszcze od poniedziałku do środy będę patrzył z niepokojem na termometr. Tym razem ma być odpowiednio dla poniedziałku, wtorku i środy +1, 0 i +1, ale przy bezchmurnym niebie. Nie lada wyzwanie. Winorośl jest w fazie rozwoju, w jakim zazwyczaj była w ostatnim tygodniu kwietnia. Taki klimat Europy Środkowej. Podobnie jest w Czechach, Niemczech, a nawet we Francji, w Szampanii.
Możesz wymienić kilka odmian z których jesteś najbardziej zadowolony pod względem smaku ?
- Dolnoslonzok
Pierwsze miejsce zajmuje Gewurztraminer ze swoim korzennym, aromatycznym smakiem, później Charodnnay, które ma wspaniały posmak cytrusów. Kolejne to np. Chasselas Napoleon i Elbling o słodkich jagodach, a z ciemnych Tauberschwarz i Portugieser Bleu. Ten ostatni ma prawie bezpestkowe i smaczne, słodkie jagody. Wszystkie odmiany mają wspaniałe walory smakowe i są słodkie, przyjemne w smaku, jednak te wymienione wybijają się nad inne.
P.S.
Pozdrawiam naszą stolicę, Breslau, gdzie pracuję w szkole.
P.S.
Pozdrawiam naszą stolicę, Breslau, gdzie pracuję w szkole.

- Dolnoslonzok
- Dolnoslonzok
Pinot Blanc ma już po parę kwiatostanów na krzew. Szykuje się kolejny sezon owocowania tej szlachetnej odmiany w mojej uprawie. Trzeba szykować się, jak w ubiegłym roku, na winobranie o trzy tygodnie wcześniejsze, czyli na przełomie sierpnia i września.
P.S.
Wczoraj oddarniałem rzędy Chasselas rosnące w pobliżu. Pinot Blanc i inne odmiany czekają na motykowanie, ponieważ nie będę łamać motyki o skałę.

P.S.
Wczoraj oddarniałem rzędy Chasselas rosnące w pobliżu. Pinot Blanc i inne odmiany czekają na motykowanie, ponieważ nie będę łamać motyki o skałę.

- Dolnoslonzok
Rzędy Rieslingów i Pinot Blanc. Zapowiada się wspaniały sezon, jak w ubiegłym roku.
Zdj. nr 1. i 2. - krzewy Riesling w formie gobelet, zdj. 3.- 5.
- Pinot Blanc, które wyprowadzam w tym roku w formę gobelet z miejscem krzewienia na wysokości ca. 50-60 cm.

Merlot, Chardonnay i lokalna Chasselas, którą prowadzę w formie wysokiego kordonu na ca. 2m (zdjęcia z wtorku):

Zdj. nr 1. i 2. - krzewy Riesling w formie gobelet, zdj. 3.- 5.
- Pinot Blanc, które wyprowadzam w tym roku w formę gobelet z miejscem krzewienia na wysokości ca. 50-60 cm.

Merlot, Chardonnay i lokalna Chasselas, którą prowadzę w formie wysokiego kordonu na ca. 2m (zdjęcia z wtorku):

- Dolnoslonzok
- Dolnoslonzok
Sezon zapowiada się wspaniale. Kwiatostany są na wszystkich krzewach, a kwitnienie będzie podobnie jak w ubiegłym roku, czyli o dwa tygodnie wcześniej niż zazwyczaj. Na zdjęciach Pinot Blanc i Riesling. Dzisiaj podwiązywałem latorośle u krzewów w fazie 6-8 liści, jak u Chasselas z ostatniego zdjęcia.

-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku przycinałem winorośl 3 , 4 rok niestety niektóre zbyt słabo i mam pytanie czy można poprawić do właściwej formy bo np. na 4 letnich mam 2 pędy po 6-8 oczek .